belki ilginizi çeker
  1. · operational research
  2. · madde 97: bir ünlü şahsiyeti seninle mcdonald's a gitmeye ikna et (reklam)
gündem
  1. · hayatında hiç star wars izlememiş insan modeli
  2. · itü sözlük yazarlarından özlü sözler
  3. · 21 kasım 2009 beşiktaş fenerbahçe maçı
  4. · her yerinden öpüyorum rüştü
  5. · günün tek kelimelik özeti
  6. · google wave
  7. · sevgilinin söylediği unutulmayan sözler
  8. · ön koltukta güneş gözlüklü artistik yonja pozu
  9. · g noktası

avrupanın gelişme nedenleri  

1. ayrıca haçlı seferleri ile avrupa'daki çapulcu, serseri ve asi takımının telef edilmesi, islam uygarlığından kendilerinin geçmişi ve eski yunan uygalığı ile ilgili bilgilerin alınması ve bu seferlere katılanların dönüşte kendi toplumlarını sorgulamaları da başlangıç aşamasında çok önemli rol oynamıştır.
    (azwepsa, 17.12.2004 10:43 ~ 03.07.2006 15:30)
  2. avrupa her anlamda var olan fırsatları değerlendirmeyi iyi bilmiştir. örneğin, haçlı seferleri sırasında sanki esas amaç kudüs'ü ele geçirmek gibi gösterilse de , esas amaç o dönem itibarıyle problem oluşturan nüfus fazlasından kurtulabilmekti. nitekim o dönem çok büyük bir nüfus fazlasından kurtulmuş olundu. ya da ingiltere çok uzun bir dönem boyunca elde edilen zenginlik kaynaklarını korumayı bilmiş, nüfus fazlasından yararlanmış, gerektiği dönemlerde keynes politikaları ile ekonomiyi düzene sokmuştur. nitekim büyük kriz döneminde (bkz: 29 krizi)bu dönemi en az hasarla atlatan ülke ingiltere olmuştur. dönem dönem hertürlü zorluktan bin türlü hinlikle kurtulmuştur avrupa, bugün de ne ölçüde etkin olduğuna bakarsak; bunu doğrular niteliktedir.
    (celebrian, 03.07.2006 14:08)
  3. para.
    (arinna, 03.07.2006 15:13)
  4. teknolojinin şeytan icadı olduğuna inanmamaları ve tabi ki eğitim.
    (seekter, 03.07.2006 16:13)
  5. bir çok sebebi vardır ama tarih sayfalarına yansıyan en etkileyici halini yazıya döküyorum; sömürgecilik
    (zeus, 11.08.2009 21:04)
  6. hep alıp hiç vermemek**
    (ustasına posta koyan jedi, 11.08.2009 21:05 ~ 21:52)
  7. gelişme nedeni hep bellidir; sermaye. onu nasıl elde ettikleri ise uzun bir konu.
    (essaysforthefuture, 11.08.2009 21:10)
  8. (alt ve üst kenarları paralel olan dörtgen, 11.08.2009 21:10)
  9. insanlarının ne kadar salak olduklarının farkında olmaları. kendini "zeki ama çalışmayan çocuk" olarak tasvir etmeyi pek seven milletimin düştüğü büyük hataya düşmemiş adamlar işte, ne güzel.
    (godum godum godaman, 11.08.2009 21:16 ~ 21:18)
  10. nedenleri arasında kesinlikle sömürgecilik olmayandır. onların yaptıklarını sömürgecilik olarak değerlendirirsen kendini de o kefeye koymuş olursun.
    zira bugün dünyadaki ucuz işçileri sömüren firmalarımız fazlasıyla mevcut.
    adam hep bana hep bana diyor meselesi ne gelirsen yine kendine bakman gerekir.
    bak, adamlar fiat ve renault'un işlerini kendi ülkelerinde yapmaya başladılar otomotiv sektörün çöktü. kendi insanları zor durumda kalacağına seni zor durumda bırakıyor, ki milyon kere haklı. herkes bize düşman ya o bakımdan.

senin başındaki büyük patronlar bürokratlar daha fazla para kazanmak için, ceplerine daha fazla para girmesi için her şeyi ithal ederse, kendi üretimini yapmazsa böyle olur.

elin oğlu kıtalar arası füze yapıp satıyor, sen daha yeni keskin nişancı tüfeği yapıyorsun. ve bir dünya şey.

gelişmek için önce kendi ülkeni adam edeceksin. ihalelerin fesattan geçilmediği, kömür için oy verildiği bir ülkede o standartlarda yaşamamız zaten olanaksız.

çok uzun lan bu konular.valla.
    (alt ve üst kenarları paralel olan dörtgen, 11.08.2009 21:17)
  11. tüm dünya'yı her şeyi biz bulduk lafına inandırmaları. sonraları bunların üstüne çöküp bi kaç bir şey ekleyince de ileri oldular. aslında amerika'yı bile keşfedememişerdi. zo hung'dan önce. ama sonradan gidip orayı sömürmeyi iyi becerdiler.
    (yozgatyan, 11.08.2009 21:18 ~ 21:23)
  12. yazılı tarihte daha eski olmalarına dayandırılabilecek nedenler bütünüdür. yazılı kültür temeline sahip olmaları, toplumsal hareket yapılarının düşün-eylem-düşün sıralamasında gerçekleşmesini sağlar. sorunlara sistematik çözümler üretilir. benzer sorunlar aynı yöntemle çözülür. bu hareket yapışı sayesinde yatırım, ticaret, projelendirme gibi konularda daha başarılı olmuş, daha hızlı gelişmiş ve daha zengin olmuşlardır.

bu durumun aksine, sözlü kültürün baskın olduğu türk toplumunu örnek vermek mümkündür. sözlü kültür, eylem-düşün-eylem sıralmasını izler. bu yüzden memleketim yanlış yapılmış binlerce ölü yatırımla doludur. önce ucundan tutup bir başlayıp, sonra düşünme eğilimi yaygındır. türkler tü kaka demiyorum, yanlış anlaşılmasın. sözlü kültür egemen toplumlar, aynı soruna her seferinde farklı çözüm üreterek yaklaşır, yaratıcıdır. sistematik çözümlere eğilimi olmadığından, afet gibi beklenmedik ve önlenemez anı değişiklik durumlarında , özetle kriz yönetimi ve savaşta başarılıdır. karın doyurmaz o ayrı.
    (pseudo, 11.08.2009 21:31 ~ 21:33)
  13. zamanında sanayi inkılapları yapılırken, siz tarım ülkesi olun tarım yapın bizde sizden tarım ürünleri ihtiyacımızı karşılayalım diyen bir amerikaya boyun eğmeyip sanayi devrimine devam etmeleridir. memleketimiz tarım ülkesi olmuştur. şu anda çiftçinin anası da başbakan tarafınfan ağlatılmaktadır.
    (you don t goff me, 11.08.2009 21:40)
  14. sormak, öğrenmek, uygulamak. evet bence bu üçü.
    (zenci sokağındaki solaryumcu, 11.08.2009 21:44)
  15. değişime açık olmaları en büyük etkendir kanımca.
    (pell in, 11.08.2009 21:48)
  16. kuyularını kazan birilerinin olmaması.
    (yuksekten korkan pilot, 11.08.2009 21:50 ~ 21:50)
  17. (psişik, 11.08.2009 21:51)
  18. eğitime önem vermeleri ve devleti değil insanı ön planda tutmaları.
    (alonewalk03, 11.08.2009 21:52)
  19. (ustasına posta koyan jedi, 11.08.2009 22:22)
  20. özgürlükçü düşünceye sahip olmaları ve o düşünceleri uygulayabilecek cesareti gösterebilmiş olmaları.
    artı tabiki de beyin
    (kendinenudist, 11.08.2009 22:52 ~ 22:53)
  21. bir yandan ''burası türkiye herşey mümkün'' tipi klasik serzenişlerden hoşlanmamanın yanında,avrupa coğrafyasının gelişip türkiyenin hali hazırda bulunduğu noktayı da direk buna bağlamışımdır.dinlemeyi beceremeyen,eleştiriyi karşındakini ''ezmek'' olarak gören,bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olan,okumayı sevmeyen,gazete okumayı dahi magazin artı spor sayfası okumaktan ibaret(eşittir futbol) sanan,ezbere yaşayan,bir yandan çok kazanmak isterken diğer yandan çalışmak istemeyen bir toplumuz biz.ve nasıl bir tezat ki bizde trafikte her an bir arbede yaşanırken herkesin tahammülsüz bir biçimde bir iki saniyenin hesabını yaptığı bir toplumda çalışan insan sayısını göz önünde bulundurunca komik bir oran çıkıyor ortaya.bunca insan nereye bu derece aceleyle yetişiyor cidden üzerine düşünülesi bir durum.ya da bu derece önemli işler peşinde koşan bir iki saniyenin dahi hesabını yapan bir ülkede isek ben nerede yaşıyorum.avrupanın gelişip bizim gelişmiyor olmamazın nedenlerini az çok bunlara bağlıyorum.insanlar iş sahibi oluyor,iş sahibi olmasa da mutlaka hobileri oluyor ki olmalı da.kişinin kendi kendine güvenmesi yalnızken vakit geçirebilmesi önemlidir.gördüğümüz film,tattığımız lezzet,okuduklarımız,yazdıklarımız,dinlediğimiz müzik,gördüğümüz yer,... kadarız aslında.bu ülkede takıntılı aşk cinayetlerinin sık sık üçüncü sayfaları işgal etmesi bu yüzden değil midir zaten.mesele illa ki para değil.ayrıca bir çok anadolu kadınına baktığımızda nakış işliyor,örgü örüyor vs vs.bunların hepsi kişinin vaktini yönetmesi adına atılan güzel adımlar.avrupa bu yüzden gelişiyor işte.genelleme yapmamakla beraber insanlar insan olmaya çabalıyor birey gibi yaşıyorlar toplum içinde.bu da zamanla gelişim ve ilerleme getiriyor elbet.
    (dengesiz çay tabağı, 11.08.2009 23:55 ~ 13.08.2009 02:46)
  22. hepsinin birer orospu çocuğu emperyalist ve işgalci ülke olmalarından kaynaklanmış olabilir.

8 kişi birleşip danaya girmek yadırganıyor ama 8 ülke birleşip ortadoğuyu işgal etmek yadırganmıyor?

onu geçtim, kuzey afrikaya saldırıp, hele ki ispanya, insanlarını köleleştirmek, hem de kendi elmas madenlerinde, bu yüzden avrupa gelişmiştir.

2. dünya savaşında herkes savaşırken, biz oturup izledik.
    biz savaşırken avrupalılar sanayileşti, sanayi devrimi yaptılar.
    mühendislik ilerledi ve (bkz: operational research)

biz neden geri kaldık? amına koyayım, ingilizlerin kuzey kara sınırımızda ne işleri vardı?
    (xanobachewsky, 12.08.2009 00:07 ~ 00:08)
  23. vakti zamanında demokrasinin "d" sini bile ağızlarına almamalarından kaynaklı durum.
    (bkz: sömürgecilik)
    (bkz: monarşi)
    (windydays, 12.08.2009 00:10 ~ 00:11)
  24. dinden olabildiğince çabuk kurtulması
    (oradaydım, 12.08.2009 00:20)
  25. kalkmak, yükselmek,bulunduğu kötü halden daha iyi bir hale geçiş, yani kalkınma ne ile oldu,sorusunun cevabında gizlidir.yön verme, yaptırım gücü, yani lokomotif görevini görme ;bu tarihin hiçbir asrında ne parayla,ne sanayiyle,ne eğitim ile gerçekleşmiş değildir.çünkü bunların hepsine baktığımızda bir öncül mevcuttur,bu ortaçağ avrupasındada,çarlık rusyasındada ,bedevi araplardada kendisini bulmuş şeyde gizlidir.ortaçağ'da avrupa islam medeniyetiyle girdiği savaşlarda hezimete uğrayınca çıkış yolu arayışına girmiştir.nitekim bu çıkış yolu arayışlarında 400 seneye yayılan katliamlar tarih sayfalarında gözümüzden kaçmaz,birçok filozof öldürülmüştür.avrupayı kalkınmaya götüren 1789 devriminin öncesidir yani o devrime öncülük eden fikir akımıdır,ki bu muhakkaki hayatın birçok alanlarına yön veren ve bir bakış açısı veren fikirlerdir. ki tek bir çatı altında kendisini toplamıştır,yani kapitalizm,ki dönemin fikir babaları rousseau,kant,Émile durkheim ,thomas hobbes ,adam smith,muhakkaki avrupa bu ideolojik fikir ile kalkınmaya gitmiştir.nitekim 1. dünya savaşında hezimete uğrayan almanya 2. dünya savaşında yine aynı gücüne kavuşmuştur,oysaki ağır savaş tazminatları ve büyük bir yıkım yaşamıştı,ama sahip olduğu fikri kaybetmeyiş, ona itici güç oluşturmuş ve onu yine azametli bir hale getirmiştir.oysaki böyle bir fikre sahip olmayan ülkeler böyle bir savaştan kalkamamışlardır.her dönemde gelişme muhakkakki bir ideolojiyle olmuştur,yani fikirle hayata yön ve bakış açısı veren bir fikirle ,bu olmaksızın kalkınmadan söz etmek abestir,örn:türkiye,ortadoğu ülkeleri,balkan ülkeleri,orta asya ülkeleri,afrika ülkeleri,latin amerika ülkeleri, bunlar incelendiğinde bunların ideojik birer devlet olmadıklarını görmekte hiçte zorlanmayız.
    (sade bir sessizlik, 12.08.2009 12:29)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil