ayar alınan girinin silinmesi 

adana çık aradan

1. delikanlılığın kitabında da yapılması yasaklanmış hareketlerden biridir. şöyle buyurmuş aynalı tahir : "her kimki yazdığını ayar alınca silsin, (biz) çakarız tokadı kaşının gözünün arasına"
    (nikiforenko, 31.05.2004 22:03)
  2. bilginin doğruluk oranı doğrultusunda karar verilmesi gerekli eylem.

eğer girinin dayandığı bilgi ve kültür temeli zayıf ve onarılamayacak konumda ise silinebilir*, fakat düzeltme yoluna gidilmesi ve bu şekilde de diğer okuyucu ve yazarlara da doğrusunun iletilmesi en mantıklı ve aklı selim yol gibi durmaktadır.
    (r feynman, 31.05.2004 22:54)
  3. *yazdığının arkasında duramayan insanların kaçışıdır.
    eleştiri yapmak; karşıdaki insanı adam yerine koyup, bir yanlışını düzeltmek amacıyla yapılır. buna karşılık ayar verilmiş girisini silen * canlı, insan yerine konulmayı haketmediğini ispatlamıştır.
    (azureel, 17.08.2004 15:36)
  4. ayar denen uydurma kelimenin anlamı laf sokmadır, (ben sözlükten bu kadarını anladım, ekşi sözlükten öyle gelmiş, özenti kişiliklerce özümsenmiştir), size laf sokmaya çalışırken, kendince sofistike havalarda zeka seviyesi düşük cümlelerle hakaret şeklinde cevap veren giriyi ispiklemek en doğal olaydır, peki, ispiklenen moderatör kankasıysa nolcak, moderatör de insan, zaafları var, giri silinmeyecek, siz de seviyesiz, ne idüğü belirsiz bir yazarla muhatap görüneceksiniz, bu durumda, son çare olarak, kendi girini silersin, onun girisi de kabak gibi kalır ortada, ne yani, bir girinin gitmesi milleti ıslah etmeye çalışmaktan çok daha iyidir artık, muhatap olmamak zaten yeter
    olayların çok yönlü olabileceğini idrak edemeyenler, bu giri silme olayını kendinlerince yorumlar, onlarla da uğraşılmaz
    (greeen, 17.08.2004 18:03)
  5. bazı durumlarda "laf etti bal kabağı, ardından ayarını aldı ve hatasını kabullendi, haliyle girisini sildi" şeklinde de yorumlanabilir.
    gene yalnış gene yalnış...
    söylenilen sözün arkasında durabilmek gerekir. neden silinsin ki "görüş". (görüşler değerlidir, silinmemelidir tarih sahnesinden)

"görüşüm bu idi söyledim zamanında, ama artık böyle düşünmüyorum"
    düşünmüyor isen düşünmüyorsun, bu bizi ilgilendirmez. yalnız unutmamak gerekir ki, laf ağızdan bir kere çıkar; söylenen sözü geri almak mümkün değildir, hafızalarda nasıl ki kalacaksa sözler, yazılı metni de aynı şekilde sözlükte kalmalıdır.

ek : hatalı bilgi ayrı bir şeydir, giri, içeriği yanlış olsa bile, gene de silinmemeli, editlenmelidir.
    "yamuluyormuşum, doğrusu buymuş" diyerek girinin orjinal haline eklenmelidir.

ayrıca;
    kimileri de bir şeyler üfürür kafasına göre; gerçek olmayan veya abartılmış/çarpıtılmış gerçek olaylar ile iftira içerikli eserler bırakırlar sözlüğe (bunlar çamur at izi kalsın modundaki giriler olarak literatüre geçirilebilir). birinci dereceden kolpa, çok değişkenli bir denklem üzerinde inceleyelim:

çamur : "bu varya bu bıdı bıdıdır, aynı zamanda bik bik yapmıştır" [@hede, x hayvanı]
    doğrultman : "bu kişisi * budur, şudur, bir de odur. *" [@hödö, y hayvanı]

doğrultmanın ardından şimdi @hede girisi silinirse, y kişisi fantastik şekilde durduk yere ortaya yumurtlamış hale gelmiştir cevap ve düzeltme metnini. @hödö girisinin gerekliliğini kime anlatmalı?
    (x kişisi burada bana ne diyebilir, eleştiri yapmak hakkıdır,
    biz de kendisine malak diyebiliriz, hakkımızdır)

tartışmalar, kaliteli olup yapıcı eleştiriler ile süslendiklerinde, 2 tarafın da kazançlı çıkabilecekleri bir ortam oluştururlar. bu güzelliğin bozulması sözlükten büyük bir parçanın kopmasıdır. yürekli sayıp ithamlarına karşılık vermeye çalıştığınız kişinin sizi muhattap kabul etmemesi; kişinin önce kendisine, sonra karşısındakine saygısızlığıdır.*
    (azureel, 19.08.2004 16:59 ~ 17:02)
  6. okuduktan sonra önceki yapılan eylemde pişmanlık veren "giriş"
    (tioelciey, 11.11.2005 23:53)