sadece resmine bakmakla bile insanın tükürük bezlerini harekete geçiren,en lezzetlilerini güllüoğlu,seyidoğlu,kaşıbeyaz da bulabileceğiniz geleneksel tatlımız..
iki eşkenar üçgenin basenlerinden kaynaştırılmasıyla elde edilen geometrik lezzet. gastronominin geometriye olan katkısı kendisini en çok bu geleneksel tatlımızda göstermektedir. zira baklava dilimi denilen geometrik şekil, bilhassa bayanlar tarafından kazak modeli tarif edilirken en çok kullanılan ifadedir.
ankara'da en güzelini hacıbaba'da bulabileceğiniz, süper tatlı. kurusu da, normali de muhteşemdir.
genelde şeker bayramlarında bolca yapılan ev baklavası vardır ki oturup tüm tepsiyi sömürmek akabinde şeker komasına girmek farzdır.
yunanların
baklavas dedikleri milli tatlımız.
hazırlaması ustalık ve allah vergisi bir beceri gerektiren harika tatlı. bizim eski komşu hanife abla çok güzel yapardı bunu. tüm anteplioğulları toplaşıp gelse şerbet dökemezler baklavasına.
karaköy güllüoğlu'nun her zaman her yerde tek geçileceği uzmanlık alanı.
*
*
arapça 'fındıkla yapılan' anlamına gelir.
güllüoğlu'nda fıstıklısı yenmesi gereken tatlıdır. bir de üzerine su içmeyi unutmayın kötü yakıyor bir süre sonra.
tanrının insanlığa lütfu.
bu mereti yapmak da sanattır, yemek de sanattır.istanbulda karaköy güllüoğlu, ankarada hacıbaba , konyada ise eseroğlu ve biroğlu favorilerimdir.lakin bunlarda yediğim hiçbir baklava bana antepten gelen kadar lezzet veremedi.demekki taş yerinde ağırmış.
akçaabat'ta köfte yedikten sonra fiks menü aldıysanız önünüze getirilen, "off nasıl da ağırdır şimdi, bu kadar da yedim şiştim, hayatta yiyemem" diyerek baktığınız, fındıklı olduğunu öğrendikten sonra " e bir tadına bakayım o vakit" diyerek çatalınızı daldırdığınız akabinde 5 tanesini hızla tükedebildiğiniz harika tatlı. yalnız harikalığı fındıklı ve hafif olmasındandır, atlamayın hepsine.
fıstıklı olanını zaman mekan ayrımı gözetmeden her daim tüketebileceğim şekerli şerbetli hamur birkintisi.
(bkz:
hacı baba)
baklavanın baklava olduğu yer.
(bu reklam sloganını kendilerine hediye ediyorum.)
yufka açılarak özellikle şam fıstığı ile yapılan fakat fındık,ceviz ve fıstık gibi yemişlerle de yapılabilen, türkiye'de doğmuş bir tatlımızdır! insana gecenin bir yarısı ya da sabahın bir körü kendisini aratabilir!
halep kökenli olduğu hususunda kesin bulgular olan tatlı. oradan anadolu'ya geçip şekil değiştirmiş; farklı damak tadına sahip insanların elinde dallara ayrılmıştır. yoksa orta asya'da göçebe yaşayan, at üstünde ok atan adamların günler boyunca -yaklaşık- yüz kat ince hamur açıp bunu şerbetlemelerini düşünmek hayalciliktir. anadolu türklerine özgü bir tatlı olduğu iddia edildiği taktirde de malazgirt savaşı'ndan bile önce orta doğu'ya atfedilen bir tatlı olduğunu tekrar hatırlatmak isterim. bununla beraber bizim yediğimiz modeli, elbette bu civardaki insanlar tarafından geliştirilmiştir.
alt tarafı için en az 45-50 kat yufka konan, üstüne fıstık fındık vs. tercihe göre serpildikten sonra üstüne de bi 10-15 kat(yamulmuyorsam) yufka serilip fırına verildikten sonra üzerine kaynar şerbeti dökülüp soğumaya bırakılan, önüme bir tepsi koysalar şeker koması falan dinlemeyip allahına kadar yiyeceğim tatlı türü. tabi antepli olmanın da bi etkisi var bunda galiba...
(budur, 06.09.2007 18:05)
bir süre öncesine kadar denildiğinde üstü kıtır, şerbetli, cevizli, fıstıklı enfes gıdalar akla gelirken, şu sıralarda spor salonundan çıkmayan kaslı dişi hatunları akla getirendir. böylesi gereksiz bir bilgiyi aklıma sokanlar utansın...
(heidi, 09.11.2007 14:49)
bahsedilen antepe has, bir dilimi 200gr ve 600 kalori olan, o dilimin içinde de 100gr antepfıstığı bulunan
çağdaş'ın baklavasıysa eğer, şeker komasına girme pahasına bir oturuşta bir tepsi yenebilecek olan tatlı.
(bkz:
imam çağdaş)
baklavayı sevmeyen bünye neredeyse yok gibidir. ben de en fanatiklerindenimdir ama bazı yerlerde antep fıstığı yerine kurumuş bezelye, fasülye vb. şeyler koyduklarını duyunca artık ağız tadıyla yiyemez oldum.
ulan biraz daha fazla kazanmak için böyle zevklerimizin içine edenleri ne yapmalı bilmiyorum.
(abdkl, 14.12.2007 10:10)
default misafir tatlısıdır
(mavio, 25.05.2008 12:06)