yanılsamaya sığınmaz ve amacı egemenlik kurup kontrol etmek değildir;büyünün amacı zenginlik,güçlü insan ilişkileri ve paylaşımdır
(bkz. peri masalları üzerine)
(bkz. tom bombadil)
vücuttaki enerjinin meditasyon, tecrübe ve pratik ile zaman zaman başka objelerin de gücüyle birleştirilerek farklı bir formda sıradışı şekilde dıraşı vurulması olayı
gandalf babanın bir wizırt olmasına rağmen tenezzül etmediği mistik, psişik güçler bütünü. "mana toplayıp da kast edene kadar.." der gandalf ve ne yapar bunun yerine, kılıcını çeker ve orclara dalar.
şimdi efem, konuya iki cepheden yaklaşmak gerektir diye düşünmekteyim. öncelikle islam dini açısından yasaklanmış olan şekliyle varlığı kabul edilebilecek çeşididir ki; bir takım kişiler tarafından doğa üstü güçlerin şu veya bu şekilde kullanılması yoluyla gerçekleştirilebilecek türden faaliyetlerdir. bu anlamda islam peygamberi hz. muhammed'e dahi büyü yapılmış olduğu rivayet edilir. ancak bu faaliyetler etken ve edilgen taraflar açısından islam dini kuralları çerçevesinde açıkça yasaklamıştır.
ikinci grup büyüler ise, tamamen safsata ve aldatmaca veya göz yahut algı yanılması esasına dayanan türlü şarlatanlıklardır.özellikle voodoo ayinlerinde görülen eylemler veya attraksiyonlar bu türdendir.
neyse sonuç olarak, büyünün her türlüsü yüce yaratıcı'ya akla ve bilime inanan insanlar için sakıncalıdır.
max weber'e göre insanın gündelik iktisadi ihtiyaçlarından çıkmıştır, ilahi veya kutsal bir hali yoktur büyünün. zaman içinde toplumların gelişmesi ve ihtiyaçların daha karmaşık hal almasıyla daha karmaşık daha rasyonel şeylere ihtiyaç duyuldu ve din doğdu. din adamları, büyücülerin hiç bir zaman sahip olmadıkları bir siyasi güce sahip oldular çünkü artık yazılı eserler vardı, ve bunları bir tek din adamları okuyabiliyordu.
daha da sonra, aynı süreci takip ederek, ideolojiler çıktı ortaya. yani büyü ideolojilerin dedesi, dinlerin de babasıdır max weber'e göre. hepsinin mantığı gündelik, dünyevi ve iktisadi ihtiyaçlara çözüm bulmaktır. kutsallıkla alakası yoktur bunların, kutsal sizin babanızdır, max weber'e göre.
bütün malzemelerin hazırdı, beni senin yapacaktın. soğuk taşa uzattın, kaftanının bol kollarına sakladığın uzun tırnaklı parmaklarını hançerime doladın. dudaklarına diktim gözlerimi, "söz"ler dökülecekti ve ben yok olacaktım.
hataydı değil mi gözlerime bakman? "söz"lerini unuttun. "seviyorum" dedim ve çarpıldın. korkma! zamana direnemiyor bu "söz"le yapılanı. gözlerimden kurtulunca kulağıma fısıldarsın abrakadabra'nı.