|
|
- a-pilaki isimli mezenin ana maddesi
b-bir balık cinsi, küçük olanlarının kızartması genelde, hiçbir yeri ayıklanmadan, iskeletiyle yeniyor, çünkü çok yumuşak ama tadını sevmiyorum ben öyle
- özellikle soğuk ve zeytinyağlısı süper olan gözünü sevdiğim türk yemeği
- yanında yoğurt ve salata da varsa tadından yenmeyen türk yemeği. fasülyelerin en güzeli.
- (bkz: barbun)
- birçok kimsenin barbun balığına hitap şekli olup,aslında gülünç ve elim bir hatadır.hem barbun sevenler hem de barbunya sevenler için üzücüdür.zira bu ikisinin tek ortak yönü, (tercihen) üzerlerine limon sıkılabiliteleridir.
- ege ve akdenizde sıklıkla bulunan balık türü olup, sıcak ve ılık denizlerin kıyıya yakın kumlu ve çamur diplerinde yaşar. kaya, kum, ot ve paşa barbunyası olmak üzere 4 çeşittir. kaya barbunyasının ise yeri ayrıdır daha makbule geçmektedir. sevgili barbunyaların en lezzetli zamanı temmuz ile ekim ayları arasında olup tava, ızgara veya kağıtta kebabı olmak üzere yapılırsa lezzetine doyum olmamaktadır.. tekir balığıyla da oldukça karıştırılır fakat bilinmezki tekirin kafası daha küçüktür ve çene altında iki tel sakalı(!) bulunur..
- barbunya; önceleri senden vazgeçemezdim, rakının yanında, fasıl muhabbetlerinde hep sağımda duran zeytinyağlı eşlikçimdin..ama o gece ne yaptın bana, daha doğrusu ben sana ne yaptım da mideme öyle şiddetle vurdun ve o gece dışarı çıktın, çıkmak istedin, sabaha kadar gözüme uykuyu sokmadın, iki gün kendime getirmedin beni, doktoruma anlattım seni, fazla bağlılıktan zehirlemiş bu aşk seni dedi, gıda zehirlenmesi dedi ama inanmadım..işte o geceden beri ne sen beni görüyorsun ne de ben seni, sana bakış açımı değiştirdin, psikolojimi bozdun, yiyemez oldum artık seni..vazgeçemediğim seni, artık sadece uzaktan bakıyorum sana, bir daha mideme girmene izin vereceğimi de sanmıyorum..işte böyle birşey barbunya, böyle bir dost rakı sofralarına..gerçi dost mu düşman mı anlayamıyorum bayatından bayatına fark var..dışarıda yeneceği zaman, dikkat edilerek, dokunarak, koklayarak yenmesi gereken fasulye cinsinden yemek..
|