yüksek yüksek tepelere *  

adana çık aradan

1. trakya yöresi türkülerimizdendir. hikaye şudur ki, tekirdağlı güzel kızımızla ege yöresinden yiğidimiz birbirlerine aşık olurlar. er kişimiz kızımızla evlenir, onu alır egeye götürür.. belli süre sonra aşkları söner, bir de çocuklarının olmaması olaya tuz biber eker.. bunlar yaşanırken tekirdağlı kızımız evini, ailesini özlemeye başlar... bu özlem sayesinde "babamın bir atı olsa binse de gelse, annemin yelkeni olsa açsa da gelse, kardeşlerim yolları bilse de gelse" hayalleri dökülür dilinden...
    aşrı aşrı memelekete kız vermesinler ifadesi de gene kızımızın kendisi aşrı bir memlekete mutsuz bir gelin olmasının sonucudur...
    yüksek yüksek tepelere ev kurmasınlar ifadesinin de sebebi, mutsuz gelin kızımızın egede yaşadığı evin yüksek bir tepe üzerinde olmasındandır...
    detaylı bilgi icin www.turkuhikayeleri.com veya org veya net adresine bakabilirsiniz...
    (gerabbaa, 26.04.2004 12:58)
  2. kına gecelerinin vazgeçilmezi.kına yakım işleminin ardından bir teyzenin gazıyla başlayan şarkının uzunca bir süre devam etmesi muhtemeldir.bu esnada mendil tüketimi hat safhadadır.
    (wolfshade, 26.04.2004 19:53 ~ 26.08.2004 00:22)
  3. kına gecelerinde evlenecek kızın kırmızı tülbent taktığı ve diğerlerinin çevresinde mumlarla dolaşarak söylediği ağlatıcı şarkı
    (sicilium, 26.04.2004 19:56)
  4. candan erçetinin de çok güzel seslendirdiği türkü
    (ascella, 26.04.2004 20:43)
  5. insanın içini bir garip yapan şarkı
    (dydm, 01.07.2004 22:22)
  6. aslında yanlış bir inanış olduğu prof.ahmet ercan tarafından söylenen türkü.bir televizyon programı sırasında:
    - aslında yüksek tepelere ev yapılmalıdır.temeli daha sağlam olur.
    şeklinde açıklama yapmıştır.
    (stone cold, 21.11.2005 10:58)
  7. yüksek yüksek tepelere ev kurmasınlar
    aşrı aşrı memlekete kız vermesinler
    annesinin bir tanesini hor görmesinler

uçan da kuşlara malum olsun
    ben annemi özledim
    hem annemi hem babamı ben köyümü özledim

babamın bir atı olsa binse de gelse
    annemin yelkeni olsa açsa da gelse
    kardeşlerim yollarımı bilse de gelse

uçan da kuşlara malum olsun
    ben annemi özledim
    hem annemi hem babamı ben köyümü özledim

(bkz: sözlerini yazayım da tam olsun)
    (eden, 27.01.2006 10:49)
  8. (bkz: şehir ve bölge planlama)
    (ördeklerindomatestabanfiyatlarınaetkisi, 21.03.2007 02:50 ~ 02:51)
  9. her duyduğumda boğazım düğüm düğüm oluyor, hikayesini dinlediğimde küçüktüm artık nasııl etkilendiysem,elimde değil.
    (catmania, 23.08.2007 14:27)
  10. üniversite bitiminden sonra bir gazla hadi bir de yüksek yapayım diyenler tarafından ileriki yıllarda "yüksek yüksek lisanslara başlamasınlar" şeklinde metamorfoza uğratılmış türküdür.
    (vicdan muhasebecisi, 18.09.2007 22:42)
  11. (bkz: yüksek yerlerde tanıdıklarım var)
    (chixculub, 31.03.2008 14:26)
  12. gittiğim her düğünde, düğünün genel itibariyle en hareketli dakikalarında, milletin eğlencenin dibine vurduğu anda şantör abinin konuyla alakasız bir biçimde (repertuarındaki şarkıları tüketmesinden ötürü sanırım) o bağrı yanık sesiyle söylemeye başlamasıyla birlikte, gelin hanımı hüsrana boğan gözünde ki çağlayanları adeta kurutan buna ek olaraktan da zaten şantörün derdinden bıkan damat adayının yüzünde de; ''tükürdüğümünün şantörü'' ifadesinin iyice belirginleşmesine yol açan ve olaydan habersiz kimi davetlilerin suratında; ''bu ne lan'' ifadesinin oluşumuna büyük ölçüde katkıda bulunan türküdür.
    (allahın coolu, 31.03.2008 15:04 ~ 18.04.2008 20:05)
  13. (bkz: ege düğünü)
    (bkz: kına gecesi)
    (syntaxerror, 24.07.2008 16:06)