|
|
- battle for middle earth'ın devamı niteliğindeki strateji oyunu. yüzüklerin efendisi serüveni birinci oyunda bitmişti. ikincisinde konu ne olacak tartışma konusu. demosu çıkmıştır.
- her strateji oyununa yaptığımı bu oyundan da esirgemedim; gittim aldım, kurdum ve oynadım. the battle for middle earth oynamış biri olarak grafiklerde zerre gelişme görmedim. hatta renkler canlanmış, hepten çizgi film olmuş.
goblin ırkı güzel olmuş. isengard'ın aksine multiplayer oynarken alınabilir. bir yüzük özellikleri var, adam öldürdükçe para kazanıyorsunuz. oyunun çözülme noktasına kadar süren para sorununu direk aşmanızı sağlıyor. çok üstün bir özellik.
cücelerle oynadım fıtık oldum. madenler arası geçiş özelliği mesafeleri kısaltıyor ama rakibi yoketmek için haritada seyahat etmek 100 yıl sürüyor. yakın dövüş iyi ama bariz üstün değil.
insanlar biraz daha güçlenmiş gibi ama aynı... ya da değil! bilmiyorum... zaten fantezi oyununda gidip insanları alanın aklına şaşarım.
isengard ilk versiyonda ezikti. halâ ezik. yani birşey değişmemiş. karşısına teke tekte hard elf alıp da yarım saat dayanan bana mesaj atsın, bi kapışalım.
elfler bildiğiniz elfler. ama 3. seviye binadan çıkan özel okçular işi abartmış. 1000 metreden adam indiriyorlar. upgrade'lerini yaptınız mı yine 5 bölük okçuyla haritayı temizleyebiliyorsunuz.
yeni herolar gelmiş. goblinlerin nazgullu bi adamı var, cüce herolar binaları sikertiyor. legolas yine suikast tüfeğiyle herkesi indiriyor. ama... bir yeni hero var ki evlere şenlik; galadriel! oyunda gollum'u öldürüp yüzüğü ele geçirebilirseniz kendisini çağırabilirsiniz. hemen bir anektot aktarayım:
elfleri seçip karşıma da hard elf aldım. bu şerefsizler gidip galadriel'i çağırmışlar. benim tek kalmış bir okçum da kale kapımın tam önünde bekliyordu. galadriel geldi okçuya bir tokat attı kale kapısı yıkıldı... evet.
yeni yüzük güçleri var. arwen'in karizma su büyüsü gelmiş, ok yağdırma özelliği var. goblinlerin gücünden yukarıda bahsettim. vs. vs. bir süre için zevkli ama çabuk bitiyor(mavio, 10.03.2006 13:03 ~ 29.03.2006 00:23)
- oyunun atmosferi tek kelime ile büyüleyici..tüylerim diken diken oluyor diyebilirim..adamlar çok güzel bir iş çıkarmışlar..ilk oyunu oynamadım ama bu oyun gerçekten mükemmel..lotr fanatiklerini şiddetle tavsiye ederim, oyun çalışmıyorsa bilgisayarınızı upgrade bile edin derim yani..
biraz warcraft, rome total war ve hatırlayanlar için majesty kokuyor diyebilirim oyun için..özellikle base kurma ve binalardan adam çıkarma işi aynen majesty'de olduğu gibi..özlem içinde o oyunu ararken böyle bir güzellikle karşılaşmam güzel oldu valla..
özel not: ama yine de majesty'e sahip olanlar bana mesaj atabilirse sevinirim..(zeus, 10.03.2006 13:10 ~ 13:17)
- eski bfme de ki üs kurma sisteminden normal sisteme geçişi belkide bfme 2 nin en güzel yanı. özellikle strongholdvari üsler kaleler kurmak oyunu çok zevkli kılıyor. campaing kısmı içinse keşke daha geniş bir senaryo olsaydı diyebilirim. ama kuzeyde geçen savaşta güneydeki kadar heyecanlıymış bunu öğrendim.
(bearyn, 19.03.2006 12:36 ~ 12:37)
- lotr konseptine dayalı bir diğer ea oyunu.
oyunun grafiksel ve görsel olarak pek kayda değer bir gelişme gösterdiği söylemez. yanma, alev etkileri ve elflerin sel basmaları, deprem göze çarpan bir kaç hoş değişiklik.
seçebileceğiniz ırklar insanlar (bkz: men of the west), elfler, cüceler (bkz: dwarf), mordor, isengard, goblinler. her ırkın avantajı ve dezavantajı olduğu açıktır fakat yine de güç dengeleri eşit değildir. örneğin elfler goblinlere büyük üstünlük sağlarken cüceler elflere karşı avantajlıdır. uygulayacağınız stratejiye bağlı olarak seçeğeniz ırk önem taşımaktadır. örneğin rush yapmak için goblinler ve isengard iyi iken elfler rush için uygun değildir. uzun vadede ise cüceler diğer ırklardan daha dayanıklıdır. genel olarak bakıldığında aslında insanların üstünlüğü söz konusudur. zira insanlar ile her stratejiyi çok rahatlıkla uygulayabilirsiniz. burada değinmeden geçemeyeceğim, insanlar ile rush yapmak istiyorsanız atlılar yerine piyadelerle rush yapmanızı tavsiye ederim.
kendi heronuzu yapabiliyor olmanız gerçekten hoş bir şey olmuş. mesela benim büyücüm hem gandalf'ın hem saruman'ın eline verir.
ilk oyundaki gerzek ai bu oyunda biraz daha gelişmiş lakin gerzek yine gerzek. bir kaç oyundan sonra en zoru bile kolay gelmeye başlıyor. genel ai stratejisi sizin para kaynaklarınıza rush yaparak saldırıp kaynaklarınızı bitirmektir.örneğin tarlaya saldırmaya programlı ai yanında sizin heronuz olsa bile mal mal tarlaya saldırmaya devam eder.
dört ya da altı arkadaş bir internet kafede toplanıp bu oyunu oynamak en zevklisidir. uzun zaman geyiği döner aranızda.
- çok kolay oyundur efendim.oynayıp bitirdiği tek rts starcraft olan beni bile çok çok az zorlamıştır hard zorluk seviyesinde. ai tam bir gerizekalıdır. savunma adına neredeyse hiçbir şey yapmaz. işi gücü birlik basıp çiftliklerinize saldırmaktır. ama sadece çiftliklerinize. mordorla oynuyorsanız lumber millinize de saldırabilirler. o kadar. ufak bir savunma stratejisiyle gelen her saldırıyı göğüste yumuşatabilirsiniz. tokatı vurmak size kalmış. ben beklemeyi tercih ediyorum. oyun 1 saati aştıktan sonra salağın aklına armor ve silah upgradei yapmak geliyor. zevkleniyor biraz.
- yerel ağ üzerinde oynarken custom hero ile oynuyorsanız insan hero ile oynamanızı tavsiye edeceğim oyundur. diğerlerinin içinde en az özellik insanda vardır lakin müthiş vuruş gücü insan hero yu seçilebilir kılar. ata binebilmesi de cabası. kesinlikle mızrak atarak tek vuruş almanızı da tavsiye ederim. burada ufak bir çakallık da var. şöyle ki, mızrak atarak default hero ları öldürebiliyorsunuz ama rakibinizin custom hero sunu öldüremiyorsunuz. bunu yapabilmek için kendi hero nuza blade master özelliğini almanız gerek. bu özellik tıpkı aragorn'da level ikide çıkan özelliğin aynısı. bunu aktif ettiğinizde zaten fazla olan vuruş gücü %100 artar. hero nuzdan kırmızı ışıklar çıkar. daha sonra mızrak attığınızda doğal olarak tek vuruşta rakibinizin custom herosunu da öldürebilirsiniz. insan hero ile rakinizin tarlalarına saldırıp kaçın sürekli. insan hero ile iki bazen de üç vuruşta tarla yıkabilirsiniz. bu şekilde tarlasız kalan rakibiniz ekonomik olarak çökecek, adam çıkartmayacak ve aynı zamanda siz de rank almış olacaksınız. zaten ata binebilmesiyle insan hero yeterince hızlıdır. insan hero nun dezavantajı ise ordulara karşı yani hero bazlı oyun oynamayan kişilere karşı zayıf olmasıdır. yine de call army özelliklerinden faydalanarak bunu bir nebze azaltabilirsiniz.
- good campaign oynarken beni sıkmış oyundur. ilk başlarda güzel olsa da cüceleri aldıktan sonra beni soğuttu oyundan. hem cücelerin tipleri diğer ırklara göre daha yapay ve daha basit olmuş hem de aşırı yavaşlar. hatta bir ara benim bilgisayarın kastığını bile düşündüm.
herolar bana abartılı güçlü geldi. yani 10 lvl bir heroya sahipseniz olay bitmiş demektir. 8 lvl faramirle kaç tabur askeri tek başıma dağattığım oldu.(buğra, 25.06.2006 21:01)
- multiplayer'ı inanılmaz zevkli olan oyundur.
(kerry, 04.07.2006 17:34)
- expansion pack'i the rise of the witch-king çıkmıştır.
- yapay zekası ile aşırı sıkan, delirten, kudurtan oyun. multi oynamak için kurulabilir anca.
- stereo ses sistemine sahip olan oyun.
savaş sahnesinde orduyu önce ekranın sağında tutun,sonrada mouse la sola doğru kayın sesin değişimi çok hoş oluyor.
- ilk oyuna göre tek artısının sauron'u yönetebilmek olduğunu düşündüğüm oyun.
- eklenti paketi ile fazla bir şey vaat etmeyen oyun. kısıtlı sayıda ve nitelikteki haritalar bir süre sonra can sıkmaya başlar. campaign modu hikayenin ana karakterlerinden uzak olduğundan filmlerdeki heyecandan çok uzaktadır. oyunu bilgisayara karşı oynamakta bir yerden sonra can sıkmaya başlar misal yüzüğü alsınlar diye ortaya bırakırsınız etrafından geçerler, ya da para biriktirsinler de sauron çıkarsınlar diye saatlerce oyalanırsınız ama hala aynı yerden aynı asker bölüklerini göndermeye devam eder yapay zeka. olayın tek ve en zevkli tarafı, ayrıca oyunu yüzüklerin efendisi klasına yakıştıran özelliği multiplayer kısmı. internet cafeden veya evden diğer insanlarla kapışmak gerçeklik hissini tam olarak yaşatır. saruman-gandalf, theoden-witchking, boromir-lurtz, aragorn-arwen(!) gibi epik ve ironik karşılaşmalara mükemmel zemin hazırlar.
- ilk oyunu* kadar güzel olmasa da, çoğu rtscinin keyifle oynayacağı, hele lotru seviyorsa bilgisayarında her daim yüklü olmasını isteyeceği bir oyun. gönül isterdi ki, ilk oyun kadar orta-dünya havasına insanı sokabilseydi.
oyunla ilgili her türlü detaya burdan ulaşabilirsiniz:
http://www.thewhitetree.org/...
http://www.thewhitetree.org/...
|