görseller
baki 

belki ilginizi çeker
  1. · etkileyici tek dizeler
  2. · nam ü nişane kalmadı fasl ı bahardan
  3. · mersiye
  4. · hayali
  5. · ipka
  6. · bar
  7. · alayiş i dünyadan el çekmeye niyyet var
  8. · mai ve siyah
  9. · rakıyı susuz içmek
  10. · ganizade nadiri
  11. · madde 97: bir ünlü şahsiyeti seninle mcdonald's a gitmeye ikna et (reklam)
gündem
  1. · sözlük yazarlarının itirafları
  2. · kız arkadaşı behlül ve sawyer la yatakta basmak
  3. · köpekbalığı görünce yapılması gerekenler
  4. · yaran diyaloglar
  5. · soğuk havada kısa etekle dolaşan kızlar
  6. · kapının önünde bir yığın misafir ayakkabısı görmek
  7. · ugg
  8. · adnan menderes anadolu lisesi
  9. · insan beyni

baki  

1. a'sı uzun olunca "sonsuz" anlamına gelen arapça kökenli sözcük.
    (azureel, 14.06.2005 15:49)
  2. (viola, 14.06.2005 16:03)
  3. kanuni zamnında yaşamış ünlü bir divan şairi.

bir beyiti;

saye-i serv-i bülendin yollar üstünda görüp
    hassaten der canu dil "ya leyteni küntü turab"

servi boyunun gölgesinin yollar üstüne düştüğünü görünce gönlüm, içtenlikle keşke bende toprak olsaydım der.

ya leyteni küntü turab keşke toprak olsaydım manasına gelir...
    (husatin, 28.06.2005 01:43)
  4. "kadrini seng-i musallada bilip ey baki
    durup karşına kol bağlayalar yaren saf saf"
    şeklindeki dizeleri, 'lise edebiyat derslerinden aklımda kalan en gereksiz iki satır' ünvanıyla sol lobumda konaklamaktadır.
    (yallahtazyik, 16.12.2005 19:28 ~ 19:29)
  5. özellikle kanuni döneminde sarayla sıkı ilişkileri içerisinde bulunan divan edebiyatının en önemli isimlerindedir. yalnızca şair kimliği ile aldığı iyi eğitim ile de sayılan bir kişidir. kazaskerlik dahil birçok devlet görevinde bulunmuştur. kanuni'nin ölümü üzerine o'nun için yazdığı mersiye en ünlü eserlerindendir. 4508 beyitlik divan'ı en büyük eseri olarak bilinir.
    (hariboo, 16.12.2005 19:39)
  6. kanuni sultan süleyman han zamanın büyük şairi baki merhumu bursa'dan istanbul'a getirtir. gel zaman git zaman şiirlerinden birine alınmış olacak ki kanuni sultan süleyman han baki merhuma biraz öfkelenmiş ve fermanumdur;

baki bed(bâki kötü adam)
    azm-i bülend(yüksek kararım şudur ki…)
    bursa ya red(memleketi olan bursa’ya gönderilsin)
    nef-yi ebed(bir daha da gözüm görmesin!)

boru değil kanuni fermanı.

bunu duyan baki merhum cevaben şu şiiri yazmış;

öldünse ey baki
    değildir cihan mülkü süleyman'a baki
    buna çarkı felek derler
    ne sen baki, ne ben baki

kanuni bu büyük şairi affetmiş tabii ki.
    (karahisari, 14.06.2006 08:07 ~ 21.06.2006 07:00)
  7. islam dininde allah'ın 99 isminden biri. anlamı süreklilik sahibi, sonsuza değin kalan, sonuz.
    (chixculub, 10.04.2007 11:54)
  8. (dixi, 25.04.2007 16:37)
  9. kubbede hoş sadalar bırakan şairimiz..
    (gölgeningücü, 25.04.2007 16:39)
  10. en büyük isteği şeyhülislam olmaktır. ancak olamadan ölmüştür. adaletli bir devlet adamıdır. mekke ve istanbul kadılığı da yapmıştır.
    (fb, 27.05.2007 21:02)
  11. (mavio, 27.05.2007 21:35)
  12. "baki kalan bu kubbede hoş bir seda imiş" gibi bir mısra-i bercesteye sahip olan divan şairi.
    (tanrim ben nerdeyim, 27.05.2007 22:12 ~ 22:13)
  13. mersiye-i hazret-i süleyman han gibi divan şiiri için olağan üstü sayılabilecek eserin yazarıdır.
    kendisi fazla eser bırakacağıma az ama öz eser bırakırım mantığıyla hareket etmiş ve ormanda 10 (yazıyla on) kaplan gücünde bir mersiyeyle ağızları açık bırakmıştır.
    (fakespeare, 28.05.2007 00:52)
  14. anadolu'daki ilk büyük divan edebiyatı şairidir. yaşamı boyunca şeyhülislam olmak istemiştir, ama olamamıştır. islam türkçesiyle yazdığı gazelleriyle başarılı olmuştur. eserlerinin tümü din dışı konuları işlemiştir. sağlığında "şairler sultanı" diye anılmıştır. kanuni için yazdığı mersiyesi çok ünlüdür.
    (portakallı haribo mahmut, 29.04.2008 15:38)
  15. avazeyi bu aleme davud gibi sal
    baki kalan bu kubbede bir hoş seda imiş

beyitinin sahibi divan şairidir.
    (neyapmali neetmeli, 29.04.2008 15:45)
  16. rindliğiyle meşhur divan edebiyatı şairidir. gazelleriyle ünlüdür. bunun yanısıra çok sayıda kasidesi de vardır.eserlerinde bahsettiği aşkın tasavvufi aşkla uzaktan yakından ilgisi yoktur.
    (theladyofshalott, 19.06.2008 11:40)
  17. "hep seninçündür dünya cefasın çektiğim,
    yoksa ömrüm varı, neyleyim sensiz dünyayı ben." diyen şair.
    (meramise, 19.06.2008 11:51)
  18. (bkz: mutsuzluk)
    (koyukahve, 25.01.2009 01:26)
  19. bir zamanların sultan-ı şairan, melikü'ş-şuara'sı şair.

hep, saray edebiyatı, toplumdan kopuk diye bildiğimiz divan edebiyatına yerel öğeleri sokan ilk şairlerdendir. tabii bu mahallilik nedim'deki kadar belirgin değil henüz başlangıç evresindedir.

kasidelerinde o dönemin siyasi olaylarını, mesela o çok iyi bildiğimiz kanuni mersiyesi'nde sultan'ın ölümünü, bu ölümü sokullu mehmed paşa'nın halktan saklamasını; diğer kasidelerinde kanuni'nin nahcıvan seferi'ni, iran şahı'nın oğlu mir haydar'ın istanbul'u ziyareti gibi olaylarını anlatmıştır.

askeri başarıları, savaşları ve bütün haşmetiyle kanuni devrini anlatmıştır. baki'nin şiirlerinde tablolar çizdiğini biliriz. savaşları ve zaferleri anlatan şiirlerinde askeri terimleri kullanarak savaşı gözlerimizin önüne getirmemizi sağlar.

değerli madenler, taşlar ve kumaş adları da şiirlerinde yer alır. bu öğeleri özellikle devrin lüks yaşantısını daha iyi anlatabilmek amacıyla kullanmıştır.

baki, şiirlerinde bahar mevsimini anlatmayı sever. baharla saray arasında bağlantı kurar. çünkü baharın en güzel yaşandığı yer osmanlı sarayı ve çevresidir. sarayın mimari zenginliği, bahar tablosunun tam ortasında yer alır.

baki, şiirlerinde bir takım sosyal ve toplumsal olayları da konu almıştır. örneğin, kanuni devrinde gece gezmeleri ve şarap içmek yasaklanmıştır. hatta kanuni, boğaziçi açıklarında demirli bir şarap gemisini yaktırmıştır. delilerin zincire vurularak tutulması da şiirlerinde yer alır. bu olayı baki, aşk acısının aşığı ne hallere düşürdüğünü anlatmak için kullanır.

genellikle şehrengizlerde karşımıza çıkan ticaret, zanaat ve meslek grupları baki'nin gazellerinde çokça karşımıza çıkar. kuyumculuk, nalbantlık, aktarlık, doğramacılık, dalgıçlık vs...

bilindiği gibi divan edebiyatı şairlerinin çoğu rind, ya da günümüz tabiriyle bohemdir. işret ve içki meclislerinde geçer hayatları. fakat baki'nin bir kaç beytinde, ki bu beyitlerden biri de meşhur bahariye kaside'sindedir, ev hayatına ilişkin öğeler vardır. evlerde hoşafların yapımı, buhurdanlar, çocukların dadılarla büyümesi, saksılarda çiçeklerin yetiştirilmesi vb.

divan edebiyatının vazgeçilmezi olan eğlence hayatı ve içki, işret meclisleri baki divanı'nda yer bulmuştur. bayram günlerinde şehrin dört bir yanına kurulan eğlence çadırları, süslü istanbul sokakları ve bu sokaklarda gezen güzeller divanın önemli öğeleri arasındadır. tavla, satranç ve o dönemde halkın evlerinde oynadığı yüzük saklama oyunu da divanda kendine yer bulmuştur.

halk inanışları, halk hekimliği, kimi bitkilerin hastalıkları tedavi ettiği yönündeki inançlar da baki divanı'nda yer almıştır. sihir, havas ilmi, büyücülük, nazar, yıldızların insanlar üzerindeki etkileri, mushaf'a el basarak yemin etme de onun şiirlerinde yer alır.

görüldüğü gibi baki, halktan kopuk bir şair değildir.

rind ve yaşamayı seven baki'nin şiirlerinde insan ömrünün kısalığı ana konudur diyebiliriz. onun şiirlerinde cıvıl cıvıl bir neşe, okuyanın içini açan güzeller, bahar tabloları yer alır. fakat şiirleri çağdaşı fuzuli kadar derin bir anlam bulamayız. fuzuli'nin her beytini, iyice anlamak için iki kere okumak, tekrar tekrar düşünmek gerekirken baki şiirlerinde anlam kendini hiç yormadan ele verir. ama şekil ve teknik yönden fuzuli kadar başarılıdır. şiirlerinde edebi sanata fazlasıyla yer verir. süslü ifadeleri sever. mazmunları, hayalleri ekseriyetle tabiata ve güzellere aittir. dil yönünde türkçe'ye büyük hizmetleri vardır. en önemlisi de çağdaşlarının aksine saf ve temiz bir istanbul türkçe'sini divan edebiyatı'nda kullanmasıdır. beyitleri atasözü değeri görmüştür.

şiirlerinde tasavvuf yoktur. aşkı gerçek dünyada, maddi alemde arar. güzel olan her şeye aşıktır. zaten nedim'i en çok bu yönden etkilemiştir.

kanuni sultan süleyman devri, tüm ihtişamıyla baki'nin şiirlerinde kendini gösterir. 17. yüzyılda şeyhülislam yahya'yı ve 18. yüzyılda nedim'i etkilemiştir. divan edebiyatı'nın otoritelerindendir. geçmişten günümüze en çok bilinen ve sevilen divan şairlerindendir.

avâze-yi bu âleme dâvud gibi sal
    bâki! kalan bu kubbede hoş bir sada imiş.
    (hürrem, 13.03.2009 16:08)
  20. ''ey bakışlar ustası, umutlar pehlivanı
    sen anlattın bir gülde anlatılmaz olanı
    bir bir hüzne başlarken, sana çıraklık ettik
    uçurduğun kuşlardır şimdi bâki divanı.''

(bkz: hilmi yavuz)
    (pembe diş macunu, 22.03.2009 17:10)
  21. deyim yerindeyse ortam çocuğudur. eğlencesine, keyfine çok düşkündür. şaraptır, aşktır,eğlencedir gırla gider kendisinde. divan edebiyatımızdaki bir başka ünlü ortam çocuğu için;
    (bkz: nedim)
    (iki nokta üst üste biri altta biri üstte, 05.04.2009 23:21)
  22. hattım hisabın bil dedin gavgalara saldın beni
    zülfüm hayalin kıl dedin sevdalara saldın beni

geh ebr veş giryan edip geh bad veş püyan edip
    mecnun-ı sergerdan edip sahralara saldın beni

vaslım dilersin çün dedin lutf edeyin olsun dedin
    yarın dedin bir gün dedin ferdalara saldın beni

yusuf gibi izzette sen yakub veş mihnette ben
    dil sakin-i beytül hazen tenhalara saldın beni

baki sıfat verdin elem ettin gözüm yaşını yem
    kıldın garik-i bahr-ı gam deryalara saldın beni

gibi muhteşem bir gazele imza atmış şahsiyet.
    (iki nokta üst üste biri altta biri üstte, 20.05.2009 02:08 ~ 02:15)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil