|
|
- ülkemizde bekarete ne kadar büyük bir değer biçildiğini ispatlayan deyim.
- (bkz: hükümsüzdür)
- gazetelere zayi ilanı verilerek duyurulması pek hoş olmayacak durum.
- çoğu avrupai toplumda kullanılmayan veya kullanılmasına gerek duyulmayan bir deyim. islami toplumlarda ise bu olay sebebiyle korkusuzca insan bile öldürülebilen olaydır.
(bkz: kültür farkı)(petre, 19.01.2007 13:28)
- avrupa'da, amerika'da ve dünyanın bütün ülkelerinde sıkça kullanılan ve ingilizce'de "loosing virginity" diye adlandırılmış olay. sadece islami toplumlara mal etmenin imkansız olduğu, hristaniyanlıkta da hoş karşılanmayan, bu yüzden özellikle amerika'da kilise tarafından gençleri bilgilendirme amaçlı birçok konferansın düzenlendiği, hatta birine katıldığımda sadece kızlara yönelik olmadığını katılımın yarısından çoğunu erkeklerin oluşturduğunu görmemle anladığım, bilinçli ailelerin çocuklarını ısrarla bu tür konferanslara katılmaya ve bilgilenmeye teşvik ettiği, bilinçsizce yaşanan cinselliğin gençlerin psikolojisine ve gelişimine olan zararlarının farkında olan toplumlar tarafından kesinlikle kültürlü ve çağdaş olmanın bir parçası olarak görülmeyen, "bekaretini evleneceğin erkeğe saklama" adı altında incelendiğinde çoğu kişiye itici gelen fakat "cinselliği yerinde, zamanında ve duygusal çerçevede yaşama" tarzında yorumlandığında bilinçli olan her bireyin özen göstermesi gereken, ülkemizde de yeterli bilinçlenmenin ve eğitimin sağlanması ile belki de cinsel istismarın, daha açık bir örnekle; taksim'de yılbaşı gecesi görüntülerinde açıkça yüzleştiğimiz sapıklık derecesine varan davranışlar gösteren acınacak haldeki bir takım gençliğimizin yanlışlarının önüne geçilebileceğine inandığım, zar ile namus kavramlarının farklı şeyler olduğunu idrak edemeyen kişiler tarafından sürekli yanlış yorumlanan tanım.
(tresca, 19.01.2007 14:47 ~ 14:50)
- (bkz: bekareti kaybetmek)
- kızların evlendikten sonra kadınlığa geçiş aşamasında yaşadıkları olaydır.
- herhangi bir konuyla ilgili yapılan yanlıştan sonra yanlışı yapan kişinin durumunu anlatmak için kullanılan sosyolojik bir deyimdir aslında. mesala pkk konusunda verdiği sözleri tutmayan avrupa birliği ülkeleri bu konuda türkiye'ye karşı bekaretini yitirmiş kabul edilir. kızların bekareti sözkonusu ise onun için kullanılan deyim bekaretini kaybetmektir.
(bkz: bekareti kaybetmek)(aytok, 03.06.2007 17:59)
- (bkz: her genç kızın başına gelir)
- (bkz: aşkımı kaybetmişim sordum sordum bulan yok)
- kızlıktan kadınlığa adım atmak.
- yitirmek sözcüğü herhangi bir değerin yahut nesnenin kazanılmış, emekle elde edilmiş olduğunu çağrıştırdığı için bekaretini yitirmek deyiminde kazanılmamış, yani zaten var olan bir şeyi yitirmenin mantığını algılamak zordur. ayrıca en azından evlilik durumunda bu yitirme illa ki söz konusu olacağına göre, normal şartlar altında da saklanması gereken bir durum değil gibi görünmektedir sözcük düzeyinde. aslına bakılırsa yitirme sözcüğünün yarattığı baskı, daha üst düzey bir baskının, toplumsal kontrolün etkisi olsa gerek.
- (bkz: japon bayrağı)*
edit:yıkılmadım, ayaktayım, döşeyin eksi oylarınızı anasını satayım(lavaşkiri, 21.06.2008 23:42 ~ 22.06.2008 20:24)
|