görseller
batumbatum
batumbatum
belki ilginizi çeker
  1. · gürcistan
  2. · şota rustaveli devlet üniversitesi
  3. · acaristan özerk cumhuriyeti
  4. · güneysu
  5. · türkiye sınırlarının genişlemesi
  6. · hasan mezarcı
  7. · duman almış yaylayı
  8. · canon eos 500d
  9. · dünyanın en mükemmel üçlüleri
  10. · ayrılmaz üçlü
  11. · madde 97: bir ünlü şahsiyeti seninle mcdonald's a gitmeye ikna et (reklam)
gündem
  1. · yatmadan önce dinlenen son şarkı
  2. · günün tek cümlelik özeti
  3. · tunceli alevileri dinsizdir
  4. · zongul ducks
  5. · insanın hayatına sıçan şeyler
  6. · okan bayülgen
  7. · galatasaray
  8. · şişli belediyesi
  9. · semih cumhuriyeti vatandaşı

batum  

1. gürcistan'ın türkiye sınırındaki şehri. havalimanını artvin ile ortak kullanma durum olup, ayrıca acaristan'ın da başşehridir. 20inci yüzyıl başına kadar türkiye'nin en önemli şehirlerinden biri olarak da sınırda kalmıştır ancak misak-ı milli içinde olmasına karşın artık sınırlarımız dışındadır.
    (stocky2001, 31.12.2004 11:55)
  2. gürcücesi batumi olan, uzun kumsalları ve yeşilliğiyle göz kamaştıran, azımsanamayacak sayıda lazın yaşadığı şehir.
    (kun3uli, 27.04.2006 16:01)
  3. (bkz: rüstem batum)
    (olahabeoy, 27.04.2006 16:32)
  4. dün, tav* holding tarafından yapılmış olan havalimanı terminali açılmış olan şehirdir. bu yatırımın sonucu olarak da, bu havalimanına türk vatandaşları vizesiz girebilecektir, ve de doğu karadenizdeki diğer yerlere (trabzon havaalanına daha uzak olan şehirlere) otomobil ile gitme fırsatına sahip olacaklar.
    (bosvermis bunye, 28.05.2007 14:35 ~ 14:36)
  5. misak-ı milli sınırları içerisinde ilk taviz verilen yerdir.
    (the artful dodger, 04.03.2008 01:09)
  6. (bkz: süheyl batum)
    (chixculub, 20.03.2008 15:21)
  7. ne zaman gitsem içim sıkılan, kendimi bir an önce başkent tiflis'e atmak için son sürat terkettiğim şehir.
    sarp sınır kapısının hemen diğer tarafı.
    sahilleri uzun ve kayalık, heryer yeşil mavi pek güzel ama ben sevmiyorum..
    (sheref, 18.05.2009 20:41)
  8. - türkler tarafından yapılan havalimanı şehre yürüyüş mesafesinde. sarp sınır kapısı ise 15 km uzakta. tiflis 390 km. genel ulaşım bilgileri için (bkz: @3837871)

- osmanlılardan geriye hiçbir şey kalmamış, bütün görünür miras sovyetlerden kalma. şehrin sahile doğru gelindiğinde yapısı, özellikle gece ışıklandırmalarıyla beraber, çok güzel ve türklerin ağırlıklı olarak üstlendiği inşaat işleriyle bu güzellik artmakta.

- türkçe bilen oldukça fazla insan var. ancak rusça yine de iş görebilecek en iyi yabancı dil.

- şehrin yolları köstebek yuvası gibi ancak düzeltilmesi için büyük bir çalışma var, birkaç seneye kadar hepsi düzelmiş olur. trafik istanbul'dan daha berbat, dikkatli kullanın.

- değnekçiler gerçekten de ellerinde değnekle geziyorlar. şehrin merkezi yerlerinde otopark güvenli ve ücreti 50 tetri kadar. 1-2 lari verirseniz hem çok sevinirler hem de kafalar rahat olur.

- şehrin arka kısımları istanbul'un en virane yerinden daha virane. ilginç deneyimler yaşamak için tiflis'e giden tren yolunun üst tarafına doğru bir gidin gelin.

- şehir geniş plaj ortamlarına sahip. deniz sakin.

- gece hayatı bodrum'u marmaris'i aratmıyor. sahildeki beach'ler gece birer club'a dönüşüyor, giriş ücretleri yaklaşık 10-15 lari, içki fiyatları türkiye seviyesinde. tiflis sosyetesi yazın batum'u işgal ediyor. tarabua beach club iyidir. batum bu alanda gözlere ve gönüllere hitap edecektir.

- tiflis yolundan 10 kilometre kadar ilerlenildiğinde dünyanın en büyük botanik parklarından birine ulaşılıyor ancak herhangi bir turizm kaygısı olmadığından ötürü tabela vs bulmak olanaksız. rusça veya gürcüce biliyorsanız yola çıkıp birilerine sorun yoksa bulmanız zor.

- borjomi, kazbegi, natakhtari için, domuz şiş ve adjara haçapuri yeyin. hızır dayı pide'yi bulun, türk olan sahibiyle tanışıp kuşbaşılı pide de yiyin.

- bir markete girip kindzmarauli, khvanchkara şaraplarından alın. tipiniz uyuşturucu kaçakçısına benzemiyorsa ve artvin-rize plakalı değilseniz dönüşte gümrükte aracı pek aramayacaklar, fazla fazla alın.
    (wondrous, 24.08.2009 23:39)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil