görseller
belizebelize
belizebelize
belki ilginizi çeker
  1. · türkleri vizesiz alan ülkeler
  2. · flag of convenience
  3. · belmopan
  4. · amerika
  5. · rio grubu
  6. · diazepam bayrağı
  7. · sempatik ülke isimleri
gündem
  1. · sözlük yazarlarının itirafları
  2. · aşk ı memnu
  3. · itü sözlük e bir daha gelinse alınacak nickler
  4. · tahrik edici erkek kokuları
  5. · itü sözlük
  6. · günün tek cümlelik özeti
  7. · dünyanın en güçlü 500 müslümanı
  8. · minareci videola
  9. · auxiliary verb

belize  

1. orta amerika da meksika ve guatemala yla komşu ve karayip denizine kıyısı olan,ülkedir.
    başkenti belmopan olan ülkenin 22966 km² yüzölçümü ve 266000 nüfusu vardır.
    (aquila, 14.01.2007 13:06)
  2. bu ülke türkiye'ye vize uygulamayan ülkeler arasındadır
    (sphinx, 14.01.2007 13:31)
  3. (bkz: beliz)
    (floydian, 17.12.2007 00:42)
  4. (bkz: alize) *
    (çılgın orman meyvesi, 17.12.2007 00:58)
  5. hakkında formal bilgi vermeden önce girişi söyle yapmak istiyorum; ölmeden önce görmem gerekiyor burayı!!!

şimdi efendim, önce bu cennet-vari yerin nerede olduğuna bi göz atalım;
    (görsel: belize/21392)

iki amerika kıtası arasında kalmış bu mekan, aslında yakın bi geçmişe kadar ingilizcesiyle "british honduras" yani bir sömürge devleti olarak anılıyordu..ondan önce; orta amerika'da bulunan bu memleket, yüzyıllar boyu ispanya imparatorluğunda bi sömürge olarak yaşadı..ondan da öncesi maya'lara kadar gidiyor..o kadar geçmişle alakam yok zaten, şimdiki zamanı yetiyor bana belize'nin..

1981 yılında bağımsızlığını ingilizlerden kazanan belize, güney ve batısından guatemala'ya, kuzeyinde ise meksika'ya komşudur..doğusunda ise, yani tüm sahil şeridi karayip denizine bakmaktadır..

resmi dili ingilizceymiş..bu sevindirici haber..nitekim ispanyolca da tahmin edebileceğiniz gibi yaygın konuşulan diğer bi dil..yerli bi dil olarak kriol da konuşulmaktadır..güzel, dil konusunda ingilizce ağırlıklı olması güzel..yoksa nasıl anlaşacaktık şu güzellikler ile; (görsel: belize/21393)..zaten topu topu 300bin küsür kişiler, populasyon yoğunluğu olarak dünyanın en düşük ülkelerinden biri..öte yandan büyüme oranı batı yarım kürede en yüksek ülkelerden biri olarak 2008'in istatistiklerine girmiş..hiç şaşırmıyorum bu veriye..

belize aslında tam bi tatil cenneti..biz vatanı keneler için yakalım duralım, gavur nasıl da biliyor turizmden para kırmayı..ağırlıklı olarak bacasız sanayiye yüklenmiş ülke..karayip denizi üzerinde adacıklar, oradan bize ulaşan görüntüler gerçekten öte etkileyici;
    (görsel: belize/21395)
    (görsel: belize/21397)
    (görsel: belize/21398)

şu manzara karşısında bi malibu-ananas sizce de hoş olmaz mıydı? (görsel: belize/21396)

neyse..overdoz olmayalım..son olarak, alın bunu da arkaplan yapın, içiniz açılsın haftasonuna 1 kala;
    (görsel: belize/21394)
    (zeus, 07.08.2008 10:25)
  6. adının nereden geldiği bile bilinmeyen ülke! adamlar ülke kurmuşlar....hadi kurmamışlar da ingilizler bunlara alın burada oturun siz diye ülke vermişler. o zamanlar adı ingiliz hondurası'ymış. ama bunlar bağımsız ya! (ıı. elizabet kraliçeleri nasıl bağımsızlıksa?) biz isim değiştireceğiz deyip "belize" adını almışlar. gel zaman git zaman biri merak edip belize ne lan? diye sorunda bunlar tutuşmuşlar. neymiş efendim maya dilindeki belix kelimesinden geliyormuş, belix "çamurlu su" demekmiş, ülkedeki belize nehrinin çamurlu suyuna bir gönderme imiş.

tüh sizin kalıbınıa sıçayım ben emi. olm adam ülke kurarken isim düşünmez mi lan? ülke ismi aceleye getirilir mi? ne olacak şimdi? anlamını bile tam bilmediğiniz ülkenin ismini çocuklarınıza nasıl öğreteceksiniz? bazen üzülüyorum ülkelerin düştüğü bu duruma, isme bak "belize" aferin size.
    (diazepam, 14.08.2009 10:22)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil