belki ilginizi çeker
  1. · büyümenin dezavantajları
  2. · ramazan davulcusu
  3. · 20000 liralık banknot
  4. · on yıl sonrasının sözlük başlıkları
  5. · kim bulmuşsa elinden öpmeli
  6. · çocukluk mutlulukları
  7. · ramazan bayramı
  8. · bayram harçlığı için kardeşi görevlendirmek
  9. · büyüdükçe özlenen şeyler
  10. · sevgilisine çiçek almayıp 10 ytl veren sevgili
gündem
  1. · domuz gribi
  2. · itü sözlük e bir daha gelinse alınacak nickler
  3. · üniversiteyi ingilizce okumayı marifet sanmak
  4. · ahmet kaya
  5. · annelerin yakışıklı anlayışı
  6. · tanrıya sorulacak tek soru
  7. · darbeci baro taksim e hoş geldin
  8. · otu boku alkışlayan insan
  9. · iron man

bayram harçlığı  

sayfa  / 2
  1. çocukken bayramda anneanne, babaanne, dede, amca, dayı, hala, teyze, dayı ve bunların dışındaki bütün akrabalar ve akraba olmayan tanıdıkların elini öperdik, para toplardık. sonra da bayram sonunda hasılatı sayardık ne kadar olmuş diye. şimdi büyüdük yine aynı. demek büyümemişiz !:swh
    (agust bocuu muittin, 06.11.2005 13:46)
  2. oyalı mendilin içinde babannenin verdiği harçlıktı...bayram elbisesi gibi kutsaldı...mendil özenle cebe yerleştirilir harçlıkla hemen çikolata, maytap vs alınırdı...
    evet hala veriliyo mendil olmasa da...ama çikolata ve maytap alınmadan o harçlıkların tadı çıkmıyo sanki...
    (palantir, 06.11.2005 13:54)
  3. ''öğrencisin sen al hadi al'' diye bana hala verilen mübarek harçlık.
    dini bayramların sayısının artmasını isteme sebebi.
    (böcek, 06.11.2005 14:25)
  4. en büyük banknotun değerinin artmasını isteme sebebi.adam gibi kazandığınız bir işe girene kadar verilmelidir.yüzsüzlük yapmak esastır bu işte.baba genellikle "kazık kadar adam oldun harçlık mı vericez" dese de anneanne,babaanne ve dedeler bu tarz yakınmalar yapmazlar.

evin büyük çocuğu olmak da genellikle x2 kardeş harçlığına eşitler harçlığı.

yani kardeşe verilen paraya "k" dersek;

k x 2 = size verilecek harçlık olmalıdır.ki günümüzde eğer kardeşe 20 ytl veriliyorsa şanslısınız,40 ytlyi veren 50 yi de verir.yüzsüzlüğe devam edin.yılmayın.

kardeşe 50 ytl veriliyorsa eğer, en büyük banknotu kaptınız demektir.harçlığı değerlendirmek size kalmıştır artık.küçüklükte bu paralar çatapat,kız kaçıran gibi patlayıcı almak,ya da şekere doymak anlamına gelirdi.şimdi ekonomik rahatlık demek.

yaşasın gençlerin harçlık konusundaki haklı direnişi!
    (sycrone one, 23.10.2006 22:05 ~ 22:07)
  5. bilimum patlayıcılara( torpil , kız kaçıran vs.)parasını yatıran bütün mahalle çocukları ortalığı savaş alanına döndürür bu bayram harçlıkları sayesinde.ayrıca se kaç para topladın ben bu kadar topladım şeklinde muhabbetler döner.
    (jellyjam, 23.10.2006 22:29)
  6. birkaç bayramdır dötüme giren harçlıktır.koca adam olmuşuz,el öptürüp para verir konuma gelmişiz,hatta diğer çocuklara harçlık için bankadan para çekecek kadar abartmışız olayı.sülaledeki çocuk nüfusunun artmaması dileğiyle...
    (floydzede, 23.10.2006 22:40)
  7. bir bayramın daha geride kalmasından sonra rahat rahat koltukta oturup para saydıran harçlık çeşididir. ne hayalleriniz vardır..
    bunlar yaşa göre değişir;

bebeksinizdir, bütün paraları toplarsınız ama bi bok anlamadığınız için hepsini annenize kaptırırsınız.
    küçüksünüzdür, bütün paraları toplayıp gidip en güzel oyuncak mağazasına uzaktan kumandalı arabanın kralını alırsınız.
    biraz büyümüşsünüzdür, üstünüze başınıza yeni ciciler alırsınız.
    ergen bir gençsinizdir, bütün paranızı bilgisayara veya değişik teknolojik aletlere yatırırsınız.
    artık yetişkinsinizdir, babayı alırsınız..
    (melancholic, 01.01.2007 15:19)
  8. dedenin yolu kesilerek zorla eli öpülerek alınan türleri de mevcuttur. camiden çıkan dedenin yolu kalabalık kuzen topluluğu eşliğinde kesilir, sıraya girilir olaylar gelişir.

dede- ooo bak necmettin bunlar benim torunlar hepsi takdir getirdi gene
    torun 1- öpiym
    d- dün öptünüz ya çocuum
    t1- ama dede bugün de bayram
    d- neyse öp bakiym
    t1-(elini açar)
    d-eheehe ihiihi (necmettine belli etmeden içinden kötü şeyler geçirmektedir)
    t2-..
    t3..
    t4..
    t5..
    t2..
    t4..
    t1..
    t3..
    t5..
    d-la la öpmedin mi sen biraz önce..
    t5-yok dede ilk öpüyom ben yaa.
    necmettin dede- ne çok torun varmış sende hüsamettin (gözleri görmez)
    d-he ya ne ara yapmışlar anlamadım.
    t3-amca senin torunun yokmu..öpiiiyymm
    t2-
    t1-
    t4-
    t2-
    t5-
    t3-
    n.dede- (hay senin torunların..... gitti üç aylık)
    t2-kaç tane aldın lan ben 4 tane.( dedelerin kulakları da duymaz)
    t5-hs.tr lan benimki 3.

ertesi gün dede camiden çıkar. olaylar gelişemez.

d-kaç necmettin kaç geliyolar..
    (leplebi, 03.04.2007 00:53 ~ 00:56)
  9. geçmiş yıllarda özel alınan bez mendil içerisine bozuk para,şeker vb. konularak hazırlanırdı bayram harçlığı. hatta çoğu zaman mendilin içinden sadece lokum veya şeker çıkardı ama bu bile yeterdi normal şartlarda şekerlemelere yaklaşması imkansız olan çocuklara. zamane çocukları bayram harçlığı olarak 5 ytl verdiğinizde elinizi öpmeden gidiyorlar.

(bkz: nerede o eski günler)
    ayrıca
    (bkz: çocuk olmayı özlemek)
    (jassmine, 20.04.2007 15:40)
  10. yaş büyüdükçe miktarı da artan harçlıktır.
    (chericheri, 20.04.2007 18:45)
  11. en çok bayram harçlığının alındığı dönem 13 yaş civarlarıdır. 13 yaşından önce küçük olduğunuz için az para verilir. sonrasındaysa artık koca kazık olduğunuz düşüncesine kapılan akrabalar çoğaldığından bayram harçılığı falan alamazsınız maalesef.
    (sozluknur, 20.04.2007 19:16)
  12. korkarım ki öğrencilik bitince son bulacak,acıya boğacak harçlık çeşididir.ailenin en büyük torunu olmanız durumunda miktarı gayet güzel olduğundan bayramlar iple çekilmiştir çocukluk boyunca...
    hala almaya devam eden biri olarak o dönemlere denk getirerek mali planlama yapmanın doğru olacağı kanısındayım..candır kesinlikle!önerim miktar konusunda teyze,hala gibi yakınlarınıza karşı yüzsüzlüğü elden bırakmayın,işe yarıyor!*
    (rhododendronluteum, 20.04.2007 20:20 ~ 20:20)
  13. bir çocuk için en önemli gelir kaynağı. nedense, harçlığı alır almaz, mahallece plastik top almaya giderdik. herkes birer tane alırdı, en iyi top hangisiyse, onunla 9 aylık oynanırdı.

-oğlum, kalk hadi, babaannene gidecez!
    +gelmicem ben, siz gidin!
    -niye gelmek istemiyosun oğlum?
    +bana yüzbin lira bayram harçlığı veren babaanneyle işim olmaz benim!
    -yanlışlıkla vermiştir, anlamıyo ki paradan! kalk hadi inat etme...
    +hayır, gelmicem! gidin siz...

evet, iki sene nefret etmiştim babaannemden. o derece kilit bir unsurdur bayram harçlığı.
    (seçilebilirkişi, 28.05.2007 03:50)
  14. çocukken pek cazipken, eşşek kadar adam olunca cazibesini yitiren harçlık türü. zararlı bir geri dönüşüm.
    bir hesap yapalım ; bir velet diyelimki beş yaşında harçlık almaya başladı. varsayalım her sene ortalama yüz ytl harçlık topladı. ne kadar kasarsa kassın en fazla askere gittiği seneye kadar alır bu parayı. yani 20 - 5 = 15 sene.
    bu durumda 15 x 100 = 1500 ytl. "laaan baya iyi para" dediğinizi duyar gibiyim. kazın ayağı öyle değil ama. şöyleki ;
    askerden adam olmuş olarak döndük diyelim. işe güce başladık. pek tabidir ki hayat kavgası. ortalama insan ömrü varsayalım ki, 60 sene. 60-22= 38. yani 38 sene yetişkin birer adam olarak geçiniyoruz. bir kişinin en az 3 tane velet akrabası olsa en kötü ihtimalle ve 1 adet de komşu veledi; 38 x (3+1)= 152.
    yani 152 kez bayram harçlığı vereceğiz. ortalama olarak 20 ytl veriyoruz diyelim. 152 x 20 = 3040 ytl..
    kısacası çocukluğumuzda topladığımız para tam iki katı olarak hatta daha fazlasıyla kötümüze girmektedir. daha bunun enflasyona oranla artışını, akrabanın azgınlık durumuna oranla çocuk artışını filan hesaba katmadım bile. oturdum hesapladım sizler için. gerçi artık burda yazar filan olduğunuza göre iş işten geçmiştir. en azından hesabımızı bilelim istedim.
    (bkz: hesap kitap)
    (bkz: kafam karıştı)
    (bkz: amına koyim)
    (gülmeyen komedyen, 28.05.2007 04:15 ~ 04:18)
  15. bu yaşa gelinir ama hala hayır denmeyen ek gelirdir. severiz. faydalıdır.
    (crafter, 11.11.2007 13:28)
  16. yaşın ilerlemesi ile büyüklerimden artık alamadığım beleş para
    örneğin bu bayramı dikkate alırsak

2008-2009 ramazan bayramı geçen süre : 2 saat 31dakika
    toplanılan harçlık : 0 (yazıyla sıfır) ytl
    (cybertech, 30.09.2008 10:31)
  17. miktarı şu şekilde olandır.

0-3 yaş: -- (ne anlar bu yaşta çocuk paradan)
    3-6 yaş: + (ufak bir şeyler verilir heves etsin diye)
    6-10 yaş: ++ (yavaştan para isteme, cüzdana koyma para sayma modu)
    10-15 yaş: +++(artık büyümüştür, lazımdır yaşıyla harçlığı da artmıştır tabii ki harcamaları da bu yüzden para alınabilecek herkese gider)
    15-18 yaş: ++++(miktar artmıştır da harcamalarda artmıştır.en hayati dönemdir.)
    18-19-20 yaş: +++++(üniversite dönemi öğrenci olununca hatırı sayılır bir gelir elde ediliyordur artık.istemem yan cebime koy modu)
    (poispolal, 30.09.2008 18:21)
  18. resmisi 10 ytl'dir. haberlerde dedi. başbakan erdoğan 10 ytl vermiş çocuklara. yetkili merciilere duyrulur.
    (gitana, 30.09.2008 19:37)
  19. belli bir yaşa kadar çocuktum, belli bir yaştan sonra da bir anda kocaman adam oldum. düşünüyorum da, ülen işinize gelince sus çocuk! oluyoruz. verin lan bayram harçlığımı. neymiş, büyümüşüz de bik bik. işinize gelince çocuk oluyoruz işinize gelince kocaman adam. çukulata alıcam harçlık verin bana.

edit: ilk bayram harçlığımı aldım. geç oldu biraz. bayramın ikinci gününün akşamı ben depresyona girmişim çoktan. büyüdük mına koyim modundayken esas oğlanın teyzesinden 50 kağıt. sağol teyze, en çok seni seviyorum haberin olsun.
    (elladan tinuviel, 30.09.2008 19:40 ~ 01.10.2008 19:50)
  20. (bkz: @2746659)
    (nealırsanbimilyon, 30.09.2008 19:45 ~ 19:45)
  21. bu yaştan sonra alamadığımız harçlık.
    (jadore, 30.09.2008 19:46)
  22. bi yaştan sonra almak azıcık dokunsa da ilaç gibi gelen paradır..
    ailemdeki anlayış erkekler üniversiteyi bitirene kadar,kızlar okulu bitirse de evlenene kadardır..o sebepten (bkz: evde kalmak)
    (mnemosyne, 30.09.2008 19:59)
  23. cankurtaran gibidir, pek severim.
    (sweetzoejane, 30.09.2008 22:42)
  24. (bkz: nerede o eski bayramlar)
    (bilge, 08.12.2008 10:12)
  25. her yıl azalıyor enflasyon, emekli maaşı bahaneleriyle. bu yıl hele kriz bahanesi var, alırsam allah bereket versin der çekilirim kenara, aramam üçü beşi.
    (gitana, 08.12.2008 10:35)
 sayfa  / 2

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil