|
|
- ön taraftaki resimde ayyaş bir adamın bulunduğu yeni 3.5 milyonluk şarap ismi.
- muhtamelen yeni bir köpek öldüren.
- kendisini içme güdüsünden mahrum bırakmayan kişilerin yaşam tarzına verilen ad.
- alkol gurmesi
- arapça "ayş"(içmek) kökünden gelir ve "çok içen" anlamındadır.
- "umrumda mı dünya! varsa şarabın parası" diyebilen insandır.
- tanju okan şarkısı
"sarhoşum, ayyaşım, hor görme arkadaşım."
çekil git meyhaneci beni halime bırak
tükenip gideceğim bu gece bardak bardak
zaten ölmekten farksız senden ayrı yaşamak
hadi git meyhaneci başka masalara bak
sarhoşum ayyaşım hor görme arkadaşım
ölsem de dik durmaz, sarhoştur mezar taşım
bana ayyaş diyorlar derdimi bilmiyorlar
ben içer ben ağlarım kime ne zararım var
nasıl olsa bırakmaz beni bu aşk yarası
kader alnıma yazdı bir gönül maskarası
adım ayyaşa çıktı gönlüm buna layıktı
beni ne içki ne kumar şimdi ayrılık yıktı(venom, 16.03.2007 01:51)
- içip de rahatsız eden.
etmeyeni için (bkz: alkolik)
- (bkz: benim adım cemil)
- ölsem de dik durmaz mezar taşım demesiyle vay be dedirten,hele bi de dertliyse insan hele bir de gecenini bir yarısıysa alkole fena halde özendiren tanju baba şarkısı.içsek de derbeder olsak bee.
- (bkz: sünger bob)
- ''eyş'' yani yaşam-yaşamak kökünden gelen fa-al vezninde (birşeyi sürekli yapan fail için kullanılır) ayyaş kelimesi, hayatını sürdüren (sürekli yaşayan) insan demek. ayrıca ekmekçi yada fırıncı (insanların yaşantılarını temin ettiği bakımından) anlamında kullanılmaktadır. anlam bakımından içmek yada içki ile yakından uzaktan alakası olmadığı halde türkçemizde sürekli eyş-u nuş yapan, alkole ve diğer tatlara düşkün ve bunu hayat felsefesi yapan ve sürekli hale getiren insan, tam anlamıyla keyif pezevengi demektir.
- hans fallada'nın kaleme almış olduğu fazla didaktik olmasından ötürü ve klişelesen anlatımından ötürü okunabilirliği düşen ama hiç olmazsa fallada'nın küçük adam ne oldu sana hatrına okunması iktiza eden eser.
- ayyaşa sormuşlar; "neden içkiyi bıraktın" diye... demiş: "şerefine içilecek aşk yok satılmış bütün sevgiler !"
|