belki ilginizi çeker
  1. · madde 97: bir ünlü şahsiyeti seninle mcdonald's a gitmeye ikna et (reklam)
gündem
  1. · itü sözlük yazarlarından özlü sözler
  2. · thierry henry
  3. · 250 milyarlık cip kullanan türbanlı
  4. · yılmaz özdil
  5. · ibrahim üzülmez
  6. · annelerin yakışıklı anlayışı
  7. · annenin gençlik fotoğrafları
  8. · kesikköprü belediyesi
  9. · near the end

bakkal kasasındaki başörtülü teyze  

1. sayısı önlenemez biçimde artan teyze. işten anladığı sürece bir sorun yok açıkçası ama tanıştığım 4-5 modelin hepsinden aynı refleksi almam beni şaşırttı. dile getirmek gerekirse :

bakkala girilir. herhangi birşey alınır. sonra teyzeye bozuk para uzatılır. fakat oda ne ? teyze elini uzatmaz. aksine eline geçirdiği sert bir cismi uzatır. para oraya bırakılır ve el temasından böylece kaçınılmış olur. teyze böylece genç zat-ı muhteremin egosunu tatmin etme çabasını önlemiş olur. genç dükkandan çıkarken teyze arkasından küfür eder gibi bakmaktadır. "iyi akşamlar" denir ama teyzeden asla ve asla cevap gelmez. teyze kendisiyle yatmak isteyen erkeğe karşı namusunu başarıyla savunmuş; diğer gençleri beklemek üzere döner sandalye şeysine çömer.

yepisyeni edit: şimdi, ben öyle pek siyasi bir adam değilim, her şeyi siyasetle ilişkilendiren adamlardan da pek haz etmedim. abartmaksızın "galatasarayın uefa kupasını almasını" dahi bu çerçeveye oturtan tarih hocalarını benimseyemedim.

ana konuya gelince, insan olarak burdayız, olmadığımız bir şeye dönüşmenin manası yok, şahsım adına söyleyebilirim ki ülkeme kendi isteğim doğrultusunda düşmedim, ama onu seviyorum. "seçim şansın olsaydı amerika'ya giderdin" diyen adamlarla her gün karşılaşıyorum, velhasılı, pek bir şeye benzemiyorlar.

alakasız gelebilir, lakin benim anneannemde bir başörtülü teyzedir, inançlıdır da. misal az evvel odama geldi dua okudu benim için, sonra konuştuk ettik, falan filan. az sonra da gidip çay içeceğim kendisiyle.

ya da daha evvelsi gün, kucağında torunuyla dolaşmaktan heba olmuş bir teyzenin torununu taşıdım, hatta beraber bim'e gittik, iyi kadındı vesselam, sırf inançlı biri olduğunu belli etmek için yüzüme çemkirmedi.

ama katılmadığım bir genel seçimin ertesi günü muhtelif semtlerimizin villalarına x5 leriyle gelen "inançlı" ablaları ne kadar tanıyorsam, eşitlikten bahsederken sıçıp sıvayan adamları da o kadar tanıyorum.

insanoğlu değişkendir.

ben, kendi payıma, insanların siyasi hareketlerini ve hatta inançlarını, kendilerinden sonra görürüm, yani, ikinci plandadır. ben nasıl ki kimseye bir şey dayatmıyorsam, onların da bana bir şekilde etki etmelerini istemem, rahatım bozulur.

teyzeler olmadan sıçacağımız görüşündeyim. teyzeler süper insanlardır. dedelere beş çekerler. sadece davranışları ilgimi çekti, rahatsız değilim, "iran'a git kaltak" da demedim teyzelerin hiçbirine, aksine, hala oturup konuşuyorum onlarla, antremandan çıkıp gelmişim misal, evde gün var, annem yaşlı değildir, ama diğer katılımcılar yaşlı olabiliyor haliyle, oturup konuşuyorum kendileriyle, hiçbiride "inanç şöyledir böyledir oğul" demiyor.

eğer böyle bir girişimde bulunacak olsam, kafasına türban bağlayıp mini etek giyen ablaya laf atarım. ama umrumda değil kendisi, her ne kadar umurumda olmasını istese de.

7 aylık kız çocuğuna başörtüsü bağlayan adam tanıyorum mesela, neymiş efendim, şimdi takıyorlarmış ama kız reşit olunca çıkarmakta özgürmüş, hadi lan ordan.

arkadaşımın babası imam örneğin, bir grup şahıs imamın önderliğinde kılınan namazı kılmıyorlar, hocaları farklı, imamdan caminin anahtarını istiyorlar, o da veriyor. artık namaz esnasında vahiy mi geliyor bu şahıslara belli değil tam, ertesi gün imamın cemaatine taşla sopayla girişiyorlar. neymiş efendim, onlar müslüman değilmiş, hadi lan ordan.

hahamları tanımıyorum.

son zamanlarda türeyen ve derin güçlerle kafayı bozmuş insanları da tanımıyorum. sanırım bizim bilmediğimiz bir şey biliyorlar.

neyse, ben gidip çay içeceğim.
    (sigur ros, 26.07.2006 23:18 ~ 20.03.2007 19:35)
  2. anadolu'nun her yerinde rastlanabilecek teyzelerdir. kendisi çalışmakta olduğundan kıskanılırlar diğer kadınlar tarafından. diğer yaşlı teyzeler bu tip teyzelere "oh ne güzel ev işinden yırtıyor, bakkalda durmaya ne var, ne güzel sokakta her gün" diye bok atarlar. bu tip diğer kadınların kıskançlığından ve laf veya dedikodu çıkarmasından korkan-bıkan bakkaldaki teyze paronoyak olmuştur. "aaa gördün mü gencecik cocukla ne muhabbet etti öyle" demesinler diye eline bile dokunmaz, elinden para almazlar erkeklerin. hani biri bir iftira atarsa "vallahi eline bile deymedim para alırken" diyebilmek için öyle davranırlar.
    artık bakkaldaki 50 yaş üstü teyzelere de bok atmamak lazımdır.
    (bkz: algıda seçicilik)
    (bkz: algıda saplantı)
    (bkz: kır sosyolojisi)
    (bkz: history from below)
    (bkz: sözlü tarih anlatımı)
    (bkz: daha kutuda neler var da abartmayayım)
    (gelirsemkal, 19.03.2007 12:40)
  3. (gulersem, 19.03.2007 12:44)
  4. bir de bu tür teyzeler nedense para üstünü verirken veya parayı alırken ellerini değdirmemek için kasar kasar dururlar ben de kasılırım en güzeli kapıdan çıkarken kafalarına bir ytl'leri atmaktır.
    (dream endless, 19.03.2007 12:47)
  5. başörtüsü başından çıkıp bi tarafımıza girmediği sürece bize bir zararı dokunmayacak olan teyzedir.
    (bkz: korkma ısırmaz)
    (chicaloca, 19.03.2007 20:58)
  6. evinin sorumluluğunu sırtlamak zorunda kalmış,fiziksel bir güç gerektiren mesleğe elinin hamuruyla karışmış olan yurdum kadınıdır. başörtülü veya başörtüsüz sonuçta dilenmek yerine çalışmayı tercih etmiş yüce insandır.
    (jassmine, 19.03.2007 21:04)
  7. en tazesini alıcam diye ekmek dolabındaki bütün ekmekleri birer birer ellemiş, en sonunda gözüne kestirdiği bi tanesini kucaklayıp kasaya yönelmiş, akşam yapacağı patlıcan musakka için evde kalmadığını farkettiği bir paket sana yağını bakkaldan istemiş, paranın geri kalanıyla da torunlarına birer koflet* almış, kolunun altına sıkıştırdığı deri cüzdandan çıkardığı bücüşmüş parayla ödeme yapmak üzere olan teyzedir.
    (gudu bet, 19.03.2007 21:30)
  8. evde oturunca başörtüsü sebebiyle türk kadınının geri kalmışlığının simgesi sayılan ve aşağılanan, ancak bakkal işletse de öyle sayılacak olan ve yine aşağılanan, çünkü başörtülü olan teyzedir.

bu teyzelerin içinde suratsız olanları var mıdır? elbette vardır. selamsız sabahsız, dükkana girip çıktığınız süre içerisinde gözlerini tepedeki 37 ekran tvden ayırmadığı için suratınıza bakmayan, götünü kaşıdığı elleriyle para uzatan, 2 cümlesinden biri küfür olan, daha bir ton uyuz özelliğe sahip erkek bakkallar var mıdır? elbette vardır. iş bok atmaya gelince her kesimden insanın kötüsünü seçebilmek pek kolaydır.

bırakın dokunmayı, bakmayı bile küfür sayan yahudi hahamlar avrupa'da fır gezer. fransa'da bembeyaz entarileriyle hayvan sakallı müslümanlar, filmlerden fırlamış yahudiler, o çok sevdiğimiz gotik kızlar, götü başı açıp dolaşan, sokakta yiyişmeyen, adeta sikişen çiftler, balık sürüsü gibi sağa sola dalgalanan rahibelerin hep bir arada yaşaması ayakta alkışlanıp medeniyet sayılır, -ki sayılmalıdır- fakat sikindirik bir bakkalın başında bekleyecek kadar sosyal hayatımıza el uzatan, bir de utanmadan o elini değdirmek istemeyen bakkalın karısı taşşağa alınır.

teyzecim ya çıkaracaksın o baş örtüsünü, ya evinde oturup gözüme görünmeyeceksin, ya da öyle bakkala falan oturmayacaksın, siktirip gideceksin bu ülkeden.
    (me vale madre, 19.03.2007 21:52)
  9. sigara fiyatlarını asla bilmeyen teyzedir. bir kısmı müşteriye güvenerek müşterinin söylediği fiyata ikna olur. ama bir kısmı vardır ki ilallah dedirtir. ne kendi bilir fiyatı ne müşteriye inanır. bakışlarında "hadi oradan dolandırıcı, yemem" ifadesi vardır. ola ki böyle bir durum varsa sigarayı bırakıp başka bir bakkala gitmek süper bir fikirdir. polemiğe girmenin, teyzeyi inandırmanın hiçbir anlamı yoktur.

dükkanda mutlaka bir tv vardır. gündüz kuşağı kadın programları bu teyzelerden sorulur. genellikle kanal 7 ve stvgibi kanallar açıktır.

market değil eğer ufak bir bakkal dükkanıysa ve önünde 3-5 kişinin sığacağı bir kaldırım varsa, mahallenin diğer teyzeleri orada toplanırlar. hararetle danteller işlenir, havada dedikodu kokusu vardır. başörtülü de olsa başı açık da olsa teyze teyzedir. ayrıca bütün gün bakkalda dur dur nereye kadar insanın canı sıkılır yahu.
    (viktorrap, 20.06.2007 13:43)
  10. yurdum insanının ottan boktan yaptığı sosyal tespitlere malzeme olmuş teyzedir.
    (tifosi, 23.09.2008 10:54)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil