başlık 

adana çık aradan

1. altına giri/entry girmek yoluyla tanımlanan her bir hede.
    (chete, 02.03.2004 19:22)

2. kafaya giyilen giysi.
    (chete, 02.03.2004 19:23)
  3. (bkz. nükleer başlık)
    (wondrous, 05.03.2004 15:39)
  4. kondom
    (anton lavey, 11.03.2004 18:21)
  5. (bkz. kırmızı başlıklı kız)...
    (8844455, 15.06.2004 03:32)
  6. giri aramak için kısa yol olan sözlük özelliği.
    (axel fox, 04.08.2004 00:16)
  7. (bkz. başlık parası)
    (tenekeci, 04.08.2004 00:18)
  8. harry potter'ın dünyasındaki insanlar lord voldemort hakkında konuşurken nasıl davranıyorlarsa, itü sözlük'teki arılar da bu kelime için aynı tırsak ehemmiyeti göstermelidir.
    yani bu başlık var ya, itü sözlük'te galiba olmaması gereken bir şey (bkz: hatalı giri örnekleri/@179206).

- ama ben başlığa başlık demicem de ne dicem
    + allahından bul güzelim
    - ayh hötbek diyeyim o zaman bu girileri altına yazdığımız şeye
    + beni söyletme güzelim
    - ne diycem ya ben bi' şey söyleyin ona göre yazalım
    + senle olmak zor, bana kor
    - ben başlık dicem gene
    + bu yakışmaz güzelim... *
    (azureel, 03.02.2005 14:14 ~ 14:14)
  9. ekşi sözlük kullanıcıları tarafından hazırlanan "dikkat et" adlı öğretici şarkının nakaratında geçen kelime.
    (bkz: başlık kafaya giyilir)
    (raiser, 03.02.2005 14:23)
  10. akla 201 i de getirebilen kelime.
    (marla singer, 25.02.2005 02:47)
  11. artık o bir insan düğmesiyle aynı yerde çıkan ! düğmesi ile takip edilebilme özelliği kazanan ( ya da tekrar kavuşan) hede.
    (kornish, 02.05.2005 00:45)
  12. (bkz: serpuş)
    (azwepsa, 19.03.2007 14:04)
  13. tanımlamamız ve/veya örneklememiz beklenen kavram. yani başlık cevaplamamız gereken bir soru değil, yorumlamamız için verilmiş bir önerme değil. başlığı tanımlıyoruz. özellikle soru ve önerme şeklinde açılmış başlıklarda sıkça hatalı giriler giriliyor. sözlük müzesinde kombolar uçuşuyor.

mesela "niçin kızlar böyle" başlığını ele alalım. burada kızların niçin böyle olduğu "sorusuna" cevap vermemiz değil, "kızlar niçin böyle" sorusunu tanımlamamız, irdelememiz bekleniyor.
    başlık: niçin kızlar böyle
    giri: sevgilisiyle kavga eden erkeklerin ilk sorduğu sorudur. (tebrikler.)
    cevap: mal oldukları için. (olmadı, soru sormuyorlar sana, sıçtın.)

yine aynı şekilde, "pilav kaşıkla yenilmez" başlığını görünce, önermeye cevap vermiyoruz, onu tanımlıyoruz.

başlık: pilav kaşıkla yenilmez
    giri: şekilci tikilerin desturudur. (bu bir tanım, oldu.)
    cevap: isteyen istediği gibi yer bence. (bu olmuyor, cevap veriyorsunuz.)
    (me vale madre, 03.04.2007 19:28)
  14. giri yumurtlama sebebi.
    (dirtypain, 24.05.2007 03:48)
  15. gazetecilikte haberlere atılan giriş cümlesi. başlık gazetecilikte çok önemlidir. çünkü atacağınız başlık okur tarafından ilginç bulunduğu takdirde haberi okutursunuz yoksa şöyle bir bakar okur sonra diğer sayfayı çevirir. net gazeteciliğinde de bu böyle. misal vatan gazetesi nikahını kıydığı kadınla aşk mesajlaşması yapan bir akpli belediye başkanının haberini yapmış. diğer gazetelerde de habere rastlamak mümkün. habere atılan başlık sabahleyin "başkanın yasak aşkı" veya "nikahını kıydığı kadınla aldatan başkan" gibi bir şeyken gazetenin en çok okunan on haber listesinde ilk beşte değildi(bundan eminim, ilk onda olabilir bak.), fakat biraz önce gazetenin haberin başlığını " 'okşarken çok haz aldım'(çok haz aldım kırmızı renkte, insanın gözüne gözüne sokuluyor resmen, gel de tıklama habere) şeklinde değiştirmişler ve en çok okunan haberler listesinde zirveye oturtmuşlar. bu örnekle haberi okutmak adına başlı katmanın ne kadar önemli olduğunu görebiliyoruz.
    (chixculub, 14.11.2007 16:40)
  16. şiir için: bir şiirin yazılması en zor, çetrefilli, üstelik lüzumsuz, abidik gubidik, istenilenden her zaman eksik ve de tek sinir bozucu yeri.
    (ageylan, 07.03.2008 03:32 ~ 13.03.2008 21:41)
  17. başlık: yerleşik kültürde kızını veren babanın istediği para yerine kullanılır. sözcük kökü olarak baştan gelsede verilen para veya malın bununla hiçbir ilgisi yoktur.
    eski adetlerde evlenecek kıza altınlardan oluşan bir başlık takarlarmış. bu adet öyle yaygınmış ki kız evi maddi gücü yoksa küçük düşmemek için erkek evinden bu başlık için para istermiş. sonuç olarak takılan takı erkek evine gittiğinden ortada erkek evini sarsacak bir kayıp olmazmış.
    yıllar geçtikçe kız evleri ister maddi güçleri olsun ister olmasın hem kızı verip hem başlığı kıza takmayı çok görmeye başlamışlar ve bu başlığın parasını erkek evinden almaya başlamışlar.
    kapitalist düzen insan hayatını tamamen değiştirinceye kadar bu işler böyle yürümüş. zaman kapital devri ve erkek hakimiyetinin üst safhalarına ulaştığında, değerli olan para değersiz olan kadın olduğunda durum farklılaşmaya başlamış. başlık parası keyfi hale gelmiş. zaman para zamanı kadın değersiz ama paraya dönüşebilir mantığıyla yüklü miktarlarda, kızı verme karşılığında para istenmeye başlamış. tabi bu arada örfler adetlerde tarih olmuş gelin olan kıza başlık takılmaz ama karşılığında yüklü miktarda para alınır olmuş.
    türk adetlerindeki kadının seçme hakkı bile unutulmuş parayı veren düdüğü çalar hatta en çok parayı veren bağırta bağırta çalar mantığıyla paraya esir bir medeniyet haline gelinmiş. savaşla zulumle asimile edilememiş milletim parayla asimile olmuş, geçmiş olsun.
    (dirty black, 23.07.2008 18:25 ~ 24.07.2008 18:10)