belki ilginizi çeker
  1. · götün kısmeti açılırsa yarrak bağdat tan gelir
  2. · sensiz batan güneşin taa mına koyim
  3. · hanım koş bunlar sevişmeye başladı
  4. · pragmatizm
  5. · uğur derin dondurucu
  6. · papazın ne suçu var lan
  7. · kırmızı tangalı yazar
  8. · liv tyler ı güzel bulmamak
  9. · dininize küfrediyorum zaten müslüman da değilim
  10. · tuğçe kazaz ın din değiştirmesi
  11. · madde 97: bir ünlü şahsiyeti seninle mcdonald's a gitmeye ikna et (reklam)
gündem
  1. · 27 yaşında olduğu halde bir hayat kuramayan insan
  2. · 24 kasım 2009 barcelona inter maçı
  3. · okan bayülgen
  4. · thierry henry
  5. · darwin i bitiren balık
  6. · nurcuların hoşuna giden şeyler
  7. · 25 kasım 2009 emekçi grevi
  8. · kaçınılası iş ilanları
  9. · lise tarih bilgilerinden arda kalanlar

bana faydası olmayan kilisenin papazını sikeyim  

sayfa  / 2
  1. "bana ne","beni ilgilendirmez","benim işime yaramaz"cıların kullandıkları argo bir sözdür.
    (close2death, 05.08.2004 17:45 ~ 18.04.2005 16:58)
  2. ayıp bir söz.
    (wondrous, 13.08.2005 22:34)
  3. değişik yörelerde değişik ağızlarda yorumlanan bir söz. kayseri ağzında "bana hayrı olmayan kilisenin papazını sikeyim" şeklindeymiş mesela.
    (wondrous, 13.08.2005 22:37)
  4. (man on the moon, 13.08.2005 22:37)
  5. (pastaci, 13.08.2005 22:45)
  6. (wondrous, 13.08.2005 22:46)
  7. insanı gülmekten kopartan bir deyim daha. ne manyak milletmişiz beyav.
    (marla singer, 15.09.2005 03:09)
  8. (martin hayda gel, 15.09.2005 10:44 ~ 10:45)
  9. çıkarına olmayan her şeyi ortadan kaldırabilecek bir zihniyet dillendiriyor olsa gerektir. evet, o kilisenin ve o kilisenin papazının bunu söyleyen kişiye bir faydası olmayabilir, olmayacaktır da büyük ihtimalle. ama o kilisenin ve o papazın kendi cemaatine faydası vardır. doğal olarak bu sözü söyleyen kişiye, senin de bana faydan yok, peki ben seni sikiyor muyum derim.
    (selenge, 06.12.2006 02:50 ~ 18:46)
  10. karşılıklı çıkar ilişkisini en güzel özetleyen ve yaran cümlelerden biridir. papazın bunu söyleyene faydası yok ama kendi cemaatine faydası var gibi lafı sağ tarafından çekip sola vurmak yanlıştır çünkü anlatılmak istenen papaz-cemaat, müslüman-hristiyan ilişkileri ve yaklaşımları değil karşılıklı fayda ve zarar ilişkileridir. nitekim insanlar kendilerine yarar sağlamayan şeylere "bu bana yarar sağlamaz ama başkalarını çok mutlu eder onlara çok yarar" diye yaklaşmazlar.
    (sycokiller, 06.12.2006 12:46)
  11. (bkz: pragmatizm)
    (twinkle, 06.12.2006 13:01)
  12. (azwepsa, 06.12.2006 13:23)
  13. müslüman-hristiyan ilişkisiyle alakası olmayan cümledir elbette. sanki farklı bir şey söylenmiş gibi konuyu başka mecraya çekmek abestir.* demekteyim ki, sana faydası olmayan ve fakat zararı da olmayan papazın başkasına, mesela kendi cemaatine faydası vardır. sana faydası yok diye kalın kafalılık ve hatta öküzlük edip sikeyim ben bu papazı diyemezsin. bu söz "bana faydası olmayan fırının, ustasını sikeyim" şeklinde de olabilirdi. zarfa değil mazrufa bakanlar bu sözün "çıkarıma olmayan her şey değersizdir, e sikilebilir de elbette" gibi bir anlam ifade ettiğini çok zorlanmadan, kasmadan görebilirler. bana faydası olmayan fırının ustasını sikeyim diyorsa bir kişi, insanî değerlerini tamamen kaybetmiş demektir. o fırının sana faydası yoksa da o fırından alışveriş yapanlara faydası vardır zira. tekrar özetlersek bu sözden çıkartılabilecek tek anlam, kişinin yararına olmayan her şeyi ezip geçebileceğidir. ki bunu doğru bulandan da tıpkı "bana dokunmayan yılan bin yaşasın" mantığındaki kişilerden tiksindiğim gibi tiksinirim. uzak olsun, uzasın.

***ek***

sözün doğrusunu merak ettim ve google'da bir aratıvereyim dedim. "kiliseye hayrı olmayan papazı sikeyim"(1) şeklindeki tek kullanımın içinde bulunduğumuz başlıktaki bir giride olduğunu, geriye kalan bin beş yüz sonucun ise tıpkı başlıktaki gibi "bana faydası olmayan kilisenin papazını sikeyim"(2) şeklinde olduğunu gördüm. ya herkes yanlış biliyor ya da ufak bir bilgi hatası var.

(1) http://www.google.com.tr/...
    (2) http://www.google.com.tr/...
    (selenge, 06.12.2006 16:14 ~ 03.12.2007 06:26)
  14. (lepaca kliffoth, 06.12.2006 18:28)
  15. efendim doğrusu için:
    (bkz: kiliseye hayrı olmayan papazı sikeyim)

daha önce hiç duymadığım ve gülmek altıma ettiren bana faydası olmayan papaz versiyonu atıştır, haberiniz olsun. hangi papazın sana hayrı olabilir ki? böyle deyimlerimizi, atasözlerimizi rewrite edip ortalığa salmayın. bakın sonra millet "way aq ne süper laf çıkmış lan bizim atalarımızdan" diyor. halbuki atalarımız "kendine bi faydası dokunmayan adamdan vatana millete ne fayda gelir" anlamında bu sözü etmişlerdir.
    (hepten aykırı, 06.12.2006 21:19)
  16. bir diğer söylenişi "bana faydası olmayan kilisenin papazını sikeyim" şeklinde olan, yapılan bütün eylemlerin tamamen birinci tekil şahıs üzerinden harekete geçtiği bir deyimdir.
    ayrıca; dini rollerin insanlarına küfür etmeyi içerdiğinden bazı kesimlerce tercih edilmese de, bazılarının ağız dolusu söylemekten kaçınmadığı cümle.
    efendim bu deyim; aslında ilk bakışta bir homo economicus deyişi gibi gelse de aslında tam anlamıyla rasyonalite gözetmeyen insanların da bazı durumlar için kullandığı bir öbektir. yani karşısındaki kişiyi, kişinin faydası olmaması durumunda, umursamayacağını belirtmek anlamı taşır.
    ...sikeyim şeklinde bir yüklem cümlede tam anlamıyla bir umursamazlık ifade etmese de sözün söylendiği andaki tam karşılığı budur.
    (beyazzakkum, 03.12.2007 03:50)
  17. (papazzz, 27.07.2008 20:50)
  18. bu sözü söyleyen kişi müslüman ise türkiyedeki hiçbir kilisenin papazı büyük bir ihtimalle hiç bir şekilde işine yaramayacaktır . o halde papaz sikmeye şimdiden başlaması gerekiyor aksi taktirde papaz sayısı dikkate alındığında zamanı yetmeyecektir . hristiyan ise muhtemelen devam ettiği bir kilise olacak diğer mezhep kiliselerinede gitmeyecek dolayısıyla yine bir an önce papaz sikmeye başlaması gerekecektir .
    (legendhakan, 27.07.2008 23:06)
  19. (o6kara, 27.07.2008 23:11)
  20. ilk defa sözlükte duyduğum ve çok hoşuma giden,hayatıma katmaktan mutluluk duyduğum bi söz.
    (3 top çikolatalı dondurma, 28.07.2008 02:18)
  21. tek kelime ile mükemmel bir söz...
    (orochimaru, 25.01.2009 23:09)
  22. bana faydası olmayan kilisenin papazını ****** diyince gayet hoş gelen
    bana faydası olmayan caminin imamını ******* diyince
    hök?ne* küfretti lan gavurkafir dinsizimansız allahsızköpek dedirten sonrada bu olayın üzerine hoşgörüden ve dine saygıdan bahseden insanların söylediği söz.
    (dedimvekaçtım, 31.01.2009 15:59)
  23. nazilli halkının, uğur derin dondurucu firması sahipleri için sık sık söylediklerine şahit olduğum manalı söz.
    (karadut, 23.10.2009 21:06)
  24. bana dokunmayan yılan bin yaşasın ın tam tersi.
    (a real innocent, 23.10.2009 21:17)
  25. (allegra, 23.10.2009 21:20)
 sayfa  / 2

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil