|
|
- şerefsizim aklıma geldiydi diyerek tanımlamak istediğim, az önce fark ettiğim yeni bir sözlük özelliği. (ya da ben farkında olmadan moderatör yapıldım. dur bakayım. hım. yok yapılmamışım.)
gördüğüm kadarıyla çalışma mantığı şu şekilde: (tüm ihtimalleri denemedim, oyuncak mı lan bu)
yazarın kendisinin açtığı ve altında başka giri olmayan başlığı düzeltebilmesi için başlığın yanında bir kalem resmi çıkıyor. üzerine mouse getirildiğinde "başlığı düzelt" yazısı gözüküyor. bu resme tıklayınca yazar kişi başlığı değiştirebiliyor. yani girisini kesip yeni bir başlık açıp oraya yapıştırmaktansa böyle bir çözüm sunulmuş.(turkuaz, 01.08.2008 23:26 ~ 23:28)
- yazarların kontrol şansları olmasına rağmen sıkça dikkatsizlik yapıp imla hatalı başlıklar açtıkları, bunlar bir moderatör tarafından fark edilene dek ise sözlükte bir düzensizlik yaratmaya devam ettikleri, yarım saatlerini sözlükte geçiren tüm türkiye cumhuriyeti vatandaşları tarafından bilinmektedir. bu sebeple bir "başlığı düzelt" özelliği düşündük.
yazarlar, altında yalnızca kendi girilerini içeren başlıklarda yazım problemleri olduğunda bunları giriyi silip doğru haline tekrar yazmak yoluna gitmeden doğrudan düzeltebileceklerdir. bunu yapmak için düzeltme yetkiniz olan başlıklar yanında belirecek olan kalem işaretine tıklayarak açılan formda doğru başlığı yazıp düzelt butonuna basabilirsiniz. eğer ilgili başlık altında başka yazarların girileri yer alıyorsa başlıkları düzeltemezsiniz. bu durumda ancak bir moderasyon üyesi olaya müdahale edebilir. bu özellikle yapacağınız tüm düzeltmeler moderasyon sicilinize kaydedilmektedir. herhangi bir kötüye kullanım, sözlük hesabınız üzerinde uygulanacak bir yaptırıma uğramanıza sebep olabilir.
yeri gelmişken imla hatalı başlıklarla ilgili birkaç hususun üzerinden geçmek istiyorum:
· girilerin üslubuna ve gösterilen özene teker teker dikkat etmek ne imkan ne de isteğimiz dahilindedir ancak başlıklardaki yazım problemleri sözlüğün düzenini büyük oranda etkilediği için üzerinde hassasiyetle durulan bir konudur. giriler yazılmadan önce başlıklar görüntülenmekte, dolayısıyla giriyi sözlüğe kaydetmeden önce hatalara karşı kontrol imkanı bulunmaktadır. bunun üzerine halen hatalı başlıklar açılması ve güzelim yazar tarihçelerine ileride değerlendirilmek üzere bir negatif not düşürtmek için geçerli bir sebep göremiyorum. özenli olalım.
· bir yazarın açtığı hatalı bir başlık altına "boşver ya nasıl olsa düzeltirler" diye giriler yazmaya devam eden kimseler, nezdimizde o başlığı hatalı açan yazarlarla benzer muameleyi görmektedir. bunu yapmayın. başlığın düzeltilmesini bekleyin yahut doğru haline yazın.
son kez üzerinden geçmek istiyorum: bu yeni özellik ancak geri dönülemeyen hataları telafi etmek üzere yapılmıştır. sözlüğe katkıda bulunurken daha en baştan özenli bir yazar, basiretli bir tacir gibi davranmayı alışkanlık haline getirin. bu askeri talimatname gibi kuralların burayı yaşanabilir halde muhafaza etme amacı güttüğünün halihazırda farkında olduğunuzu düşünüyorum. sevgiler.
- fazlasıyla zekice bir özellik. gerçekten güzel.
- (bkz: hayatta düzeltmem)
- hiç başlığımın olmadığını fark etmemi sağlayan özellik.
düzeltecek başka şeyler bulmam gerekiyor.
- başlık sahibi herkesin inceden moderasyon'a sızmasını* sağlayan bir itüsözlük şahanesidir.. güzel bir özellik gibi dursa da gerçekten suistimal'e açık bir durum oluşturuyor.. çünkü dil bu lastik gibi sünebiliyor, durduramıyoruz efendim..
- akıllarda soru işareti bırakıyor:
mesela ben bir başlık açtım.sonradan o başlığın ismini değiştirebilecek miyim? ve bu yaptığım, yetkili kişilerin ''yönlendirme'' dediği olay değil mi? hayır yani başlığı düzelt ayağına tüm başlığı da değiştirme gibi bir durum da var sanırım. bir de şöyle bi durum var; bu dediğim mevzu bazı arıların aklına gelmemiş olabilir. eğer aklınıza ''ahaaa! doğru ya lan. hadi o zaman bi kaç yönlendirme yapayım da komik olayım'' tarzı fikirler geldiyse iyice sıçtık demektir.(rushmo, 01.08.2008 23:58 ~ 02.08.2008 00:06)
- (bkz: montla sıç)
- bazı tematik yazarlar için oldukça kullanışlı ve faydalı olan hep beklediğim gelmesiyle sevindiğim özellik.
- (bkz: heyooo)
- (bkz: başlğı duzelt)
- 2 dakika önce uyguladığım olay.daha önceden açılmış bir başlık varsa o başlığın altına kayıyor mesajımız.güzel.
- her şeyden öte, başlığın yanına yerleşen ilk buton olarak görüyorum ben bunu. devamı mutlaka gelecektir.
(bkz: nostramisuf)(misuf, 02.08.2008 13:40)
- 1 haftadır yazarlığım onaylanmadığı için nasıl bir özellik olduğunu anlayamayacığım buton.
bu sayede yanlış başlık açıldıktan sonra, diğer yazarlar tarafından yapılan "bkz"li laf sokmalardan, alay etmelerden kurtulunmuş olur.
bir an önce tatmak için bekliyorum; ama zor gibi gözüküyor.
- daha önceden geliştirilen not defteri, ajanda gibi uygulamaların da ötesinde bir yenilik bu. hatta iddia ediyorum; bugüne kadar ki sözlük adına atılmış en güzel ve en yapıcı yenilik.
- altında başkaları tarafından yazılmış giriler varken de bu butonun varlığı devam ettirilebilir bence. zaten kullanım alanı "imla bakımından yanlış olan başlığı düzeltmek" olarak belirtilmiş. yani başlığı "ben vazgeçtim başka bir şey olsun" diye kafamıza göre değiştirmek için değil bu buton. aynı şekilde altta giriler varken de değiştirilebilmeli o zaman. yazarlara güvenelim, kötüye kullanmaz kimse diye düşündüğüm için söylemiyorum bunu. alttaki girileri ekarte etmek gibi türlü ibneliklere bu butonu alet eden yazarlar da doğrudan sözlükten atılırsa bir güzel temizlik de yapılmış olur. bir nevi kurallara uymayan yazarları uçurmak için başka bir alternatif. zaten değişen başlıklar moderasyonca kabak gibi gözüküyorsa, tek tek başlık takibi yapmak gibi bir zorluk da olmaz heralde. evet bence böyle olsun, ibnelik yapmaya meyilli yazar varsa uçsun. turnusol olsun bu özellik. (öyle üstüne çok düşünülmüş bi öneri falan değil, olmaması için sebepler vardır belki de bilemem)
- başlıkta birden fazla giri varken orada bulunması doğru olmaz. eğer öyle olursa, bütün yazarlarda bu butonun olması gerekir. keza başlık, ilk giriyi yazan yazara ait, o yazarın malı değildir. şimdi, teknik olarak sakıncalarını anlatayım;
fb'nin çok sevilmesi
1. fenerbahçe'nin en büyük futbol kulübü olduğunun kanıtıdır. (birinci yazar, 08.08.2008 00:00)
2. facebook'un dünyanın en pahalı internet sitelerinden birisi olmasına yol açmıştır. (ikinci yazar, 08.08.2008 00:01)
bu noktada, başlık hatalı olmasına rağmen, her iki yazarın da yazdığı giriler başlığı tanımlıyor. dolayısı ile, burada iki ayrı başlık elde edilmesi gerekli. hatalı başlıkta iki giri olması, bu girilerin ayrı ayrı kavramları tanımlıyor olabilmesinin önünü açar. yazarlardan birisi başlığı kendi tanımına uygun şekilde düzelttiği takdirde, diğerinin formata uygun girisi illegal hale gelir.
bu noktada yapılması gereken, ya ispiyonculardan gelen bir müdahale ile bu girileri doğru başlıklara taşıtmak, ya da bu girilerin başlığın bu halinde sabit kalmasını sağlamak olacaktır.
- bu haliyle güzel. kurcalamaya gerek yok.
- slfkjfgfşgdfgj başlığı için az önce kullandığım süper uygulama. slfkjfgfşgdfgs'dı slfkjfgfşgdfgj yaptım. fark etmediniz değil mi? işte böyle muhteşem bir şey.
(yenisekme, 08.08.2008 01:36 ~ 24.08.2008 05:12)
- çok güzel bir sözlük özelliği. sanırım bir başlığa aynı yazar ikinci üçüncü girilerini girince de, araya bir başkası karışıncaya kadar değiştirebiliyor. harika!
- ikinci giri yazılıp-silinip yeniden yalnız kalındığında geri gelmeyen özellik.
|