not: aşağıdaki yazı ciddi
spoiler içeriyor olabilir:
bence diğer
batman filmlerinden bağımsız düşünülmesi gereken film, çünkü adamlar niyet etmişler "bütün hikayeyi baştan çekiyoruz" demişler, önceki filmlerdeki olanlar da doğal olarak bu seriyi bağlamıyor. bağlayacak olan
batman çizgi romanları olmalıdır tabi ki... malesef batman çizgi romanını okumadım. zaten eskiden fazla
batman sevmezdim. çizgi filmini izledim tabi ama çocukken pek çocuksu bir yapıt olmadığı için fazla keyif aldığımı da hatırlamıyorum. filmleri de izlemiştik, ilk ikisi olan "
batman" ve "
batman returns" filmlerini sevmiştim ama öyle aman aman hayran da olmamıştım. tabi malesef yine o filmleri izlediğimiz zaman da çocuktuk. ancak daha olgun yaşlarda izlediğimiz "
batman forever" ve "
batman & robin" filmlerinin beğenilesi yapımlar olmadığını anlamayı başarmışızdır. son dönemde
batman ile ilgili öğrendiklerim ve merak ettiklerim, ayrıca sevdiğim oyunculardan oluşan kadrosu sebebiyle bu filmi bir kez, beğendiğim için de iki kez izledim, yukarıda verdiğim bilgiler ışığında eski bir
batmansever ve çizgi roman okuyucusu "olmayarak" yapacağım yorumları şöyle sıralayabilirim:
-
christian bale'in genelde neden beğenilmediğini anlamadım, tip olarak cuk oturmuş olduğunu düşünüyorum, özellikle
george clooney ve
val kilmer'dan daha çok uyduğunu düşünüyorum. üstelik bence çok da iyi oynamış (hayır, fanatik
christian bale hayranı falan değilim, hatta filmin oyuncuları arasında en az seveni olduğumdur belki de) evet maske varken
batman'in
bruce wayne olduğunu anlamak mümkün, hatta kolay. ama bu
michael keaton'da da,
val kilmer'da da,
george clooney'de de böyleydi ve sanırım kim oynarsa oynasın böyle olacak, hem bi insanın ağız yapısını aynı adamı film boyunca izlerken tanımak ve benzetmek çok kolay oluyor. ek olarak film yıldızlarını izliyoruz sonuçta, bırakın da tanıyalım. ayrıca sesin değişmesi olayı da eklenince bence
bruce wayne olduğu az belli bir
batman olduğunu soyleyebilirim, ne kadar filmde sesin değişmesi konusu açıklanmamış olsa da...
- diğer oyuncular da iyi oynamış kanaatimce sadece
katie holmes ve çocuk
bruce wayne için vasatlar diyebilirim. onun dışında
gary oldman,
michael caine, ve
liam neeson filme kesinlikle çok şey katmışlar. özellikle romantik filmlerden görmeye alıştığımız
liam neeson'a rolü çok yakışmış ve o da kendini yakıştırmayı çok iyi bilmiş.
morgan freeman yine görevini yapan memur edasıyla işini yapıp kenara çekilmiş. bu kadar yan bir rol oynarken başrollerin öne geçmeyerek fazla abartmadan hakkını vererek işini yapmış. diğer yan karakterler
carmine falcone'yi oynayan
tom wilkinson ve
dr. jonathan crane'i oynayan
cillian murphy de aynı şekilde filmi başarılı kılan unsurlardan...
- filmin atmosferi çok güzel oturmuş.
gotham kentinin filmin başında aydınlık olmasını sorun edenler için şunu söylemem gerekiyor. filmin başında baba
thomas wayne ölmeden ve
carmine falcone problemi ortaya çıkmadan önce şehrin o kadar karanlık ve puslu bir hal almamış olması normal. sonradan da yavaş yavaş
bruce wayne'in gençliği (mahkemede babasının katilinin vurulduğu zamanlar) sırasında karanlıklaşmaya başlamıştır, filmi dikkatli takip edenler bunu farkeder.
batman'in şehre geldiği dönemde ise artık pislik içindedir. bunun dışında karanlık ortamlar, yeterli gerilim, gizemli karakterler atmosfere çok katkıda bulunmuş ve hikayenin başı olduğu için aksiyonsuz geçen ilk yarıyı doldurmuş. bu açıdan da (hatırlatırım çizgi romanı okumamış biri olarak çizgi filmler ve dışarıdan öğrendiğim kadarı ile) filmin orjinal
batman hikayesine oldukça bağlı kaldığını düşünüyorum, fakat senaryonun ayrıntıları ve yan karakterler konusunda yeterli bilgim olmadığını vurgulamayı da ihmal etmemem gerek...
- filmin diyalogları çok yerli yerindeydi diye düşünüyorum. filmin uzun bir dönemi anlatmasının avantajı ile beraber karakterler diyaloglarda birbirlerine çok güzel göndermeler yapıyorlar film boyunca. bu şekilde etkileyici ikili ilişkiler ve sahneler oluşturulmuş. ayrıca ince küçük espriler de bildiğim kadarı ile bir
batman geleneği olarak yine karşımızda ve bence mükemmel bir dozaj ve kalitede...
tüm bunların ışığı altında "batman begins" izlenmesi gereken ve devamını sabırsızlıkla beklememe sebebiyet veren, daha da önemlisi pek tutmadığım
batman karakterini bana daha çok sevdiren, hatta favorilerimden biri haline getiren film olarak kayıtlarıma geçmiştir...