ünlü ingiliz yazar
jane austin'in ünlenmeden önceki hayatını, yaşadığı aşkın kitaplarına nasıl yansıdığını anlatan bir aşk filmi.
jane austin rolünde
anne hathaway oynuyor başarıyla.
---spoiler---
jane, kendisiyle evlenmek isteyen zengin, akıllı uslu, efendi bir adamla, aralarında aşk olmadığı için evlenmek istemez.
şımarık, kendini beğenmiş, ukala ve yakışıklı bir adama aşık olur, onla da evlenemez.
işte bu aşk, hayatını değiştirir.
---spoiler---
filmde, dönemin ingiltere sinde kadınların nasıl ikinci sınıf insan durumunda olduğu açıkça görülür. kadın bir yazar olması, kadının bir işten para kazanması, ve eğer varsa bu yolla kocasından ünlü olması yadırganır epey.
sonuçta hoş bir aşk filmi.
yalnız bir noktaya dikkat çekmek isterim. bence jane in kitaplarını yazmasında başlıca etken ne aşkı, ne hayatı, ne bunun gibi birşey. tek etken kullandığı kalem. o nasıl güzel bir kalem. ucu sivri ve yumuşak dolma kalem. en son ilkokulda güzel yazı diye bir ders vardı. o derste dolmakalem kullanmıştım. onda da özgür değildim. hocanın yazmamızı istediği şeyleri yazardık. zaten kalem bitmesin diye hariçten şey de pek yazmazdım. şimdi fiyatlar ne durumdadır bilmiyorum ama o zamanlar pahalıydı o kalemler.
neyse işte, jane in kullandığı o kalemle insanın yazdıkça yazası gelir. filmi izlerken jane e fazla kalemin var mı? diye sorasım geldi. o derece yani