başlık azcık boktan oldu neyse artık. buradaki 'bazı kesimler' herhangi bir sosyal statüye, eğitim seviyesine bilmemnesine göre ayıramadığım için bazı.
herkesin beğendiği, facebookta hayran olduğu filmler var. ama bazı filmler var ki onlar ayrı. sözlüklerde forumlarda herkes mi över bilader. en basitinden memento. (en basitinden lafın gelişi) ben de çok beğendim. hatta ilk izleyişimde anladım. sonra noldu 10 gün içinde filme dair hiçbir fikrim kalmamıştı. izleyip anlayamayan arkadaşlara ışık tutamadım. bi bokum anlamamışım herhalde diye tekrar izledim meğer anlamışım.beni bunalıma sürükledi.
mesela donnie darko. film hakkaten güzel. imdb puanı 8.3 bi kere. onu da izleyince çok beğenmiştim soundtrack falan tadından yenmez. ama sonra yorumlara bi baktım, bildiğin derin felsefe yapılmış. ben mi eksik izledim diye merak içinde kaldım yine. tabi sonra yine hiç izlememişim gibi oldu. bu işte bir ibnelik var kesin.
şimdi düşünüyorum. böyle filmleri izlerken bir planım programım olmalı. tamamen bu konuya yoğunlaştım evet.
bu kesimler sıradan güruhtan ayrılmak için bazı filmleri kasıtlı izler ve kesin beğenir. bahsi geçen donnie darko mesela. alternatif takılan insanlarca göktanrı ilan edilmiştir. halbuki bu kesim bir şeyi idolleştirerek sıradanlaşıyordur haberi yoktur. veya tim burtonfilmleri. mesela 10 kişilik bir arkadaş grubu hepsi corpse bridea hayran big fishe tapmakta neden? çünkü burton abi yapmış filmi. arada iki kişi var aslında uyuz olmuş filme ama maksat ' sen ne anlarsın lan ' lafını yememek için sesini çıkarmıyor. hayır böyle yaparak güzel filmlerin içini boşaltıyorlar pop corn film olarak tabir ettiğimiz recep ivedik olsun ne bileyim maskeli beşler serisi olsun bu gibi filmlerin ayarına düşürüyorlar. sıradanlaşmayayım derken klişenin önde gideni oluyor bu filmler ve insanlar. dikkat etmek lazım biraz.
uzakdoğu filmleri de böyle lan. yarrak gibi çoğu. ama alternatif gencolar bayılıyo genelde. mesela kim ki duk filmleri. iyidir geneli ama çok sikkoları da var yine de tapıyo millet işte, ismi var çünkü. tim burton filmleri mesela. puta tapar gibi tapıyolar adama. sinemadan bi sik anlamayan tiplerin bile ağzına sakız oldu adam. corpse bride, sweeney todd gibi vasat yapımlarına bile hayranlar. birazcık stilize bi iş görsünler hemen bayılıyorlar lan. 300 mesela. baba bu ne berbat bi filmdir lan. görselliğini geç oyunculuğa bak, tarih çarpıtmasını siktiret de propaganda ya bak. leonidas ın eşine karşı öyle tutkusu da yok gerçekte. matrix reloaded ve revolutions mesela. ilk film yenilikçiydi ( benzer muhabbetler işlenmişti gerçi ) ama 2. ve 3. filmler ne lan? abi muhabbetler çok iyi yeaaa. lan yarrak kafalı bi konuyu konsepti karmaşık hale getirmek dünyanın en kolay işi, önemli olan o karmaşıklığın bişey ifade etmesi, olayının olması. 2 ve 3 ün ilk filmin felsefesine mi diyim ne diyim katkısı nedir? yok. memento mesela, hakikaten çok güzel bir film, çok seviyorum ama bu abartıyı da haketmiyor lan film. ilk izleyişte de anladım çok mu şaşırdınız? tatlı film ama izlerken ağzım açık kalmadı finalde falan. bi de gemide var o da güzel ama ota takılmaya özenen ergenlerin bokunu çıkardığı film. hemen içki masasında bişeyde başla ordan repliklere. çok karizmasın, çok iyisin dimi? dolu var böyle film yaz yaz bitmez ama çoğu insan da uğraşmamak için he abi güzel film süper film diyip geçiyor.
filmler de insan ürünü olup belli bir yaşanmışlığa sahip oldukları için herkesi aynı derecede etkilemeyebilirler.ıssız adam misal..aşka inanmış, sosyoekonomik düzey açısından ortalamanın üzerinde,geneli çalışan ve okuyan kadınlar beğendi bu filmi sanki.hani şu seçme ve seçilme hakkına sahip olan kadınlar..çok beğenen, çok etkilenen bir erkek görmedim daha.ya da etrafımdaki erkekler odun bilemedim..