başbağlar katliamı 

adana çık aradan

1. 100 kişilik pkk ve tikko yaratığının gerçekleştirdiği katliam.
    yer erzincan ın kemaliye ilçesinin başbağlar köyü.
    kayıplar
    29 kişi kurşuna dizilerek
    1 çocuk 1 i kadın 4 kişi ateşe verilen evlerde yakılarak
    3000 baş hayvan aynı şekilde yakılarak katledilmiştir.

sonuç
    bu kişilerden 16 sı yakalandı.
    22 eylül 1997 de dgm de görüldü.
    biri 14 diğeri 3.5 yıl olmak üzere 2 kişi tutuklandı.

sivas ı yakanlar da başbağlar ı yıkanlar da insan görünümlü yaratıklardı.
    (radi, 05.07.2007 11:54 ~ 11:55)

2. sivas katliamından hemen sonra güya madımak faciasının öcünü almak için oçöçs grubu olan pkk'nın yaptığı eylem. toplamda 33 kişi öldürülmüştür. orada hayatını kaybeden insanların insan hakları nerede acaba?
    (dünyayı kurtaran adam, 19.10.2007 05:50)
  3. başbağlar katliamı!

tarihten beri süregelen bir gerçek vardır. filler ezer, çimenler ezilir. çimenlerin ezilmesi tabii bir sonuç olduğundan pek de üstüne varılmaz. tarihte şimdiye değin hep böyle olmuştur. bunu birçok somut örnekle pekiştirebiliriz. her ne kadar filler ve çimenlerin savaşımından 'demokrasi' mefhumu, çeşitli devrimler ortaya çıkmış olsa da tüm tarihsel olaylar bu fasit daire(kısır döngü) 'nin önüne geçememiştir.

hitler'in gerçekleştirdiği yahudi katliamı tüm dünya'da büyük ses getirdi. dünya ticaretinin direksiyonunda olan yahudi ırkının böyle bir zilletle karşı karşıya gelmiş olması dünya kamuoyunun tam orta yerine oturdu. birçok çevreler bu soykırımdan ötürü dehşete kapıldılar. elbette yahudiler müthiş politikalarıyla bu rüzgarı yine kendi lehlerine çevirmekte muvaffak oldular. şu an 'soykırım' denilince aklımızda hemen 'yahudi kırımı' nın gelmesi bu politikaların başarı derecesini gösterir.

burada, filler içinde, dünyada güçlü bir konumda olan yahudi ırkının, hatta hakkında 'dünya üzerinde yahudi bir minibüs şöförü görürseniz bilin ki kıyamet kopacaktır!' şeklinde sözler üretilen burjuva merkezli yaşama sahip bir ırkın 'soykırım'a uğraması şüphesiz ki kabul edilemez bir şey olmuştur. çünkü sular tersine akmıştır.

bir diğer tarafa baktığımızda da bizi karşılayan bir gerçek var. sovyet lideri, stalin'in de, döneminde, neredeyse hitler'e yakın bir rakam çıkarmış olmasına rağmen adından 'soykırım', 'katliam' gibi kelimelerle söz ettirememesidir. çünkü orada ölen 'halk'tır; avam tabakadır. halkı dinden soğutma ereğiyle, müslüman mezarlıklarının arasındaki patikalara mayın döşeyen bir diktatör'ün bu yaptıkları elbette yanına kar kalmalıdır. çünkü ezdiği, kısır döngünün bir gereği olarak yine şimdiye kadar ezilen kesim olmuştur. hem de bunu 'sınıfsız toplum' yalanına oturtarak yapmıştır.

madımak'ta da yitirdiğimiz insanlar, elbette halkın üstünde olan, havas tabaka'nın elemanlarıdır. her şeyden önce candırlar, insandırlar. ama tüm bunlar halk'tan müstesna aydınlar olduklarını değiştirmez. elbette aydın olmak suç değil. bunu sadece onların da halktan ayrı olarak başka bir tabakanın elemanları olduğunu söylemek için yazıyorum. yine halk'tan müstesna olan kimselerin böyle bir elim olaya kurban gitmiş olması, yazılı-görsel basında, ve birçok aydın çevrelerde populasyon sağlamış bir konu olmuştur.

yine daha önce yaptığımız gibi biraz batıdan, doğuya doğru kayalım. tarih: 5 temmuz 1993. yer: erzincan'ın kemaliye ilçesi. başbağlar köyü. 33 köylü, çoluk çocuk, kadın, erkek, hasta, genç, yaşlı demeden meydana dolduruldular. ve tarihin getirdiği bu acımaz itiyad. onları da vurdu. provakasyon'un ikinci ayağı 'başarıyla'(!) gerçekleşti. şu an hala "sivas", denilince akla 'madımak' gelirken, "başbağlar"in esamesi bile okunmuyor.
    (hemokudumhemyazdim, 02.07.2008 15:50)
  4. mesut çakmak'ın bir ezgi ile dillendirdiğidir, katliamdır.

http://umutfm.com/...

erzincan'dan haber geldi.
    dediler: "kanlı borasar!"
    gariplere oldu mezar,
    vay yiğidim, vay mazlumum vay!

oy başbağlar oy başbağlar!
    garip anam başın bağlar.
    bana da diyemez belli.
    yağdı üstüne kurşunlar vay!

yakılmıştı tüm evleri,
    kan doldurdu dereleri.
    söyle bana kanlı testi
    kim öldürdü bebeleri vay!

olayidim olayidim
    delikanlı olayidim.
    elde mavzer, dağ başında
    zalimleri bulayidim vay!
    (neazadem, 02.07.2008 15:54)
  5. katliam,vahşet,insanlığımızdan utanmaya bir neden daha...2 temmuz 93 madımak katliamından üç gün sonra yapılan bu kabullenilmeyecek olay memleketimin kana susamış kesimini sevindirmiştir...bir misilleme,bir intikam,bir şeref...bu iki katliamı yarıştırmak isterler,bu iki katlimanda insanlarımızı umursamadan kaç kişinin nerde yakıldığını,nerde vurulduğunu sormak isterler,insanın yaşamaya hakkı varken insanları masum,düşünen,düşünmeyen şeklinde sınıflandırarak bu katliamı hak edip,hak etmediğini sorgulamak isterler...istenilen teş şey barış mıdır?belki bu ülkeden tek istediğimiz barış,dostluk,eşitlik...başbağlar'da katledilen 33 insanımız,dostumuz madımak'ta katledilen 37 insanımız,dostumuz kimlere kurban oldu?ideolojiler değil bunun cevabı,düşünceler değil memleketini sevmek değil...bu cevapları verenlere de saygım var,ama insanlığa yakışalım yurttaşlar,barış savaşarak gelmez...
    (senzahmetetmebenalırım, 02.07.2008 16:14)
  6. her şeyden önce toplu cinayettir, tıpkı sivasta bu olaydan 3 gün önce yapılan gibi, tıpkı dünyanın dört bir yanında (ırak, bosna, afganistan, ruanda ve daha bir çok yer) yapıldığı gibi.

"bir kişiyi öldüren tüm âlemi öldürmüş gibidir", "eğri cetvelden düz çizgi çıkmaz"

arada yalnızca 3 gün var; 3 koca gün, 3 küçük gün.
    sanki kirli bir senaryodaki bir sahneden diğer sahneye geçiş gibi.

sahne n [serim sahnesi 1, düğüm atılır]:
    "bir otelde kalabalık bir topluluk vardır. bunların ortak özelliği 'a grubu insanlar' olmalarıdır. bir ara yangın başlar ve her nasılsa her yana yayılır ve 37 kişi orada yanarak can verir."

sahne n+1 [serim sahnesi 2, bir düğüm daha atılır]:
    "ansızın bir köy basılır ve oracıkta ne olduğu anlaşılamadan 33 kişi katledilir. bu katledilenler de 'b grubu insanlar'dır. acımasızca çocuk, kadın hatta başka canlılar demeden hepsi imha edilir."

sahne m [action]:
    'a grubu insanlar' ve 'b grubu insanlar' ve de 'c,d,e,f,g grubu insanlar' tüm yöntemler kullanılarak, özellikle de medya vasıtası ile birbirine düşürülür. ne kadar insan birbirine düşürülürse nefret o kadar çok olur ve demokratik rejim denen saçmalığın ve birlikte yaşanabilineceğine dair fikirlerin de önüne geçilir. derin menfaatler her şeyin önündedir ve de kemik bâbından menfaatler de piyonların hizmetindedir.

sonra:
    senaryo bir türlü toparlanamaz, oyuncular tüm bilimsel kitle imha yöntemlerine rağmen rollerini gerçekleştirmez. devreye ses getirecek faili meçhul cinayetler de sunulur ama hikaye nasılsa kopmuştur. sanki film yönetmenlerini ve yapımcılarını da oyuncu konumuna düşüren başka bir senaryo devreye girmiş gibidir.
    (anka, 02.07.2008 16:44)
  7. başbağlar köylülerinin suçu neydi gerçekten?dinlerine,milletlerine,bayraklarına bağlı olmaları mıydı?geçim derdinden başka siyasi sorunlarının olmaması mıydı?aydın olmamaları mıydı?
    yoksa doğuda,geri kalmış,hastanesine,okuluna gidecek köprüsü olmamasına rağmen bir terörist yetiştirip dağa salmamış olmaları mıydı suçları?
    neymiş efendim başbağlar olayı sivastaki olanlara misillemeymiş.sanki madımaktakileri başbağlar'ın dünyadan habersiz köylüleri yakmış.
    (lilian, 02.07.2008 18:52)
  8. sivas katliamından 2 saat sonra japonya'da büyük çapta bir deprem yaşanmıştır. ben bu depremin sorumlularının sosyalistler olduğunu düşünüyorum. aleviler japonyadaki sünni kardeşlerimizi hedef almış olabilirler...

yukarıdaki çıkarım ne kadar saçma öyle değil mi?

armudun sapıyla üzümün çöpünü karıştırmak insanı her zaman saçma sonuçlara götürür. başbağlar bir katliamdır. katliamın hedefi sünni alevi ayrımı yapmadan türk insanıdır. sorumlusu ise kürt terör örgütüdür.

başbağlar köyünde yaşayanların hiç bir suçu yoktu. aynı dönemlerde başka köylerde yaşayıp pkk hedefi olan diğer köylülerin de hiç bir suçu yoktu.

bu vahim olayın sebebi nedir bilmiyorum. başbağlar köyünde ikamet edenler terör örgütüne yataklık etmememek için direnmiş olabilirler, nüfus cüzdanlarını vermek istememiş olabilirler, maaş bordrolarını teslim etmemekte diretmiş olabilirler. mahsullerini pkkya teslim etmek istememiş olabilirler.

doğu ve güney doğu anadolu bölgesinde yaşanan bazı olayları gazeteler yazmaz. terör örgütünün şevkini arttıracak haberler yapmak kanunen yasaktır. az önce verdiğim örnekler 90lı yılların doğu ve güney doğu anadolu bölgelerinde sıklıkla rastlanan durumlardır.

başbağlar katliamı dış kaynaklı bir eylemdir. pkk eylemidir. pkk eylemleri sadece başbağlar köyünde yaşanmamıştır. medya yaşanan vahim olayların her yıl dönümünde başbağlar ve diğer köylerde yaşanan üzücü olayarın altını çizer, acıyı hatırlatırsa bu durumdan pkk karlı çıkar. dolayısıyla başbağlar ve türdeşi olan pkk katliamları medyada yer almaz. ki zaten almamalıdır.

sivas katliamı ile başbağlar katliamı ayrı olgular. sivas katliamı iç kaynaklı. terör eylemi değil; galeyan. katliamın her sene anılmasının sebebi öldürülen aydınlar değil, verdiği utanç.

konuyu üç paragrafta toplayalım:

terör kaynaklı olaylar anılmaz çünkü doğu halkının morali bozulsun istenmez. bu tip olaylar her sene hatırlatılmaz çünkü kimse pkk itleri mutluluktan kudursun istemez.

iç kaynaklı olan ve anlık heyecanlarla yaşayan galeyanlar ve duygusal boşalımlar sonucu yaşanan vahim olaylar her sene anılır çünkü yaşanan olaylar unutulsun istenmez.

olay unutulursa bir daha yaşanabilir ve böyle bir facianın tekrar yaşanmasını kimse istemez. ya da bana öyle geliyor.
    (nietzsche der kopfschmerzer, 03.07.2008 11:22 ~ 11:31)
  9. yüreklerimizi parçalayan bir katliam olmasına rağmen niyeyse hep geri planda tutup hiç gündeme getirmeyip hatta yıldönümlerinde ölenler için rahmet, arkada kalanlar için sabır dilemediğimiz, yoksaydığımız katliamdır. sanki onu aklimizin ulaşamayacağımız bir köşesine attıkça onu yaşanmamış yapacakmışız gibi gazetelerimiz yazmaz, televizyonlarımız göstermez olur o gün onu. böylece yoksayariz onu olmamış olmasını dileyerek, kotu bir kabus gördüğümüzü düşünür etrafımızdaki sanallığa döneriz.
    (melodis, 03.07.2008 12:35)