görseller
barry lyndon 

belki ilginizi çeker
  1. · stanley kubrick
  2. · 2001 a space odyysey
  3. · en iyi sanat yönetmeni oscar ı
  4. · kült film
  5. · schubert piyanolu üçlü no 2
  6. · sözlük yazarlarının en sevdiği filmler
  7. · the 13th warrior
  8. · inglourious basterds
  9. · dünyanın en iyi filmi
  10. · barry lyndon
gündem
  1. · ugg düşmanı ezik kızlar
  2. · demokratik sol halk partisi
  3. · sevgilinin 5 gün aramayıp naber diye mesaj çekmesi
  4. · giyotine yolladılar gitmedim
  5. · aşk ı memnu
  6. · itü sözlük yazarlarının aslında içmek istedikleri
  7. · sevgilinin söylediği unutulmayan sözler
  8. · askerlik sonrası sendromu
  9. · lux aeterna

barry lyndon  

1. (chaconne, 14.12.2004 02:54 ~ 02:58)
  2. mitchel bnc tipi kamera ve satelitlerde kullanılan zeiss high speed lensle çekildiği için yapay ışıklandırma kullanılmaya gerek duymayan, baştan aşağı doğal ve mum ışığında çekilen film. stanley kubrickin dehasına yeniden tapmam için nedendir. oyunculukta süperdir hele love storyden tanıdığımız ryan o'neal inanılmazdır. sinematografisi sven nykvisti anımsatan film
    (panavision, 07.01.2006 02:18)
  3. stanley kubrick'in yine bir romandan uyarladığı senaryo ile çektiği film. kubrick olunabilecek en objektif biçimde bir adamın, redmond barry lyndon'ın yaşamını anlatmıştır.
    filmin hikayesi oldukça hareketli, değişken ve eğlencelidir. ama stanley kubrick filmin hikayesinden çok, oyunculuklardan çok, çekeceği sahnelerle ilgilenmiş gibidir. filmin görüntü yönetmeni john alcott'u alkışlamak gerekir.

--- spoiler ---

filmin esas karakteri barry kyndon irlandalı orta sınıfa mensup bir ailenin çocuğudur. babası o daha çok küçükken bir düelloda ölmüştür. annesiyle birlikte yaşamaya devam eden barry yaş 18'e vardığında kuzeni nora'ya aşık olur ama kendisine ilk başta yanaşan nora ailesinin ve kendisinin maddiyatına önem verip malı mülkü bol bir yüzbaşıyla evlenmeye karar verir. barry, bu yüzbaşıyı düelloya davet eder. düello da çevrilen dalavere ile genç barry karşısındaki askeri öldürdüğünü sanır ve irlanda'da dan kaçmaya zorlanır.
    daha yolculuğunun başında soyulur; elinden atı, silahları ve tüm parası alınır. ulaştığı bir kasabada askere kayıt alındığını görür ve asker olmaya karar verir. askerde bir ay geçirdikten sonra bir çatışma sırasında arkadaşı... açıkçası hikayeyi yazmak istiyordum sonuna kadar ama olmadı. açıkçası çok uzun ve tüm hikayeyi anlatmayı gönlüm elvermedi. hemencecik sonuna gelirsek şöyle diyebiliriz: barry lyndon ne çok iyi ne de çok kötü bir adamdır. hayatla ilgili bazı istekleri olmuş, sınıf atlamak istemiş ve bunu yapmak isterken de türlü hilelere başvurmuş, yeri geldiğinde de insanlığından ödün vermiştir. drama içerisinde ele alırsak barry lyndon ne bir kahramandır ne de kötü bir adamdır, sadece insandır. stanley kubrick bu adamın yaşamını 3 saatlik bir süreye yayarak olabildiğince yansıtır...

--- spoiler ---
    (hadapkol, 06.01.2007 04:29)
  4. stanley kubrickin barry lyndon adındaki şahıs adına yapmış olduğu biyografik filmdir. ayrıca tablo değerindeki sahnelerin bir çoğunda simetri kullanılmıştır. görüntü yönetmeni kadar kubrickinde etkili olduğunu hatırlatmakta fayda var. alakin benzer sahnelerin temeli 2001 a space odyysey filmindeki son sahnede atılmıştır. yönetmende simetri hastalığı var sanırım.
    (genius kusagami, 29.06.2007 18:58)
  5. (üçüncü adam, 31.07.2008 21:39)
  6. stanley kubrick'in "a clockwork orange" filmine, "asi genç" karakter olarak hazırlandığı filmdir..

evet, tabi ki filmin amacı, konusu, içeriği, boku, püsürü bu değildir. filme çoook daha geniş anlamda yaklaşmak gerekir ve hatta a clockwork orange'ı seyrederken bu film akla gelmez belki. ancak barry lyndon tekrar seyredildiğinde ve gençlik yıllarındaki asi tavırları daha fazla dikkat çektiğinde "ulan benziyo haa" denir.

zaten stanley kubrick, filmlerinde en küçük olayları bile öyle ustaca kullanır ki onlardan hayat felsefesi çıkarabilirsiniz. eğer bir yerde görürseniz-duyarsanız "barry lyndon bir biyografi filmidir" diye, yahut duyarsanız "full metal jacket bir savaş filmidir" diye, hele hele duyarsanız "2001: a space odyssey bir uzay filmidir" diye, çekinmeden kafa göz dalınız. emniyette arkadaşlar size yardımcı olacaktır.

stanley kubrick'in ortalama bir izleyicisi, shining ve lolita(bu filmde gene tamamen kopmamıştır. yalnızca konu buna müsait değildir) dışında stanley kubrick'in filmlerinin aynı şeyi anlatığını yalnızca farklı konuları-mekanları ve karakterleri kullandığını bilir. sk'nın ustalığı da buradadır.

giriyi yalnızca ilk cümleyi söyleyebilmek adına girmiştim ancak biraz da stanley kubrick kritiği yapmış oldum. film hakkında yorum yapmak saatlerimi alabilir, o yüzden başlamak istemiyorum ancak samimiyetle şunu itiraf etmeliyim; bundan daha uzun olmasına rağmen spartacus de bile sıkılmamış olan ben, barry lyndon'un ikinci bölümünde bir hayli sıkılmıştım. stanley sevgim bana ara verdirtmemişti fakat başkası olsaydı muhtemelen arada gider bi oyun oynar gelirdim. o derece..ama ne olursa olsun son sahnesi yani filmin bağlanışı-mesajı her şeyi unutturur. belki de film boyunca bön bön bakan zavallı bünyelerde tüm o şatafatlı sahneler, zavallı veya ihtişamlı, zengin veya fakir, güçlü veya zayıf tüm öğeler anlam kazanır.
    yani çıkarılacak ders: stanley bambaşkadır
    (insansevmeyenhayvan, 21.09.2009 18:39 ~ 18:46)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil