avni anıl   

adana çık aradan

1. 23 nisan 1928 doğumlu ünlü türk müziği bestecisidir..doğduğu yer olan üsküdar'da,üsküdar musiki cemiyetinde emin ongan'ın öğrencisi olarak müzik öğrenimine başlamıştır..daha sonra çeşitli dergi ve gazetelerde müzikle ilgili yazılar yazmıştır.. avni anıl uzun yıllar istanbul ve izmir radyoların da görev yapmıştır..son 50 yılın en önemli bestecilerinden olan avni anıl'ın oğlu ezgi anıl günümüzün önemli flamenko gitaristlerinden biridir..halen izmir'de yaşamaktadır..

avni anıl'ın eserleri arasında

ağla gitar
    bir peri masalı
    düşündükçe maziyi
    ege'li güzel
    maziyi düşündüm de yoruldum
    öyle dudak büküp
    son gemi

gibi oldukça ünlü parçalar vardır..
    (manha de carnival, 02.08.2006 16:17 ~ 16:18)
  2. nihavend akşamlarının vazgeçilmezi olan eserler vermiş bir bestekarımız.
    (organometallic complex, 02.08.2006 17:52)
  3. yaşayan en büyük bestekârlardan.
    herbir notası üzerinde günlerce, aylarca uğraşılmış, ilmek ilmek işlenmiş, nice sevdalara fon müziği olmuş; "beste yapmak da nedir ki, topu topu 6-7 nota yok mu zaten" zihniyetine kapak mahiyetinde onlarca bestenin yaratıcısı.

salt bestekâr değil, bir türk müziği emekçisi, adı musiki tarihine kalın harflerle yazılması gerken bir usta. (bkz: üstâd)
    (speedy gonzales, 12.06.2007 16:50 ~ 06.07.2007 20:58)
  4. kendisi anıl ismini çok sevdiği için konserlerde kendisine "anıl hoca" diye hitap edilir.
    (drgırnatacı, 22.10.2007 00:47)
  5. bugün kaybettiğimiz sanatçı. gerçek sanatçı ama önüne gelene sanatçı derken bizler o hepimizin diline dolanan yaklaşık 120 adet eser bırakmıştır arkasında.
    allah rahmet eylesin
    (neva, 14.06.2008 13:18)
  6. (bkz: bu akşam bütün meyhanelerini dolaştım istanbulun)
    (bkz: ah bu şarkıların gözü kör olsun)
    (bkz: mudanya güzeli)
    (bkz: bir ateşim yanarım)
    (bkz: kader kime şikayet edeyim seni)
    (bkz: ağla gitar çal gitar)
    (togisama, 14.06.2008 16:18 ~ 16:23)
  7. zamanında adımı bu yüce insandan esinlenerek koymuşlar,bugün ölüm haberini duyunca bir garip oldum..allah rahmet eylesin..
    (eyvah vecihi geldi, 14.06.2008 18:58)
  8. kendisine "ah bu şarkıların gözü kör olsun" ve "mihrabım diyerek" gibi iki eşsiz eseri ve daha nicelerini borçlu olduğumuz değerli sanatçı. izmir balçova mezarlığı'na defnedilmiştir.
    (meramise, 18.06.2008 17:28)
  9. üsküdar paşakapısı ilkokulu ve haydarpaşa lisesi mezunu olan yakın zamanda vefat etmiş ünlü bestekar.
    (faaip de oiad, 24.06.2008 15:16)