|
|
- steven pressfield'ın termopilae savaşında pers ordusu karşısında kahramanca savaşan ıspartalıları anlattığı tavsiye edilir roman
- üç yüz ısparta'lının milyonlarca kişilik iran ordusunu yavaşlatmak için çıktığı intihar görevini anlatan bir kitap. gaza getirici, duygulandırıcı ve bilgilendirici bir kitap.
(bkz: şiddetle tavsiye etmek)
(bkz: thermopylae)
- hoş içeriğine rağmen editörlüğünün, yazım hatalarının sıklıkla karşılaşıldığı kitap.
çünkü yazım hatasına takılan* insan olarak, içeriği bir kenara bırakıyorum.
- 300 ısparta askerinin kalkıştığı savaşı anlatan gaza getirici roman.
dienekes
(bkz: ksenos)
(bkz: artete)
(bkz: leonidas)
(bkz: alksandres)
(bkz: polynikes)(ahpab, 08.11.2005 14:09 ~ 14:10)
- hiçbir savaş öyküsü bu kitapta anltıldığı kadar coşkulu/epik/duygusal ve göbekteki kılları titreştirecek kadar gözyaşartıcı olmamıştır. okunması gereken değerli kitaplardan.
- daha önsözüyle insanı kendisine çekmeyi başaran -j.r.r. tolkien'e biraz ayıp olacak ama- inanılmaz epik, etkileyici ve sürükleyici bir anlatıma sahip başyapıt..
kitaptan önsözünden bir alıntı :
"tüm spartalı ve thespialı askerler kahramanca savaşmışlarsa da, hepsinin en cesuru olarak spartalı dienekes gösterilir..söylentiye göre, savaşın arifesinde bir trakya yerlisi ona pers okçularının ne kadar kalabalık olduklarını anlatmak için, attıkları okların güneşin yüzünü örttüklerini söylemiştir..dienekes yanıt olarak buna gülmüş ve :
-iyi..öyleyse biz de gölgede savaşırız..
demiştir.."
(bkz: 300)
- ateş geçitleri, m.ö.480 yılında kral kserkses emrindeki rivayete göre 2 milyonluk pers ordusunun yunanı işgali sonucunda termopilai adı ile anılan bölgede, 300 spartalı ve müttefiklerinin 6 gün boyunca verdikleri mücadeleyi, şavaşın hayatta kalan tek tanığı, spartalı bir köle olan kseones'in ağzından anlatıyor.
kral kserkses bu delilik derecesinde cesur insanların hikayesini dinlemek için kseones'i tedavi ettiriyor ve kitap da onun krala hitaben anlattığı belgeler şeklinde kaleme alınmış.
özet olarak kseones köle olmadan önceki hayatını ve onu sparta'ya sürükleyen nedenleri, sparta'daki yaşamı, eğitimleri ve sosyal hayatı, sizi de içine alan, güzel, akıcı ve gerçekçi bir tarzda anlatıyor. gercekçi kelimesinin altını özellikle çizmek istiyorum, zira sonuç itibari ile her ne kadar bir hayal ürünü olsa da, yazar kitap için konu hakkında bilinen neredeyse tüm tarihi kaynaklardan faydalanmış ve o günkü yaşamı, savaş eğitimlerini, taktiklerini, giyimi, kısacası tüm hayatı araştırarak kendi ekledikleri ile birlikte akıcı ve çok etkileyici anlatim tarzı ve gerçekten okunmaya değer güzel bir eser çıkarmış ortaya.
başta kseones'in hayatı olmak üzere, anlatılan yaşamlar, çizilen portreler, karakterler ve diyaloglar gerçekten çok etkileyici. özet olarak yaşanmış bir tarihi olayi anlatan bu destansı romanı okumanızı tavsiye ediyorum. özellikle tarihi olaylara meraklı olanların çok seveceğini ve bu kitaptan, aynı olayı abartılı biçimde anlatan 300 filmindekinden daha fazla keyif alacaklarını düşünüyorum.(elron, 29.03.2008 22:14)
|