|
|
- 4-6 yaşlarındaki çocukların misafir kaldığı evlerde gecenin bi yarısı ağlamalarına eşlik eden sözdür.
şöyleki genelde abla-abi, teyze-dayı, amca-hala çocuklarıdır bunlar, kimi zaman da torundur. "gel bu gece bizde kal" denilince e bi cesaret "hı hıı, kalcam sizde" derler, "ağlamazsın di mi" diye sorulunca "yook, ben ağlamam ki" derler, siz "tabii, bizim kızımız/oğlumuz akıllıdır, hiç ağlar mı" diye verdikçe gazı, iyiden iyiye heveslenirler.
sonra gecenin bi yarısı nedensizce başlarlar ağlamaya, bir yandan da yüksek volümlü "ben annemi isterim" sözleri eşlik eder salya sümüğe, susturabilene aşkolsun. evde oyuncak namına ne varsa dökülür önüne, hatta o uyku sersemliğiyle ele ne gelirse, tencere,tava, kumanda yığılır önüne, ama nafile. içinden küfürler edilir, "hay aklıma sı..yım, nerden söyledim kal diye". zar zor sabah edilir.
öğlene doğru anne telaşlı telaşlı gelir, mahçup bir şekilde "yordu mu sizi" der, uykusuz, şiş gözlerle gülümsenmeye çalışılarak "yook canım, bi ara ağlar gibi oldu ama, çocuk işte...". çocuğa dönülür, hiiç oralı bile olmuyodur, sanki gecenizi zindan eden velet o değildir, uslu uslu oturuyodur.
son olarak, çocuk anneyle birlikte giderken arkasından "gene gel e mi" diye söylenilir, içinden de "bi daha mı? töövbeeler tööbesi".
- okulun ilk günü çocukların büyük çoğunluğu tarafından sarf edilen tümce. mümkünse haykırarak ve zırlayarak.
- bir bayanın soylemesi için yazılmış olsa da bir erkek olarak çok sevdiğim şakıdır; olanı biteni cok guzel anlatmıştır
(zizu, 02.07.2007 16:12 ~ 16:12)
- ablamı yeni ailesine ve yeni dünyasına gönderdim kasımın 4 ünde. tüm eşyalarını götürmüştü, son bir cd sini unutmuş cd çalarda takılı. bastım, çalmaya başladı bu şarkı. bir gün olmuş o hayatımın yarısını, canımı her şeyimi, yarı-annemi görmeyeli ama bu şarkı öyle bir dokundu ki bana, mutfakta ağladım dakikalarca. sen duyma abla. mutlu ol sen.
bu kadar etki yapabilecek bir diğer şarkı için
(bkz: iclal aydın) (bkz: yağmur)
- doğuran kişiyi çok sevmek veya özlemek diye tabir edilebilecek durum. sonra hayatın öyle muhteşem bir olgu olduğu kadar bir o kadar da zor bir durum olduğunu düşündürünce anneyi özlemenin de pek bir önemi kalmıyor ve doğal olarak ilk başlarda çocukken kurulan bir cümle olarak hafızalarda kalıyor haliyle.
- sezen aksu nun söylediği hareketli ama bir o kadar sözleri insanın içine işleyen şarkı.
bir bezden bebem vardı bohçamda hayallerim
kızlığım yarım kaldı ben annemi isterim...
- (bkz: bebeğin anne karnında kalmak istemesi)
- sezen aksu'nun ışık doğudan yükselir albümünden bir parça.
dağda belimde odun, beni ne hale kodun
tarlada ırgat avrat, hanede hazır hatun
bir uşak göbeğimde, altısı eteğimde
yedi bitirdi beni anandaki o çene
dünyanın gailesi yetmezmiş gibi bir de
el ayak çekilince sen bitersin dibimde
uy çalsın kemençeler de, ben bir horon tepeyim
çatlasın kaynımgiller, bari kurtlarım dökeyim
fındığı ben toplarım, kırması sana düşer
uy ellerin iyisi geh geh gerinip şişer
üşüdüm senden baba ocağı gözümde tüter
uy adaletsiz dünya gücün hep bize mi yeter?
bir bezden bebem vardı, bohçamda hayallerim
kızlığım yarım kaldı, ben annemi isterim
- girişiyle büyüleyen,şöyle bir dinlendiğinde neşeli sanılan oysa çok hüzünlü bir sezen parçası.
belki de karadeniz kadını için yapılmış en iyi eser...
- sezen aksu'nun karadeniz kadınını anlatan harika eseri.ilk dinlerken pek bir şey anlaşılmıyor gibi görünse de kulak aşinalığından sonra ne kadar güzel olduğunu anlıyorsunuz.en baştaki ağıtı da unutmamak gerekir.
|