|
|
- bunu söylemek size karşı saygısızlık olacak, ama söylemek zorundayım, anlamında özür dilemek için kullanılır.
- ilk kullanılmaya başlandığında moda efendiliğinin bağrından kopmuş, zeki müren'in serçe parmağıdan daha kibar bir "affınızla/izninizle söylüyorum" özürü olduğunu düşündüğüm, ama zenci hop-hipçilerin kliplerde kalından değdirdiği hatunları, dişlerine taktığı alaca pırlantaları, kaportasında götleriyle snowboard yaptığı spor arabaları çekinmeden göstermeye başladıkları görgüsüzlük devriyle birlikte dejenere olan bir deyiş. bakın anamur'dan dildade ne diyor:
-bir gün hayriye teyze bize geldi, annemle konuşmaya başladılar. annem hayriye teyzeye kek ikram etmek istedi. hayriye teyze de "sağol şükran hanım, ayıptır söylemesi yemek yedim de geldim" diyerek ikramı reddetti. yemek yemenin nesi ayıptır? çok şaşkınım, yardım edin.
*şimdi dildade burda şaşırmakta haklı gibi. zira ramazan ayı harici bir günde oruçlu olmadığını farz ediyor, veya kenya'da kıtlık yüzüden açlık savaşı veren bir kabile üyesi olmadığını düşünüyorum. anamur'un muzlarından özgürce faydalacak bir vatandaş olarak bir insannın yemek yemesi onda bir hicap, eziklik veya keder duygusu uyandırmaz lan yuh mk diyorum. biz de şaşırdık dildade, hayriye teyzenle mutlu bir hayat dileriz.
artık dejenere olmuş ya, olmadan nasıldı onu düşünmek de gerek. gerçekten çekince hissedilen durumlarda da kullanıldığı olmuş mudur acaba. mesela,kimsenin başına gelmesin ama, annesini kaybetmiş bi çocuğa arkadaşı "ayıptır söylemesi anneme çiçek aldım anneler günü için.." demiş midir? veya bacağında protez olan birine "ayıptır söylemesi bugün 110 metre engelli koştum" denmiş midir? denmez mk denmez! karşındakinde bir boynu büküklük, bir eksiklik hissettireceğini düşünüyosan ya sus, ya da bu deyişi kullanmadan de diyeceğini.
sonuçta bu rotada bozulmalar değil, yıkımlar görecek gibiyiz:
-hoşgeldin gülden hanım kızım? nasılsın?
+iyiyim fikriye teyze.siz nasılsınız?
-iyyim ben de hamdolsun..sen nasılsın fırat bey oğlum?
*ooo şahaneyim valla fikriye teyze..ayıptır söylemesi güldenle sevişip geldik..offf..şahane..
+fıraaaat!!
-e oğlum ayıp o söylenir mi?..
*dedim ama ben ayıptır söylemesi..olmuyo mu öyle?
-çay koyayım ben..
*ayıptır söylemesi söylemesi ben çok iyi çay koyarım..
-e sen git koy o zaman evladım..mutfakta ilerde sağda biliyon..
*fikriye teyze ayıptır söylemesi dün güldenle seviştik..belim ağrıyo şimdilik sen koy.
-töbeee..ayıptır!
*söylemesi..
- (bkz: üzerinize afiyet)
- - ayıptır söylemesi
+kayıp mı köy memesi...?
- kayık mı söz öbeği...?
+sağır duymaz uydurur mk
- ağır suyla mı doludur...?
- q klavyede yazarken kazaya kurban gitmenize sebebiyet verebilir bir söz öbeği..
nasıl mı?
şöyle ki;
mekan: bir sohbet programının göbeğee *
olay: unutulmaz kolay kolay..
- ya dörti, bir dizi buldum dexter, on bölüm indirdim şimdiden..
+ deme ya
- valla
+ ben de bayıldım ona, geçen okudumdu cncbc e dergide, hayvanlar gibi meraklandım ayıptır döllemesi..
- ne döllemesi lan..
+ sus be, söylemesi dicektim, klavyeme tüküriim..
- puhahah
+ gülme lan..
- asdasdas dallama..
- genelde mahcubiyet ifadesidir. mesela yediğin bir şeyin söylenme gerekliliği olduğu bir durumda kullanılır aman söylediğim kişinin de canı ister mahcubiyetiyle, ya da kendi olumlu bir özelliğini anlatırken başına konulur ki kendini bir şey sanıyor demesinler diye. bu öbeği kullananların ülkemizde 35 yaşın üstünde oldukları yadsınamaz bir gerçektir.
örneklemek gerekirse;
(bkz: ayıptır söylemesi)
(bkz: başlıkta kendini görmek)(ayabakan, 12.11.2007 20:08 ~ 15.11.2007 23:21)
- adı üstünde, söylemesi ayıptır zaten ki söylenmemelidir ama illa ki söylenir ve ayıp edilir.
|