|
|
- ya ümitsizsiniz ya da ümit sizsiniz,ya çaresizsiniz ya da çare sizsiniz gibi muhteşem bir söz söylemiş şair
- knut hamsun'un neredeyse tüm eserlerini türkçe'ye çevirmiş, çevirilerde kullandığı akıcı dille knut hamsun'un daha da fazla sevilmesini sağlamış olan şahs-ı âli.
(camel, 03.01.2006 18:13 ~ 18:13)
- 'sevgilerde' şiiriyle tanınan şairimizdir.
sevgilerde
sevgileri yarınlara bıraktınız,
çekingen, tutuk, saygılı
bütün yakınlarınız sizi yanlış tanıdı;
bitmeyen işler yüzünden
(siz böyle olsun istemezdiniz)
bir bakış bile yeterken anlatmaya her şeyi
kalbinizi dolduran duygular kalbinizde kaldı
siz geniş zamanlar umuyordunuz
çirkindi dar vakitte bir sevgiyi söylemek
yılların telaşlarda bu kadar çabuk geçeceği,
aklınıza gelmezdi.
gizli bahçenizde açan çiçekler vardı
gecelerde ve yalnız
vermeye az buldunuz yahut
vakit kalmadı.
- şiirinde kullandığı sözcüklerden birini bile kaldırırsak ya da yerini değiştirirsek anlamın tamamen bozulacağı kadar büyük ustalıkla şiirler yazar şairdir. yani kullandığı sözcükler hep yerli yerindedir.
en büyük eserlerinden biri de solgun bir gül dokununcadır.
- bir istanbullunun not defterinden 2
sokaklarda gerçeğin yüzleri
park etmiş kaç yüz kaldırımlarda
bir yol
bulmaya çabalar arabasız.
yalvarmalı izleyerek taşıtları
bir araca bin de nasıl binersen bin
zifoslar fışkırtarak üstüme
basar gider arabalı.
bir mahşerde itile kakıla
sindikçe sinerek
ben bu yaşa gelmiş adam
başka yere gidemem ki.
bu duraktan bu otobüs
ne zamanları geçer
sorarım, gülerler:
bekle, baba!
beklerim kış yaz ayaz
kuyruklarda
istanbul'da yaşıyorum
yaşamaksa
http://www.necatigil.com/
- şöyle anlatır kendisini:
"yazı sanatıyla meşgul olmaya başlamam, birçok arkadaşlarda olduğu gibi ilkokul sıralarına kadar gidiyor. 17.10.1927 tarihinden itibaren kendim için, bir eser-i cedit kağıdını el marifet matbaasında doldurarak küçük muharrir isimli haftalık bir gazete çıkartmaya başladım. abonesi arkadaş ve bildiklere meccanen olan bu imtiyazsız gazete, 14. sayısı ile birinci cildini kapamış ve iki yıllık bir tatilden sonra 20 haziran 1932'den itibaren ikinci cildine başlamış ve 12 sayı daha çıkmıştı. 1931-33 arası, akşam gazetesinin haftalık çocuk dünyası sahifesinde "küçük muharrir" imzasıyla manzum, mensur hikaye, fıkra, şiir bir sürü yazı neşrettim. iskender fahrettin merhum, telif hakkı olarak her yazıma bir kutu bonbon veya bir büyük paket çikolata verirdi. bu çocukluk heves ve faaliyetleri, 1933'te liseye geçmemle birdenbire bir değişiklik geçirdi. necip fazıl'ı ve "yedi meşale" şairlerini keşfettim."
lise yılları onun için edebiyata asıl başlangıç yıllarıdır. önünü ise yaşar nabi açar: "varlık çıkıyordu. onuncu sınıfta idim. birkaç şiirimi bir mektupla (6 şubat 1935) yaşar nabi nayır'a gönderdim. bana uzunca bir mektup yazıp düşüncelerini bildirmek ve yolladığım üç şiirden bir tanesinin, dergisinde çıkacağını haber vermek lütfunda bulundu. böylece behçet necati imzasını taşıyan basılı ilk şiirim, varlık dergisinde çıktı (sayı 54, 1 ekim 1935). yani asıl yazıcılık hayatına başlayışım benim için kolay oldu diyebilirim. bana bu kolaylığı yaşar nabi gösterdi, beni bu yolda o teşvik etti."
içimizi ısıtan şairlerdendir
- "limit" adlı şiirindeki şu dizelerine hayran olmamak mümkün mü ya da yaşadığımız hayat bundan daha öz ve daha iyi anlatılabilir mi:
"...ama sıfır çarpı yalnızlık
toplasalar hepimizi."
- zorluklar varsa arada, insansın!
engellere harcanmayan güçler ne güne,
dayat ki, yaşadığını anlayasın!
gibi zaman zaman bana gaz veren şiirlerin sahibi...
- (bkz: kitaplarda ölmek)
- şiir poetikası (kuramı) günümüz insanın uygarlık karşısındaki konumunu, bunalımını, tedirginliğini, var olma sıkıntılarını, diğer insanlarla ilişki kurarken duyduğu eziklikleri ortaya koymaktır. ve bence şair hemen tüm şiirlerinde insanı kendi yalnızlığını korumasını bilen, isteyen bir varlık olarak koyar ortaya.
(aytok, 22.09.2007 13:45 ~ 13:46)
- 'sevgilerde' şiirinin şairi. klasik bile olsa en sevdiğim şiirdir.bir his ancak bu kadar güzel anlatılabilir.
- lisede bir edebiyat hocam vardı; mehmet bey. kendisi hayatımda karşılaştığım en muhteşem insanlardan biriydi. edebiyat, hayatın kendisiydi ona göre ve derslerinde edebiyatı değil, hayatı anlatırdı. ve farkederdiniz ki, bir süre sonra size anlatılan hayat adı altında edebiyattı.
her ders, mutlaka bir kaç şiir okurdu ve ilginçtir, okuduğu her şiiri bir süre sonra ezberimde buluverirdim; ben ezberimdeki tüm şiirleri ona borçluyum.
işte behçet necatigil de, bu hocam sayesinde hayatıma ezberime kazınan bir şiiriyle giriverdi. behçet necatigil'i anlatmaya hocamdan başlamam bu sebepledir işte.
"hani bir sevgilin vardı
yedi sekiz sene önce,
dün yolda rastladım
sevindi beni görünce
sokakta ayaküstü
konuştuk ordan burdan.
evlenmiş, çocukları olmuş
bir kız, bir oğlan.
seni sordu
hiç değişmedi dedim. bildiğin gibi...
anlıyordu
mesutmuş, kocasını seviyormuş.
kendilerininmiş evleri...
bir suçlu gibi ezik
sana selam söyledi."
ilk duyduğumda içimi burkan bu şiiri, hala ilk günkü hislerle yeniden okuyabilmek güzel. teşekkürler hocam.
- şiirlerinin ana felsefesi olarak ev metaforunu ve eve sığınmayı ilke edinen, melankolik, realist şair.
- yay
derinden sesler geliyor,
durduramaz beni aşkın,
bekle geçinceye kadar,
yayı daha germe,
kıracaksın.
karanlıkta kımıldayan düşünceyi,
göremez sendeki göz.
örtülere büründüğüm şu anda,
düşmüş senden kumaşlar,
çıplaksın.
eser serin bir rüzgâr,
sen çok sıcaksın,
koptu senden ellerim, köprü yıkıldı.
seni benim tarafa nasıl alabilirim,
uzaksın.
- "çıt yok bellekte
acı anıları ilerlere kaçırmıştır,
çocuklarını kurtaran bir anne gibi "
dizelerinin sahibi, rainer maria rilke sever kişilik.(mabel, 04.11.2008 23:15)
- kutlar yeni evlileri nikâh törenlerinde
ihtiyar kızlar, genç dullar.
solmuş resimler içinde kurutulmuş menekşe
kokar koparıldığı günkü kadar taze
gerilerde bir gülüşle mutsuz
gülümser yaşlı kız
bilirim.
behçet necatigil
- ne zaman sokaklarda dolaşsam
okul, sinema, sergi,
kullanıyorlar
bendeki eski benleri.