belki ilginizi çeker
  1. · kadınlar şiir yazamaz
  2. · dün gördüm gece bir rüya
gündem
  1. · author gibi erkekler
  2. · yeşim salkım
  3. · hagi dünyanın en iyilerindendi yalanı
  4. · günün tek kelimelik özeti
  5. · aklidengegorecelibikavramdir
  6. · ezel
  7. · itü sözlük hiçbirimiz komiklik yapmıyoruz günü
  8. · ray ban
  9. · sadettin teksoy

bedirhan toprak  

1. 1958 malatya doğumlu şair, yazar.

istanbul iktisadî ve ticarî ilimler akademisini üçüncü sınıfta bırakıp yazmaya yöneliyor. yayıncılık, sinemacılık ve reklam yazarlığı yapıyor, halen serbest editör olarak çalışıyor.

ilk yazısı varlık'ta, ilk şiiri yeni düşün'de çıkmış. gece dili ilk şiir kitabı. kitapları: anahtar âyini (şiir, 1999), dün gördüm gece bir rüya (roman, 2004; selahattin kaya roman ödülü), fanfa (roman, 2005).

yazmak hakkındaki samimi düşünceleri kendisini de güzelleştiriyor:

"...bilirim ki ne çırpınırsam çırpınayım, gülü, güzelliğinin hak ettiği ölçüde anlatamam... ya da suyu, rüzgârı, dağ doruklarının görkemini, çıktığımız yolculuğuyla bize sonsuz sevinçler bahşettiği kadar sonsuz acılar da biçen herhangi bir yolu, aşkı, ihaneti, ayrılığı... göklerin bile şaşakaldığı o yüceler yücesi hissediş, feragâti... say sayabildiğin kadar, hiçbirini hakkıyla anlatamam; yapıp yapacağım, hep olduğu gibi, sonunda, 'son tahlilde': taklit... ve tek tesellim: kolay bir taklitle yetinmemek belki, o kadar!"

"ikinci endişe oldukça özel: eric clapton'ın 'tears in heaven' adlı o pek meşhur parçasının hikâyesinin de pek meşhur olduğunu, dolayısıyla da birçok okur tarafından bilindiğini umuyorum; sanırım on yıl kadar olacak, kendime, 'insan nasıl hem de yavrusu için yaktığı bir ağıttan para kazanmayı göze alır?' diye sorup durmuştum uzun bir zaman ve sorunun soruluş biçiminden de belli ki hiç de iç açıcı değildi cevabım. büyük konuşma der ya büyüklerimiz: ben peki... ya ben nasıl göze alacaktım, yavru ya da sevgili, sonuç olarak acımı anlattığım bir yazıdan para kazanmayı? kazanacağım para elbette kıyaslanamazdı clapton'ın kazandığı/kazanacağı parayla ama nicelik neyin ölçüsü ki? üstelik yayınevinin de gazına gelmiştim: basım öncesi görüşmelerde 25 binlik tirajlardan falan söz ediliyordu: pekâlâ çok satabilir, halihazırdaki halime kıyasla para da 'kazanabilirdim' epey..."

fanfa romanı yayınlandıktan sonra: "bir filmin 'gişesi' ilk günün 12.00 seansından belli olurmuş... yalancıktan da olsa çok şükür ki diyeceğim, satmayacağı belli artık fanfa'nın"
    (filateli, 23.05.2007 13:06)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil