beştaş 

adana çık aradan

1. beş adet avuca sığar büyüklükte taşla oynanır. önce taşlardan biri havaya atılır, o havadan düşene kadar bir diğer taş avuca alınır. sonra iki taş bir avuçta buluşur. bu tüm taşlar bu şekilde toplanana kadar sürer. birinci etap böylece tamamlanmış olur. daha sonra aynı yöntemle iki taş, üç taş ve dört taş birden toplanmaya çalışılır.
    (muhabirkedi, 16.03.2007 21:47)

2. beşinci etapta rakip oyuncunun seçtiği taşı en sona bırakmak şartı ile havaya atılanın dışındaki taşlar en fazla üçer hamlede diğer elin işaret ve başparmak uçlarının halının üzerinde (betonun üstünde oynamayın bu oyunu tırnaklarınız gorç olur içiniz kamaşır) oluşturduğu köprünün içindenden geçirilmesini müteakkip ebe olan taşın tek hamlede kaleye sokulmasıyla nihayetlenir. rakip aklınca en öndeki taşı ebe seçip işinizi zorlaştırmak istese de vız gelir ulan tek hamlede hepsini havalardan (on the air) voleleyebilirsiniz. ben hatta taşı tavana dikip halıya imzamı falan atardım. neyse sonra kamalar faslında illa ki 5 tutulacak, amma ben bire de razı olurum. çünkü rakibim de benim kadar dişli olur. üçbantçı blomdal ların tek ıstakada seti bitirdiği gibi biz de tek elde yüz puan toplamışlığımız vakidir, yanmadan yirmi el dile kolay.

hal böyle olunca misket falan kesmezdi tabi, yassı bozuk paralarla, koca at kestaneleriyle oynardık biz bu oyunu. esasen beştaş falan çocuk işidir asıl oyunun adı yağmur'dur. yağmurda bir tümdengelim sözkonusu olup mesela birinci etapta* dört taşı havaya atıp bir taşı bırakırsın, sonra üç taşı atıp bi tane daha, sonra iki atıp bi daha, sonra bir taşı atıp son taşı yere korsun. sonra bir taşı atıp yerden bir taş alırsın, sonra iki taşı atıp bi daha alırsın, sonra üçünü atıp dördüncüyü de alırsın nihayet dört taşı atıp sonuncu taşı da toplar selametle ikinci etapa geçersin. ikilerle üçlerde sırasıyla taşları 2+2 ve 3+1 şeklinde topluca yere bırakır yine öylece eldeki diğer taşları komple fırlatıp topluca yerden süpürürsün. yağmura yağmur denmesindeki espri ise havaya atılan taşların avuca yağmur gibi inmesidir. dörtlerle beşler de ayrı birer muammadır, esasen yağmurda biyerden sonra kesmemeye başlar o zaman da "gılik" diye tabir edilen bir oyunumuz var, o kuru da bitiren arkadaşları da biz beş taş federasyonu (dayı oğluyla & ben) olarak rubick s cubee yönlendiriyoruz.
    (bee veil, 15.10.2007 12:12)