|
|
- 1) türk insanının yerine gelince çok kolay art niyetli olabildiğinin kolay gözlemlenebilir olduğu bir meslek.
2) "bakkal amca bana bir cetvel, bir pergel bir de çukulata" şeklindeki eski reklamın baş karakteri , çocuk müşterilerin sizofrenik ve de birbiri ile bağlantısız ve sonu bitmez isteklerine karşı sabrını ve hoşgörüsünü yitirmeyen emektar şahsiyet.fakat reklam boyunca gösterdiği hoşgörü ve gülümsemeyi , ufak velet fiş istediği zaman yüzünün renginin değişmesi ile reklamın rengini değiştiren "george costanza" vari şahsiyet.(skuba, 04.04.2004 07:43)
- iktidar alanı dahilinde isterse kullandığı en az bir bozuk para kaydırağı bulunan üstad.
- ailecek yapılan alışverişlerde, minik ve şirin çocuğa sakkız, gofret vs. şeyler hediye eden şeker amcadır. ama yeni çocuklar ile şu diyaloğun yaşanabilmesi olasılığı muhtemeldir.
- tuncay, gofret için teşekkür ettin mi bakkal amcana?
+ yaa baba üç kuruşluk gofret için şu yavşağın yalakası yapma beni. öde paramı da gidelim!
- ??..heh he.. çocuk işte..
- kötü gün dostudur. hayatın her kötü gününde seni mutlu etmeyi bir şekilde başarır.
aptal bir gofret için ağladığın zamanlarda "erkek adam ağlamaz al bakalım şunu" diyen amcadır. gofreti aldığında aslında bakkal amca sana dünyaları vermiştir.
bir sabah güzelim uykundan, annenin telaşlı sesiyle uyanıp bakkala gönderildiğinde, gördüğün ilk gülümseme bakkal amca'nın gülümsemesidir.belki de o gün gördüğün ilk gülümseme bakkal amca'nın gülümsemesi olacaktır o gün. (bkz: bakkala gönderilen çocuk olmak)
bakkal amca sırdaşındır. ilk sigaranı ondan alırsın ama bakkal amca seni evdekilere ispiyonlamaz. hatta kendi kazancını düşünmeden "içme şu mereti be aslanım bak evdekilere söylicem bi gün" diyebilen amca'dır.
büyürsün, kendi evine taşınırsın, çocukluğunun bakkal amca'sını yenisiyle değiştirirsin. yüzler ve mekanlar değişir ama ilişkiler değişmez. bakkal amca her zaman o aynı bakkal amcadır. ayın sonunu getiremediğin zamanlarda sana bakkalının kapılarını ardına kadar açar. istediğini alırsın "bunları yazıver bakkal amca" demen yeterlidir.
sevgilinden ayrılırsın. saç sakal birbirine girmiştir. bakkal amca halinden hemen anlar çünkü artık günde iki paket sigara alıyorsundur. anlamakla kalmaz teselli verir; "sana kız mı yok delikanlı bak sen bi kendine baksan şu mahallede tavlayacağın 15 kız var inan." gülümsersin.
bakkal amca senin için bankamatik bile olur. (bkz: bakkala kredi kartından para çektirip nakit almak)
bakkal amca'lar aslında farkında olmasanızda bir çok kötü günümüzde hayatımızın kurtaran kahramanlardır. (bkz: kahraman bakkal süpermarkete karşı)
- sırf elinde tüm olanaklar mevcut diye, maddi durumu ve refahı yerinde diye bazı dış güçler tarafından helva yapmaya zorlanan, kapitalizmin çarkları arasında ezilmiş ve helva yapmak istemeyen bir adamın hazin öyküsünü anlatan türkü.
(scherzi, 30.11.2007 14:55 ~ 15:12)
- (bkz: küçük emrah)
- okul sonrası daha yeni matematik dersinden çıkmış bir çocuğun içeri girdiğinde bakkal amcayla yaşayacağı muhtemel diyalog:
+bakkal amca!
-buyur.
+bana ordan harçlığımın 1/4 ile fıstık,1/3 ile beyaz leblebi,kalanın 1/2 sini de kardeşim ayşeye vereceğim;sonracııma....
-bana bak! sen en iyisi şurdan yüzer gram bütün çerezlerden al git en iyisi. para mara da istemez çocuğum. yeterki sıkma benim canımı,karıştırma kafamı! kalanın yarısının birbölübilmemnesiymiş.hassiktir ordan!
yazarın notu(namuslu hırsız):mizansen cem yılmaz şovları'nın birinden esinlenerek aktarılmıştır.
- bir mahmut tuncer şarkısı. zamanında oray eğin de zaga'da kendine has bir üslupla yorumlamıştı. sözlerini de yazayım ki tam olsun:
bakkal amca bakkal amca (ne var?)
yağıyi var mı? (var var)
uniyi var mı? (var var)
şekeri var mı? (var var)
ne duruyorsun? (ne yapayım)
helva yapsan helva yapsana
helva yapsana vay vay helva yapsana
şoför amca şoför amca (ne var?)
arabay var mı? (var var)
benziniy var mı? (var var)
yolcular var mı? (var var)
ne duruyorsun? (ne yapayım?)
gaza bassana gaza bassana
gaza bassana vay vay gaza bassana
tanju*, feyyaz*, uğur* abi (ne var?)
maçiyiz var mi? (var var)
sehayiz var mi? (var var)
topiyiz var mi? (var var)
ne duruyosunuz? (ne yapalım)
goller atsana goller atsana
goller atsana vay vay goller atsana
mahmut tuncer:
http://www.youtube.com/...
oray eğin:
http://www.youtube.com/...
- olduk olmadık her dakka(!) seslenilen halk adamı..
özel hayatı yok sayılan bir insan..
bu kadar da üzerine gidilmez ki insanın ama..
(bkz: çok doluyum)
- (olay kayseride gelişmektedir)
-bakkal amca,bakkal amca bana biraz pastırma verir misin
+tamam yavrum.ekmek arası mı istiyorsun?
-evet amca
+istersen paket yapayım yanında gökhan ünal ı da vereyim
-faik!!hıdır!!apo!!!kaçın la kaçın yine topuz yanında gökhan kakalıyorlar
|