gündem
  1. · 29 şubat 1453 galatasaray fenerbahçe maçı
  2. · 27 kasım 2009 bursaspor galatasaray maçı
  3. · itü sözlük yazarlarının aslında içmek istedikleri
  4. · sevgilinin söylediği unutulmayan sözler
  5. · sözlük yazarlarının dinlemekten bıkmadığı şarkılar
  6. · mutluluk veren küçük şeyler
  7. · 250 milyarlık cip kullanan türbanlı
  8. · itüdeki lezbiyenler
  9. · vefa bozacısı

babam ve oğlum u izlerken ağlayamamanın stresi  

1. *

sürü psikolojisinden ileri gelir.

filmin izlendiği sinema salonundaki her 8 kişiden 10' u hıçkıra hıçkıra ağlayınca insan düşünüyor tabi ister istemez. " bir ben mi odunum lan, baksana herkes ağlıyor " ya da " herkesin bir yaşanmışlığı var da bir benim yok herhalde " gibisinden düşünceler geçer kafadan. etraf gözyaşlarına boğulmuştur zira. o anda bir stres oluşur işte. engel olunamaz buna.

bu durumda yapılacak en güzel şey ortama uyup gözyaşı kapaklarını açmaktır. rahatlarsın hem. ne stres kalır ne bir şey.

ukteci: balefulwhisper (msj) (21.07.2009 17:53)

uktecinin notu: "yurdun dört bir yanı çeşme gibi olmuştu da bir ben ağlayamadım tadında bir dışlanmışlık hisseden insanın haklı stresidir.bunu izlerken ağlayamayan stresli gencin ıssız adam izlerken ağlamasıysa kırmızı kar yağması kadar zordur."
    (oehh, 21.07.2009 21:13)
  2. taş kalpli yaftasını yemeye hazır olmanız gereken durumdur.
    (nekibuki, 21.07.2009 21:17)
  3. kız arkadaşınla gittiysen duygusuz yaftası yersin. öpersin, geçer.
    (katilolmaklazım, 21.07.2009 21:22)
  4. ve sonunda iki damla yaş getirilir o gözlerden ve rahatlama.
    (mefauf, 21.07.2009 21:27)
  5. korku filmleri fanatiği bir ev arkadaşınız var ve sürekli odaya girip çıkyorsa "erkekliğe bok sürdürmeme" psikolojisi ile ağlamamak için kasıyor da olabilir. sonra dalga geçiyor piç. "açeydim kollarımı gitme diyeydim" diye bağırıp beni taklit eden bir arkadaşın yanında bir daha nasıl duygusal bir film izler bünye?
    (kendimden biliyorum, 21.07.2009 21:29)
  6. etraftan gelecek "lan ne odun, ne taş kalpli insansın lan sen!? seni saracak yosunun a.k. ben" gibi tepkilerden dolayı oluşan stres.
    (cveevezvea, 21.07.2009 21:53)
  7. sinema salonuna düşmüş uzay gemisinin içindeki şaşkın ufo gibi hissettiren stres bu.seneler önceydi..her zamanki cem yılmaz filmlerine en son giden insan tavrımla -"bi izlesin herkes, hararetini alsın, çığlık kıyamet hönkürsün ben en son giderim" mantığıyla gayet rahat bi halet-i ruhiye içinde salıyor, erteliyordum. e elbette bi gün şeytan dürttü hadi artık sen de izle ayıp diye.işte o gün.. salondayız.. sağıma bakıyorum başlar 45 derecelik açıyla omuzlara gömülmüş hıçkırılıyor.. soluma bakıyorum çantaya önceden istiflenmiş tomar tomar selpakları çıkarmanın tatlı telaşı.önümdekinin kafasını bi o yana bi bu yana zılgıt çeker gibi sallamasından filmin sonunu yarım yamalak izleyebiliyorum.en önemli damar replik olan * ve bütün salonun makaraları koyuverdiği kısımda hafifçe dudağımı ısırıyorum ki bizim sıra birleşip beni dövmeye girmesinler diye.yanımda oturan iki arkadaşım da kader ortağım.

olmuyor..yapamıyoruz.gözümü ovuşturuyorum.kırmızılık olsun çıkışta diye.yanımdaki arkadaşım güneş gözlüğü arıyor fellik fellik.fakat o da ne diğer arkadaşımda bir kaç damla yaş görülüyor elmacık kemiklerinden çeneye doğru -oha olm yırttık- diyoruz.onu teselli ettiğimiz için ağlamayan/ağlayamayan güçlü arkadaşları oynıcaz.peki kabus bitiyor mu ? bakalım.."yaee izledin mi babam ve oğlumu şekerim inanır mısın böyle tüylerim diken diken çıktım salondan, gittim hemen babamı aradım onu ne kadar sevdiğimi söyledim" diyen "ay hayatımda izlediğim eeen mükemel türk filmiydi" diyen "çağan ırmak farkı yha adam yaptı mı yapıyo işte" diyen insanlara -hı hı tabi, hı hııı evet- deme faslı başlıyor.son aşama hatayı kendinde ararken bi taşla iki kuş vurma aşaması ; ikinciye izleniyor hem de anne babaya izletiliyor.anne ağlarken mısır patlatıp çayın altını kapama bahanesiyle, mutfakta soğan arıyorum bulamıyorum.zaten bulsam da doğramıcaktım bi anlık gaz, bi anlık panik benimkisi işte- geri dönüyorum ve ben buyum diyorum kendime babam ve oğlumda ağlayamıyorum ama özümde iyi bir insanım.evet.
    (balefulwhisper, 21.07.2009 22:03 ~ 22.07.2009 17:46)
  8. kabir azabıdır. etrafa bakılır herkes hüngür hüngür ağlıyor. hilkat garibesi gibi hissedersiniz kendinizi. ilk başta millet ağlıyor diye eğlenirsiniz ama daha sonra içinize oturmaya başlar. onlara gülmeniz anlam verememeniz kimsenin umrunda değildir. herkes filme odaklanmış ağlaşıyordur. işte o zaman kendinizi çok yalnız ve soyutlanmış hissedersiniz, strese girersiniz film zehir olur.
    (yazarım çok can yakarım, 21.07.2009 22:21 ~ 23.07.2009 21:06)
  9. filmin amacı: filmi izleyeni, ağlamak üzerine kurguladığı için bu durumda ağlamamanın stres yapması normaldir.

(bkz: yeşilçam melodramı)
    (diotima, 21.07.2009 22:32 ~ 23:34)
  10. kimi zaman rezil olmanıza neden verebilecek strestir. sinemada filmi izliyorum; garip bir duygu seli yaşadım konu bel altından vuruyor: baba. bizi o yüzden bu kadar çok etkiliyor. anne elbet candır; canandır ama baba dedin mi iş değişiyor. türk kültürüyle yetiştirildiyeseniz; ki büyük ihtimal yetiştirildiniz; baba hep mesafeli olunandır. hani içte kalmışlıklardır ya insanı durup durup ağlatan öyle bir şey. anneyle ilişki hep daha rahat; söylenemeyen şeyler daha az. ah baba öyle mi? ikiniz de birbirinizi seviyorsunuz; ikiniz de biliyorsunuz ama babada, çocuk şımarmasın, otorite bozulmasın mesafesi, çocukta saygıyla karışık bir mesafe var. duygular birikiyor haliyle...
    kısa zaman önce tanıştığım bir arkadaşımla gitmiştim filme; utandım ağladığımı belli etmek istemedim ama çizgi film karakterleri misali göz yaşları gözün yarısına kadar gelmiş; deniz manzarası görüntüsü veriyor. haliyle uzun süredir tutulan göz yaşlarının üzerine hıçkırıklı bir patlama gerçekleşti. artık ağlayacağım varsa çıkarıyorum mendilimi; yavaş yavaş; filme yayaraktan ağlıyorum. ani ses efektleriyle sinema severleri şaşırtmıyorum. bu da bana ders olsun.
    (göğem, 21.07.2009 22:50 ~ 22:52)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil