a.b.d.'nin ipliğini pazara çıkaran
alejandro gonzalez inarritu filmi...
spoiler ***
öncelikle alejandro gonzales inarritu'nun 3 filmi (
amores perros,
21 grams,
babel) ülkemizde gösterildi... ben sadece "amores perros" filmini seyretmiştim... bu nedenle "babel" filmini ancak "amores perros" filmiyle kıyaslayabilirim...
babel'de birbirine bağlantılı 4'lü bir hikaye var... a.b.d.'li aile,
meksikalı aile,
japon aile ve
faslı aile(ler)... bunların hepsi tamam ama bana japon aile hikayesi çok kopuk, çok zorlama geldi... bunun nedeni ise; hikayenin hem
sağır-
dilsiz olması nedeniyle erkeklerle ilişki kuramayan ve bu yüzden kendisiyle aynı rahatsızlığı olan kız arkadaşlarının alay konusu haline gelen, hem de annesinin gözünün önünde
intiharı nedeniyle
psikolojik travma geçiren bir kızın üzerine kurulu olması... diğer hikayelere bağlı olması gereken kişi bana göre aslında baba olmalıydı ancak babayı en fazla 2-3 sahnede görüyoruz o kadar... bunun yerine babanın üzerine kurulu bir hikaye kurulabilirdi... misal; adamın karısı o tüfekle intihar ediyor, adam psikolojik travma geçiriyor, kendine gelmek için en sevdiği hobisi olan ava yöneliyor ve avlanmak üzere
japonya'dan
afrika'ya yani
fas'a gidiyor... orada bir fas'lıya tüfeğini hediye ediyor falan... bir çırpıda aklıma gelen hikaye bu...
bu kopukluk nedeniyle film amores perros'taki hikayeler gibi birbirine sıkı sıkıya bağlı değildi...
brad pitt'e başrolü vermelerinin sebebi ise filmi a.b.d.'ye pazarlayabilmek için... yoksa yönetmenin a.b.d.'ye yaptığı bu giydirmelerle filmi a.b.d.'ye kabul ettirmesi mümkün değil...
nedir bu giydirmeler?
- a.b.d.'den
meksika'ya elini kolunu sallayarak girersin... meksika'dan a.b.d.'ye girerken anandan emdiğin süt burnundan gelir...
- a.b.d. vatandaşı biri bir afrika ülkesinde vurulursa dünya ayağa kalkar,
japonya'da bile haberlere çıkar, gündem oluşturur... ancak aynı a.b.d. vatandaşını vuran faslı çocuğun
akıbetini kimse merak etmez, ölse dahi... o çocuk, çocuk dahi olsa artık
terörist damgasını yemiştir bir kere, çünkü istemeden de olsa bir a.b.d. vatandaşını vurmuştur...
- a.b.d. vatandaşı 2 küçük çocuk a.b.d.'de bir
çölde kaybolduğunda
polis teşkilatı tümden seferber olur ve o 2 küçük çocuğu bulur... gerçi gösterilmedi ama
bilinçaltına şu yerleştirildi: o 2 küçük çocuk meksikalı olsaydı kimse aramak için kılını kıpırdatmazdı...
sözün özü film tamamen hayatın adaleti ve insanların önyargıları üzerine kurulu bir filmdi... tüm bu yukarıda yazdıklarımı benim gibi filmi izlerken düşünmezseniz salondan rahat çıkarsınız... yok hem filmi izleyip hem de düşünürseniz, sarsılmaya, hatta alejandro gonzales inarritu tarafından sağlam bir şekilde pataklanmaya hazır olun derim...
spoiler ***