belki ilginizi çeker
  1. · dede paradoksu
gündem
  1. · kedi keserek internette yayınlayan kız
  2. · 250 milyarlık cip kullanan türbanlı
  3. · okan bayülgen
  4. · 22 kasım 2009 izmirlilerin pkk tepkisi
  5. · kız arkadaşı behlül ve sawyer la yatakta basmak
  6. · itü yazarlarının evlenmek istedikleri ünlüler
  7. · asla birlikte olunamayacak birine aşık olmak
  8. · cüneyd zapsu
  9. · öğretmene aşık olmak

büyükbaba paradoksu  

1. zaman içinde yolculuk yapılabileceği yönündeki iddialara yöneltilen karşı örnek. en basit anlatımla:

'diyelim ki zaman makineme atlayarak geçmişe, büyükbabamın henüz bir bebe olduğu yıllara gittim ve kendisini öldürdüm. büyükbabam böylelikle büyümemiş, büyükannemle tanışmamış olacak ve ben varolamayacağım. ama bir dakika, o zaman büyükbabam büyümemiş, büyükannemle tanışmamış olacak ve ben varolmayacağım? varolmadım? nedir?' durumu. sonradan kuantum fiziğinin, rölativitenin, sonracığıma paralel evrenler kuramının ışığında meseleye farklı açılımlar da kazandırılmıştır (buna ilaveten en azından "allah allah zaman yolculuğu diye bir şey olsa bilirdik çünkü gelecekten gelenler muhakkak ki olurdu" gibisinden ortodoks bir söyleme kendi içinde tutarlı bir yanıt verilebilmiştir) ve fakat zaman yolculuğu fikri hala bir fikir olmaktan öte bir konumda değildir (sanırım).
    (veni vidi pipi, 24.05.2007 02:55)
  2. bu paradoksun devamında da aslında şu vardır kişi varolmadığı için hiç bir zaman zaman yolculuğu yapmamıştır ve geçmişe gidip büyük babasını öldürmemiştir. netice itibariyle büyükbabası tekrar büyür tekrar babannesiyle tanışır ve kişi tekrar doğup tekrar zaman yolculuğuna giderek tekrar büyük babasını öldürür ve bu süreç böyle devam eder.

burda sorulması gereken yegane soru şudur ki " bre eşşoğlusu ne diye gidip büyükbabanı öldürüyon hayırsız herif"
    (uncle, 24.05.2007 03:20)
  3. (kaleydoskop, 24.05.2007 08:01)
  4. benzer bir bilimsel geyik 'geçmişe-gidip-şimdiki-zamanda-bulunmak-üzere-oraya-ait olamayan-bir şey-bırakmak' eylemi etrafında da döndürülmekte, ve fakat ' - o zaman-bundan-haberimiz-olması-gerekmez miydi' yakarışıyla devam etmektedir.

söz konusu durum bttf 2 de değerli büyüğümüz dr brown tarafından izah edilebilmiştir.

(bkz: filmlerden öğrenilenler)
    (emekli organel, 16.12.2008 21:20)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil