başı açık her iki kadından biri hayat kadınıdır   

sayfa  / 4
adana çık aradan

1. emre kongar'ın gerek ntv'deki yorum farkı programında gerekse cumhuriyet gazetesindeki köşesinde aldığı bir okur mektubunda bahsetmesi sebebiyle izleyen ve dinleyenleriyle paylaştığı, adını kendisine sakladığı bir profesörün yakışıksız saptaması. emre kongar’ın köşesinden alıntı yapacak olursam;

"sevgili okurlarım, bugün sizlerle iki okur mektubunu paylaşmak istiyorum.

birisi, sokaktaki her iki başı açık genç ve yetişkin kadından birinin "hayat kadını" olduğunu belirten bir hesaba ilişkin.

bu hesabı yeni yök başkanı'nın "türban yasağını" kaldırmak istediği üniversitelerimizdeki bir (herhalde "sözde" demek gerek) profesör yapıyor.

özet olarak, istanbul'un sokaklarında dolaşan her iki başı açık genç ve yetişkin kadından birinin resmen "hayat kadını" olduğunu söylüyor.

yaptığı hesap şöyleymiş:

polis kayıtlarına göre istanbul'da yaklaşık olarak 750 bin adet resmi-kayıtlı hayat kadını çalışıyor.

gelin bir hesap yapalım. istanbul'un nüfusu yaklaşık 12 milyon. bunun yarısı kadın; 6 milyon kadın yaşıyor istanbul'da.

bu kadınlardan genç ve yetişkin olanları, yani 18 yaşının üstünde 40 yaşının altında olanları ele alalım.

bunların sayısı da yarı yarıya olsun, 3 milyon. bu genç ve yetişkin kadınların da yarısının başörtüsü taktığını kabul edersek, dışarıda (sokakta) yaklaşık olarak 1.5 milyon genç-yetişkin ve başı-açık kadın var demektir.

sonuç olarak; polis kayıtlarına göre istanbul'da 750 bin adet hayat-kadını olduğuna göre sokakta gördüğün her iki genç-yetişkin ve başı-açık kadından biri resmi-kayıtlı hayat-kadınıdır."*

bu tespite göre; ben, ben olmasam da kardeşim, kardeşim olmasa da teyzem, teyzem olmasa da komşumun kızı iffetsizlik başta olmak üzere yüz kızartıcı tüm suçlarla, sadece ve sadece türban takmadığımız için itham ediliyoruz.

yapılan bu tespit, kişisel inanç ve kanaatlerine göre türban takan kadınlar üzerinden prim yapmaya çalışan, her halükarda onların özgürlüklerinden dem vuran insanların, kendilerinden olmayanı kabul etmediklerini ve bunu hayret uyandıracak derecede mesnetsiz sıfatlarla özdeşleştirerek, kararmış vicdanlarının ne kadar çirkefleşebileceğini gözümüze sokmuştur.

sadece kendi çıkarlarımız söz konusu olduğunda değil, her zaman ve her yerde haklıyı ve haksızı ayırıp, elimizi vicdanımıza götürerek düşünmeli, sorgulamalı ve yargılamalıyız. sağduyumuzun kaybettirilmeye çalışıldığı, insanların birbirine düşürülmek istendiği bu ve benzeri durumlarda –her fırsatta bahsettiğimiz- özgürlük edebiyatını sadece kendimiz için değil tüm insanlar adına yapmalıyız.

taraflar arası uçurum yaratmak peşinde olan bu sözde profesör ve onun gibilerin yapmak istediği şey gayet açık, tıpkı sözde laiklerin yapmak istediği; senden olmayanı reddetmek, kötülemek, karalamak gibi. türban takana yobaz diyen biri ile bu tespiti yapan profesör arasındaki fark nazarımda nüfus cüzdanlarından ibarettir. ikisi de aynı sığlıkta, aynı seviyesizlikte.

*
    http://www.haberinyeri.net/...
    (penceremdeserçeler, 25.12.2007 16:21)

2. insanların kafalarını farklı farklı konularla düşündürmeye çalışan fakat bütün yapılanların hepsinin bir ortak noktası olan eylemler ve tartışma konularıdır.
    (pawing flower, 25.12.2007 16:26 ~ 17:09)
  3. eğitimin gerçekten sadece cehaleti öldürdüğü, eşekliğin baki kaldığı yönündeki önermeyi destekler nitelikte yaklaşım. ne yorum yapılır ki şimdi buna vallahi bilemiyorum.
    (diazepam, 25.12.2007 16:28)
  4. bu iddiayı ortaya atan zatın sahip olduğu mantık, hiç türbanlı hayat kadını olmadığı varsayılarak oluşturulmuştur.

tabii, zaten hayat kadını sadece müslüman olmayan memleketlerde var. suudi arabistan'da, iran'da falan hiç hayat kadını yok.

ayrıca hayat kadını oldukça zor şartlarda çalışan, mesleğinin getirdiği pozisyon sebebi ile bir de toplumun geri kalanı tarafından aşağılanmayı hak etmeyen, kayıp sayılabilecek bir insandır.hayat kadınlarını seviyoruz. hem de bazılarından daha çok.
    (scherzi, 25.12.2007 16:34)
  5. türban kelimesinin yarattığı kaosu yeterli bulmayarak, ülkeyi başı açık/ başı kapalı şeklinde ikiye bölmeyi hedefleyen aklıevvel bir kişinin ortaya attığı yeni gündem maddesi.

not:tanımımı tamamladıktan sonra yazmak istediğim çok şey vardı ama yazacağım her kelime ile hayat kadınlarını aşağılayacağımı fark ettiğim ve o aklıevvel zat ile aynı konuma düşmek istemediğim için susma hakkımı kullanıyorum.
    (jassmine, 25.12.2007 16:34)
  6. türk'ün aklı ya kaçarken ya sıçarken çalışır derler ya muhtemen sıçarken yapılmış bir hesap. tabi o hengamede beyinle bokun yer değiştirmesi de işten değil sayın seyirciler. sakar şey seni...

ek: bir delinin aklına uyup yedinci akıllı(!) olduğuma kızdım şimdi. ne bu ya kimlerle uğraşıyoruz. ne zevk alıyor bu şerefsizler milleti birbirine kırdırdıkça onu anlamıyorum. hayat kadını senin an.. an.. anlatamayacağım neyse... o kadar sinirlendim ki kekeliyorum sayın seyirciler.
    (aksamustune dogru kis vakti, 25.12.2007 16:44 ~ 21:07)
  7. * bayan x ve bayan y. ikisinin de başı açık. demek ki bayan x %50 ihtimalle hayat kadını.

* aynı zamanda iki kişiden biri akp'ye oy verdi. demek ki hayat kadını olanı %50 ihtimalle akp'li.

* bu ultra akademik söylemden yola çıkarak akademik ayrıntılara inersek; bir insan ya üniversite mezunudur ya da değildir. öyleyse bayan x'in tahsilli olma ihtimali %50. (tahsilli birinin hayat kadını olması da ona bildiklerini s..e s..e öğretmelerinden geçer tabii. her neyse.)

* öyleyse akp'lilerin %50'sinin tahsilli hayat kadını olma ihtimali %50.

ana fikir: eğitim sistemimiz çok b..tan. evet.
    (rasmus, 25.12.2007 16:45 ~ 16.09.2008 00:04)
  8. polis kayıtlarına göre istanbul da 750 000 hayat kadını vardır. bu prof un yaptığı hesaba göre dışarıda (sokakta) yaklaşık olarak 1.5 milyon genç-yetişkin ve başı-açık kadın var demekse 1.5 milyon da genç-yetişkin ve başı kapalı kadın vardır. o zaman bu genç-yetişkin ve başı-kapalı kadınların yarısı hayat kadınıdır önermesi de doğrudur.

eldeki verilerden bu sonuca da varılabiliyor aynı mantıkla. bu prof la aynı sığ yaklaşım içine girmek istemezdim ama
    neyse artık.
    (arapbebek, 25.12.2007 17:00)
  9. türbanlı-türbansız kadınlar arasında biraz daha ayrım oluşturmak, ülkeyi bu bağlamda bölmek isteyen bir provakatif sözde prof.'un sikindirik saptamasıdır.bu herifin pkk'lı dağdaki militandan daha tehlikesiz olduğunu söylemek büyük aymazlık olur.dağdaki pkk lıyı bombalıyoruz bu adamı üniversitelerimizde 2000 tl maaşla besliyoruz, ben bu ülkeyi anlamıyorum.
    (bkz: provakasyon)
    (bkz: seni bi sikerim afallarsın)

edit: şimdi ben deli oldum ya benim sülalemde bir tek bile sıkmabaşlı kadın olmadığı düşünülürse eğer bu benim sülalemdeki yaklaşık 30 kadından 15'îne küfretmiş oluyor ama ben buna burdan aleni küfür etsem, bunun anasına kızına böyle bir insan yetiştirdikleri için hak ettiklerini söylsem 1-kalitemi onun seviyesine düşürdüğüm için kendimi sikerim 2- girim kesin silinir, ben bu ülkeyi anlamıyorum...
    (küçük çocukların balonlarını patlatan cani herif, 25.12.2007 17:01 ~ 17:12)
  10. aynı dandik mantıkla devam edersek;

istanbul'da 750.000 hayat kadını var. bunlar günde ortalama 10 erkekle iş görüyo desek 7.500.000 erkek yapar [ki bu da istanbul nüfusunun yarısına tekabül ediyor.]
    her iki insandan birinin akp'li olduğunu varsayarsak istanbul'daki erkekler [akp'lisiyle, chp'lisiyle] her gün kerhaneye gidiyor. [hatta geçen alkolik2000'le gittik. bi esmer vardı 12 numarada var yaa... üüfff..]
    (şizofren ev kedisi, 25.12.2007 17:15)
  11. hepiniz orospu çocuğusunuz demeye g.tü yemeyen zihniyetin yepyeni bombası.. provakasyonun allahı..

oyununuza gelen sizin gibi olsun yavrum..
    (escaflowne, 25.12.2007 17:20)
  12. (bkz: bok yemekten karın ağrısı çekmek)
    (kremberiz, 25.12.2007 17:23)
  13. (bkz: ben değilim sen değilsin kim lan bunlar)
    (dörtyapraklıyoncanındördüncüyaprağı, 25.12.2007 17:31 ~ 17:32)
  14. öncelikle;
    (bkz: genellemenin dayanılmaz hafifliği)
    daha tafsilatlı bişiler söylemek de lazım tabii.benim başım açık,anneminki de.hangimiz hayat kadınıyız?dedirten bir saptama,saptama sanılan yanılgı,bunu söyleyenin bir profesör olması da elbette ki daha da acı.
    "sevgili amcacığım,üniversiteyi haremlik selamlık mı okudun?başı açık gördüğün her kız seni tahrik mi etti?çocukluğuna inelim mi?cinsel takıntılarını freudyen bi yaklaşımla ele alalım mı?ama pardon,o sapık herifin yaklaşımıyla incelersek senin bu nur dolu düşüncelerini,günahı bizim boynumuza" deme arzusu yaratan abuk,ortalığı karıştırmaktan,suları bulandırmaktan zevk alan insan söylemi.
    5-6 yaşındaki çocukların-kimse aksini iddia etmesin- iradeleri dışında başlarının kapatıldığı bir ülkede yaşıyoruz.şimdi de bu yaptıklarını yeni neslin kötü yola düşmesini engellemek için yaptıklarını dayandırabilecekleri bir fetva verdiler.
    (bkz: bindik bir alamete gidiyoruz kıyamete)
    (liselle, 25.12.2007 17:36)
  15. bu hesabın varsayımlarını türbanı hesaba katmadan kullanırsak her dört kadından birinin hayat kadını olduğu sonucuna varıyoruz. benim günlük deneyimlerine çok ters bir oran. bir yerlerde hata olmalı ama nerede...
    (recai pengül, 25.12.2007 17:41)
  16. senin annen de hayat kadını mıydı ey prof! diye sorulası bir tespit.
    (baharda geldim, 25.12.2007 17:42)
  17. aynı istatiki verilere göre de her iki erkekten biri hayat erkeğidir.

bunun dışında kimin ne dediğini ben üstteki yazıdan çıkaramadım sadece böyle bir söylem varsa bunu söyeleyenin yanında kitap gibi sessiz olmak gerekir. eğer öyleyse (aslında öyle bişey demese bile) zaten adamın* tipinde bıyığında hayır yok ne beklersin.
    (jayhunx, 25.12.2007 17:46 ~ 19:25)
  18. tanınmış bir köşe yazarı olsaydım hiç ciddiye almayacağım bir muhabbet.

böyle bir mektuptan ancak şu sonuç çıkar: bu ülkede bu hesabı yapabilecek kadar denyo olan en az bir insan vardır. bakın böyle düşününce hiçbir ilginçliği kalmıyor; ne denyolar gördük. durum buyken gidip bunu köşende yazmanın, buradan hayat hakkında dersler çıkarmanın anlamı nedir bilemiyorum...
    (ali kamber, 25.12.2007 18:06 ~ 18:07)
  19. "şu çabayı toplumun genel huzuru için verseydiniz, başı açıkları bilmem de soğukta kıçı açık insan kalmazdı" dedirten saçmalık.
    (love metal, 25.12.2007 18:08)
  20. her okuyanın ve akademik unvan sahibinin insan olma kıvamını tutturamamış olduğunu gösteren ve hatta bilimselliğin de içine eden önerme...
    (tambatumbaesmerbomba, 25.12.2007 18:26 ~ 18:26)
  21. kayser sozer inkiler kadar kışkırtıcı bir tespit.
    (ahmak ı hayal, 25.12.2007 18:36 ~ 18:38)
  22. bu açıklamada bir nokta atlanıyor. yaklaşık ikiye bölmelerle, eldeki somut verinin düzenli olarak dağıtıldığından bahsediyor. başlıktaki ifade net olarak kullanılmışsa, ifade gayet net bir yere gidiyor. yani her iki başı açık kadınımızdan birisi hayat kadını ifadesi verilmiş.

gündelik ortam muhabbetleri ile " aman canım, çevreme ve bana denmiyor bu. kime dendiyse dendi.bu sayı verisi başkasını geneller" gibi, soyut bir yorum,pek de beyin damarlarını kullanmadan kısıtlı kapasiteyle düşünüşü ve verilen mesajı örtmekten başka birşeye yaramıyor.

genellemenin kötü tarafı ise bize hedef almadıysa sorun yok mantığıyla,bu örnekteki gibi açık kapı bırakması. yoksa bunu göz ardı edip düşünemeyen laf salatası üreten bir beyin için pek de sorun olmayacaktır.

sonuçta genellemenin boşluğu değil, söylemek istediği mesajı algılamak meselesi, belki de bu örnek için tekrar ortaya çıkıyor.
    (spaindustrial, 25.12.2007 18:43 ~ 18:44)
  23. - başı açık her iki kadından biri hayat kadınıymış abi!
    + kimden duydun sami
    - emre kongara sölemiş abi bi prof
    +tamam goçum, sen az soluklan ben bi sarı çiçeğe sorim gelim
    - sağol abi. sen de olmasan?

- n'ldu abi benzin atmış?
    + sordum sarı çiçeğe
    - eeee
    + başı bağlılar da zikişiyomuş ama emniyet kayıt altına alamıyormuş.
    - oran ne peki?
    + aşağı yukarı aynı dedi
    - sen de mi yani potansiyel... ne diyosun abi?
    + sorma sami...
    (radi, 25.12.2007 19:59)
  24. (bkz: uydur uydur söyle)
    (kabuk adam, 25.12.2007 20:16)
  25. (bkz: yapma canım yapma kardeşim)
    (emigrant, 25.12.2007 20:48)
 sayfa  / 4