banyo elektrik anahtarının banyonun dışında olması 

adana çık aradan

1. elektrik çarpmasın diyedir. banyonun içinde prizler de var deyişinizi duyar gibiyim. ancak her banyoya girişimizde prizlere dokunmuyoruz ki a okuyucu. ama ampul anahtarına dokunmadan kim banyodan çıkabilir sorarım sana a sevgili okuyucu. hatalıysam aramızda kalsın.

ayrıca böyle bir başlık tüm aramalarına rağmen bulunamadığında bana uzaktan yakından alakası olabilecek şu başlığı sunan sözlüğün bu fonksiyonuna şükranı bir borç bilirim.

(bkz: beyonce un kalçasının frekansının çok düşük olması)
    (pushitonmeshitonme, 05.11.2006 17:29 ~ 31.07.2008 23:02)

2. ilk olarak bu tarz bir uygulamayla ile karşı karşıya kaldığımda şaşırmıştım, bir elektrik mühendisi olarak priz için anahtarlama yapılmasına alışkın değildim, garibime gitmişti..bunu sadece banyolardaki elektrik sistemlerinde görmemi ise elektrik çarpmasına karşı alınmış sade, amaçını görebilecek ama yeteri kadar da işe yarayacak bir korumayı sağlamayan bir uygulama olarak nitelendirmiştim..

böyle uygulamalar ekstra önlem amacıyla elektrik tesisatı projelerinde yer almıştır..oluşacak kaçağın/elektriksel hatanın zaten banyolarda çoğunlukla yalın ayak dolaşan, elektriksel hattı tamamlayacak süper (!) iletken aile bireylerinin çarpılmaması için düşünülmüştür..uygulama dediğim gibi basittir ama yetersizdir..saç kurutma makinesini fişine takarsınız, sonra banyonun dışına çıkar ve anahtarı açarsınız (düğmeye basarsınız) ve aleti çalıştırırsınız..saçlarınızı kurutursunuz..lakin kurutma sırasında meydana gelebilecek bir hataya karşı sizi muhtamelen olarak sadece bir otomatik sigorta koruyacaktır..çarpılma gerçekleşirken tek başınıza imkanı yok o banyo dışındaki anahtara erişip, prize giden elektriği kapatamayacaksınızdır..gücünüz elektrikle bütünleşmiş vücudunuzun o allahsız kurutma makinesinden kurtulmanıza yetmeyecektir..başka bir bireyin ise paniklemeden olaya müdahale ettiğini ve sizin kurtulmanız zamanında müdahale ettiğini, elektriği kesebilmek için banyo dışındaki anahtara ışık hızında yetişip, devreyi açtığını (anahtarı kapattığını) farzedelim..

gelin farzetmeyelim....çünkü imkansız yahu!!..herhangi bir kaçakta 220v ac ile çalışan bir güçlü saç kurutması makinesi yere yıkabilecektir, ölümünüze neden olabilecektir, inanın bana..kimseler yetişemez..müdahale süresi 1 sn.'yi aşmaması gerekir kanaatimce..bireyin elektriğe dayanımı da önemli..1 saniyeden kısa bir elektriğe dahi dayanamayıp can verenler var..

diğer bir senaryo ise o prizin üzerine bir şekilde damlayacak su birikintisi..belki haşin bir şekilde yıkanan birey, tut ki, küvetin yakınına konmuş prize su sıçrattı (genelde küvete yakın konmaz prizler)..oradan bir ihtimal su prizin içine kaçtı ve kaçağı meydana getirdi..yerler de ıslak..her taraf ıslak..iletim gerçekleşti ama siz çarpılmadınız..neden? çünkü banyonun dışındaki anahtar kapalı..elektrik gelmiyor henüz prize..tam o sırada oradan geçen başka bir denyo aile bireyinin kolu o anahtara çarpsa ne olacak peki? bu mudur koruma anlayışı? yine tabir-i caiz ise kömür olacaksınız..belki kapaklı bir priz, anahtarlamalı priz korumasından daha çok işe yarayan bir uygulama olacaktır..yine saçma, yine saçma..

* * *

artık gün geçtikçe, yeni prosedürler gereği yerlerini normal, anahtarlamasız sisteme bırakıyor bu uygulamalar..yüzeyden kaçaklar için belki halen bir önlem alınamamış olsa da (allah'a bırakılmış bu), artık elektrik tesisat projelerinde şart koşulan kaçak akım rölesi ile gönlünüz rahat olabilir..reklam tadında bir söylem oldu ama öyle..anahtarlamalı prizleme mantığının daha gelişmiş, daha güvenilir ve daha genel kullanılan bir versiyonudur..yoksa elektrik bu her yerde çarpar, banyo istisna olamaz..her prizin başına da bir anahtar koyulamaz..saçmalıktır..

en iyisi banyoya priz koymayalım??!
    (zeus, 05.11.2006 18:09 ~ 18:15)