ingilizce bilgisayar oyunları literatüründe boss olarak geçer. normal yaratıklarından çok daha zor ölürler. bazılarının zayıf noktaları vardır ve bu zayıflıklar sayesinde daha kolay bir şekilde yok edip dünyayı hemencecik kurtarabilirsiniz.
nam-ı diğer boss.bunlar böyle gelir gelir tam rahata erdiğinizi sandığınız anda,aslında hayatta karşılaşılan zorlukları simgeler.önce kolaylar biter sonra zorlar,sonra daha zorlar.ama bölüm sonu canavarları hiç bitmez.
erken bölümlerde bosslar sadece cüsseleri ile göze batarken, ortanca bölümlerde bunlar oyununa göre büyü yapmaya yahut üzerinizde toplu imha silahları kullanmaya başlarlar. son bölümdeki boss ise acayip bir şeydir, koca cüssesi yetmezmiş gibi bir de uçar.
super mario'da vardı böyle bir canavar. her bölümün sonunda peydahlanırdı. hatta çok çocuğun ilk tanıştığı bölüm sonu canavarıdır kendisi. buradan oyuncu kişikiğine selamlar yolluyoruz. eöhm. işte bu canavarı geçince de şu efsane cümle yazardı:
"thank you mario, but princess is in another castle"
eski zamanlarda joystick parçalamama, yeni zamandaki karşılığı ile klavye veyahut mouse eskitmeme neden olan yaratıklardır, canavarlardır..o değil de hep boss mantığı ile kurulmuş oyunlara hayranlık duyuyorum..hep bir stress arıyorum oyun sonlarında..sakin, rahat bitirebildiğim, oynamak için yeniden bir mouse almadığım oyun yok..*
battle toads double dragon diye bir oyun vardı 8 bitlik dönemlerde kaseti arkadaştan almıştım bir kaç günlüğüne, oyunun sonunda sürtük mü sürtük fahişe mi fahişe büyücü bir canavar (aslında canavar değil taş gibi karıydı) vardı. bu dümbük canavarı bir türlü geçememiştim 2-3 gün sonra da kaset elimden çıkmıştı öyle oyun sonunu getirememenin verdiği eziklik içinde dolaştım bir kaç gün ortalıklarda, bu oyun sonu canavarı yüzünden. işin kötü tarafı birde continue hakkınız sınırlı olunca taşaklı bir oyun sonu canavarınız ve yeterli zamanınız yoksa içinizde bir ukte olarak kalabilir o canavar. allah düşmanımın başına versin.
power rangers saçmalığında en son çıkan canavarlardır.daha öncesinde puty ve bi kaç tane iç güveysinden hallice canavar dövülür yada bunlardan dayak yenir.dizinin sonunda canavar büyür ve bölüm sonu canavarı olmayı hak eder.ondan sonrasını izlemeye gerek yoktur.canavar ölür okula dönülür ve şakalaşılır.
genelde bu tür oyunlarda her zaman yapamadığınız veya sınırlı sayıda yapabildiğiniz bir takım saldırılarınız vardır.bu saldırlarınızı bunlara saklamanız sizin için iyi olacaktır.
metal slug serisinde her bölümün sonunda değişik teknolojik silah makineleri şeklinde karşımıza çıkan canavarlardır. çift tıklama hızına ve görütüleri algılamaki çevikliğe bağlı olarak başedilmesi kolaylaşır.