|
|
- (* ukteyi veren arkadaş teknik bilgi istemiş, bu konudan mustarip herkes için yazıyorum iyi okuyalım ikinci kez yazmam, tecrübe konuşuyor.)
aynı dersleri tekrar tekrar alttan almak öğrencinin kafasında "ben bu okulu bitiremeyeceğim galiba" düşüncelerinin uçuşmaya başlamasına sebep olan üzücü, ürkütücü ve yıpratıcı bir durumdur. şu bir genel kanıdır ki iyi bir öğrencinin alttan dersi olmaz! eğer alttan dersiniz varsa ve bir öğrenci için nadir rastlanan bir takım durumlar içerisinde değilseniz (hastalık, ailevi sebepler gibi) kabul edin siz dersleri sallayan "olm seneye veririm lan" diyen bir öğrencisiniz, ya da hocanız size taktı. önce ilk durumdan başlamak istiyorum yani derslere girmeyen, sınavlara hakkıyla çalışmayan bir öğrencinin alttan dersi olması durumunda yapılabilecekler nelerdir.
-öncelikle bu okulu bitirmek istiyorsanız lütfen derslere girin, bununla yetinmeyin derste aktif olun kendinizi gösterin.
-dersin kitabı, notu varsa mümkünse sınava bir gün kala değil de dersin başında temin edin ve okuyun.
-önceki yıllarda bu dersi almış ve tereyağından kıl çeker gibi geçmiş kişilerden tüyolar alın, hocanın soru tipini iyice öğrenmeye çalışın.
-unutmayın her zaman çalışmak yetmez, hocanın kişiliğini öğrenin ve nabza göre şerbet verin.
-üçüncü kez alttan alıyorum hoca bana acır şurdan not verir anlayışını bir kenara bırakın üç olmuş zaten neden dört olmasın?? hoca size acımıyor anlayın artık.
-her zaman dersleri takip etmeniz mümkün olmayabilir buna önlem olarak alt sınıftan o dersi alan, akıllı, not tutan birini kendinize yakın tutun. onunla vakit geçirin, onun istediği biri gibi olun (sizi ağlatacak gibi olsa da yapın bunu, size abi demesine aldırmayın) sınavlar öncesinde not isteyebileceğiniz harika bir kankanız olacaktır. lütfen bunu ihmal etmeyin.
-o dersi alan bir kızdan veya kızsanız erkekten elektrik almaya bakın ki sırf onu görmek için derse gidebilesiniz. sadece elektrik alın ama abartıp onunla gezmek için dersi kırmaya başlamayın!
-eski zamanlarda çıkmış soruları yutun. evet doğru okudunuz yiyip yutun hiçbir hoca eski soruların cazibesinden kurtulamaz mutlaka bir iki tane soracaktır olmadı benzerini sorar.
-sınav sırasında kopya alabileceğiniz yarı akıllı yarı çılgın kişileri gözünüze kestirin, akıllı olsunlar ki soruları çözebilsinler, çılgın olsunlar ki bunları size göstersinler.
-kendinizi o sınıfa ait gibi hissetmeye bakın, derse ilk günden itibaren gidin. sınıf ile aranıza bir kere soğukluk girdimi o iş bitmiştir dersi dördüncü kez almaya hazır olun.
eğer dersi hocanın size takması yüzünden sürekli alttan alıyorsanız yapacak pek fazla bişey yok, yalakalık yapacaksınız, kendinize acındıracaksınız yeri gelecek ağlayacaksınız. böyle bir durumda hocayla mümkün olduğunca yalnız konuşmaktan kaçının yalnızlık onlara güç verir unutmayın! ya sizin yanınızda birileri olsun ya onun o zaman daha anlayışlı olabilir.
allah kolaylık versin.
- matematik derslerinde muhtemelen bir bireyin başına gelebilecek şey.
- matematik 1-2 ve termodinamik 1-2 dersleri ile yaşadığım bir olaydır.
heyecana mahal yoktur. 2. sınıftan 3. sınıfa geçerken alttan 12 tane ders alıp okulu yine de 4 senede (haziran) bitiren bir insan olarak tecrübelerime dayanarak söylüyorum ki çalışırsanız geçersiniz.
- dördüncü kez alınmayacağının garantisi olmayan eylemdir. *
- sınıfın dönem olarak en büyüğü değilseniz, makina mühendisliği okuyor olmanız kuvvetle muhtemeldir. değilse, canınız sağolsun...
- hukuk, tıp ya da mühendislik fakültelerinden birinde öğrenciyseniz oldukça olağan bir durumdur.
- aynı dersi yedinci kez almaktan çok daha iyi bir durumdur. gazi üniversitesi ekonometri bölümünde 1. sınıfın 2. döneminde aldığım iktisat tarihi dersini yaz okulları da dahil olmak üzere toplam 7 kez aldım. en son yaz okulunda tek dersim oydu, geçtim ve mezun oldum. buradan mehmet ali kılıçbay ve işaya üşür hocalarıma selamlarımı gönderiyorum.
- kişinin kendisine ahmak gibi hissetmesine sebebiyet veren durumdur. hele iki kez de derslere girip vizelere az da olsa çalışılmışsa ahmaklıktan da öte gerizekalı sanmasına sebebiyet verip kısa süreli depresyona bile sokabilecek durumdur. nedir bu üçüncü kez ders almaya sebebiyet veren durumlar peki;
*hocayı sevememesine bağlı dersi sevememesi
*dersin kişiye ileride zerre kadar faydası olmayacağını düşünmesi
*dersi aldığı sınıfa uyum sağlayamamsı ya da ders saatlerinde hep bir işinin olması(!)
*kişinin "oğlum ikinciye alıyorum aynı dersi bir daha alacak halim yok!"düşüncesine kapılması
*kişinin malum dersi aldığı dönemin güz olması sebbeiyle hastalıklar boğuşması, alternatifi durumu içinde kişinin sevgilileriyle boğuşması durumunda gerekli alakayı çok istemesine rağmen derse gösterememesi
bu vahim olaya sebebiyet verebilir.
sebepler böyleyken birkaç çözüm yoluda şöyledir.
* kişinin en başarılı olduğu dersleri düşünerek" ulan ben zeki adamım bu dersi mi geçemeyeceğim bak aa yı çakıcam" şeklinde kendisini gaza getirmesi dahilinde ders çalışması,
* dersin hocasıyla hocanın kişiliğine göre ilişkilerini hocayla geliştirmesi gerektiğinde derslerde kendisi aşağılamasına izin vermesi; argo tabiriyle köprüyü geçene kadar ayıya dayı demesidir.
* dersin hocasının asistanıyla enteresan ilişkiler içine girip onu mesela facebookta bulup arkadaşı olmaya yönlendirmesi, bilimum muhabbete girerek kesinlikle samimiyet sınırları aşmaması dahilinde joker olarak kullanabilecek ilişkiyi geliştrimesidir
* sınıfın en iyi notlarına sahip olup, soru tiplerine bir şekilde haberdar olacak kulis ve lobi çalışmalarını yapmalıdır
kişi bunları yapmazsa zaten takıntı olduğu bu dersi dördüncüye almaktan başka yolu yoktur.
sonuç neticesinde her ne sebeple olursa olsun bu dersi üçüncüye almanız sizin sahip olduğunuz hata miktarı kadar
hocanızında hatası dahilindedir, şöyle ki siz nasıl ona göre tam anlamıyla öğrenememişseniz(!); o da size göre tam
anlamıyla öğretememiştir. olay budur ne ötsi ne de berisidir. allah takıntılı hocaları denk getirmesindir öğrenciye
diyeceğim ama bu hocalarda zamanında öğrenciydi durumu akla çakılıveriyor aniden, o sebeple allah öğrencilerin
ruh sağlığı korusun demek en güzeli olacak sanki bu dersi
üçüncü kez alttan almak* *!:bir daha almak:! mevzuu hakkında.!:(deulu, 06.02.2008 00:21)
|