ayçiçeği *

adana çık aradan

1. güneş ışınlarını fototropizma ile takip eden psikopat bitki. ingilizcesi sunflower iken türkçesi neden ayçiçeği diye çok uzun süre düşündüm, sebebini bulamadım.
    latincesi helianthus annuus olabilir.
    çekirdeği de güzeldir, yenir. (bkz: ay çekirdeği)
    (azureel, 14.03.2005 17:47)
  2. küçükken bitkilerin en akıllısı olduğunu düşündüren, güneşi takip etmesi sebebiyle bu adına da yansımış olan tatlı ve sarı bitki.
    (bkz: günebakan)
    (famenoth, 14.03.2005 18:17)
  3. (bkz: gündöndü)tekirdağ'da böyle deniyormuş efenim bu kocaman sarı sarı çiçeklere.ayrıca keşfettiğim birşey de;güneş batmak üzereyken ve ayçiçek tarlalarından geçerken hepsinin güneşe değil doğu ya baktığını ve güneşe tam olarak sırtlarını çevirdiğini gördüm.bu da takip ettiğini değil dikildiği yerde güneşin nerde doğduğunu algıladığını ve oraya baktığını düşündürmüştür bana.ama mutasyona uğradılarsa o başka
    (bettyboop, 02.07.2005 01:04)
  4. büyüme hormonu oksin'in ışık olmayan tarafta birikmesi ve akabinde bu kısımda büyüme olması sonucu ışığa yönelen bitki. bir yaradan dışında hangi mekanizma bunu böyle mucizevi biçimde ayarlayabilir? böyle bir mucizenin evrim teorisinde iddia edildiği gibi rastlantısal biçimde olması düşünülebilir mi? sen maymundan geldiysen bana ne eheh?
    (wondrous, 02.07.2005 01:08 ~ 17.06.2007 14:17)
  5. (bkz: çiğdem)
    (fırtık, 02.07.2005 01:16)
  6. çok komik bir yaratıktır. hepimizin bildiği üzere gündüzleri yüzlerini güneşe çevirirler. çok da güzel bir görüntü oluşur. ancak akşamüstü oluşan görüntü bundan kat kat güzeldir. günboyu güneşi takip eden çiçekler güneş battıktan bir süre sonra rastgele yönlere dönerler ve sanki birbirlerine "abi demin burdaydı.. sen gördün mü? nereye gitti lan... ben de görmedim..." der gibi bakarlar.
    (tori, 10.07.2006 16:07)
  7. http://www.1st-art-gallery.com/...
    (bkz: vincent van gogh)
    (guest8644, 30.08.2006 13:01 ~ 13:02)
  8. papatyaların annesi gibi gördüğüm, beni çok mutlu eden ve nick'ime adını verdiğim çiçektir.
    (sunflower, 30.08.2006 13:18 ~ 08.09.2006 14:53)
  9. "ay çiçeği güneşe aşık olunca, gülmekten kırılmış bütün bitkiler. 'güneş gökyüzündeki tahtından bir an bile ayrılmaz. kudretli ve ulaşılmazdır. sen kim, o kim. vazgeç bu sevdadan,' demişler hep bir ağızdan. ay çiçeği sesini çıkarmamış. sevdalı gözlerini dikmiş güneşe; bakmış bakmış bakmış.
    uzun müddet hiçbir şeyin farkına varmayan güneş, nihayet bir gün, ay çiçeğinin bakışlarını hissetmiş üzerinde. önce geçici bir heves sanmış ama zamanla yanıldığını anlamış. ay çiçeği öyle inatçıymış ki, güneş tahtını nereye taşıdıysa, yılmadan usanmadan o yöne çevirmiş başını.

derken bir öğleden sonra, artık bu takipten bıkan güneş sapsarı gazabıyla kavurmuş ay çiçeğini. daha ay çiçeğinin üzerinde simsiyah duman tüterken, insanlar akın etmişler olay mahaline. 'yaşasın!' demiş içlerinden biri. 'şimdi ne güzel çitleriz bu aşkı.'

aynı gece televizyonun karşısında acıklı bir aşk filmine gözyaşı dökerken, çitlemişler ayçekirdeklerini."

(bkz: mahrem)
    (bkz: elif şafak)
    (bkz: nazar sözlüğü)
    (saçmaladı yine bu, 08.02.2007 10:23)
  10. çernobil faciasından sonra topraktaki radyoaktif artıklardan kurtulmak için kullanılabileceği anlaşılan bitkidir. genellikle trakya bölgesi'nda ekilir. ancak son zamanlardaki iklim değişiklikleri ile birlikte çiftçilerin bu bitkiye olan ilgileri azalmıştır. bunun yerine daha çok buğday ekilmektedir.
    (peynir gemisinin kaptanı, 08.03.2008 21:14)