|
|
- biz derken türklerden bahsettiğimizi ve bunun ancak paralel evrende olabileceğini* belirtmek isterim..
(bkz: mc donalds)
- mc donalds'ın bugünlerde dönen reklamından bir alıntı.
açıkçası "aya ilk biz çıksak halay çekerek kutlardık." gibi kendi kendimizi küçümseyici geyikler bana çoğu zaman sevimli ve eğlenceli gelse işin eğlencesi bu geyikleri kendi aramızda yapmamızdanmış, bunu anladım. böyle bir lafı amerika kaynaklı bir firmanın reklamında duymak tüm milliyetçi duygularımı harekete geçirdi. "sana ne ulan ne yapacağımızdan lavuk palyaço*? sus ve hamburgerini yap, biz de yiyelim!" diyesim geldi nedense.
- yanlış olduğunu düşündüğüm tespit. bana göre doğrusu şu şekildedir:
ateşi ilk biz bulsaydık aydınları yakardık.
aya ilk biz ayak bassaydık aya f tiplerini inşa ederdik.
ilk robotu biz yapsaydık adını çelik robot koyar, eline cop tutuşturur gösteri yapan insanları dağıtmak için kullanırdık.
telefonu ilk biz icat etseydik başkalarını nasıl dinleriz kısmına kafa yorardık.
parayı ilk biz bulsaydık uğur dündarlı yolsuzluk/rüşvet programlarını keşfederdik.
vs vs
- sonunda kendisiyle çelişen reklam. her şeyi kendine (türklere) uydurup sonra da buldukları türk usulü hamburgerin adını maxburger koyan zihniyetin reklamı. aslında daha geniş bir çerçeveden bakıldığında 'biz bir reklam yapsaydık işte böyle yarım yamalak bir reklam yapardık' tarzına uygun düşen bir reklam.
- eğer yaz aylarında bulunduğunu farz edersek "ateşi ilk biz bulsaydık orman yakardık" olarak değiştirilebilecek laf.
- daha aşağılayıcı bir reklam yoktur. tamam biz türkler kendimizle dalga geçmeyi severiz. böyle bir olay sadece türkiyede olur vs deriz hep. belki birazda doğrudur dediklerimiz ama bir amerikalının bizim adımıza bunu demesi, konuşması aşağılamak değilde nedir.
x i biz bulsaydık y yapardık cümleleri kurarız hep. mc donalds da bunu kullanmış, peki neden hep "biz bulsaydık" deriz de hiç bulmayız.
----------------------spoliler-----------------------
neden "şans kapıyı kırınca" da ipli jeton için kendisi yoğurttan sonra en büyük türk icadıdır diye biliyoruz. senin ödemediğin telefon nfaturasını bir başkası ödüyor sanki, kendi vatandaşın ödemeyior sanki. benim cebimden çıkmıyorsa ben ödemiyorum sevinci yaşıyoruz)
----------------------spoliler-----------------------
peki bir üniversitede bir mühendislik öğrencisinin bitirme tezi, sadece ingilizce yazılmış bir makaleyi çevirmekse nasıl biz bulabiliriz ki, en azından yeni bir gelişme için makale yazdır be kardeşim. nedir yani bir makine mühendisi o makaleyi çevirince ki çevirttirince desek daha makul olur, üniversiteyi bitirmeye hak mı kazanmış olacak yani. neden o öğrenciye kendi seçeceği bir proje verilmez, neden serbestsin oğlum bi proje getir bakalım yeni bişey bul, hali hazırda üretilmiş bir sistemii iyileştir de, olmaz o zaman çalışmak gerekir. bir bilgisayar mühendisliği öğrencisine sakın bir işlemcinin nasıl daha iyi üretebileceğini, nasıl farklı bir mimari üzerine kurabileceğini verme tez olarak. sonra da bunu girişimci firmalara satma sakın.
onlar bulsun biz kullanalım. mühendisleri türkiye de ara eleman olarak yetiştir. ne de olsa diplomalı ameleye ihtiyaç var (amelelikde bir meslektir ve sonuna kadar saygı duyarım ama burada kastettiğim vasıfsız eleman olarak kullanılması), git mekanik devi almanlardan cnc tezgahlar al senin makine mühendisin ancak onun nasıl işletilebileceğini bulsun, ama o mühendise, o makinenin nasıl yapılacağını anlatma, bir proje hazırlatma mezun olurken. bu zihniyet sadece biz bulsaydık desin hep, ama bulmasın üretmesin, sadece tüketsin, sonra da bununla gurur duymamız bize empoze edilsin. ohh ne güzel değil mi.(options, 12.03.2007 12:27 ~ 12:30)
- (bkz: ateşi ilk biz bulsaydık yangın çıkartırdık)
- siz bulamıyorsunuz bari biz sizin için yapalım mesajı veren reklam.
- (bkz: aşağılık kompleksi)
- şişlerde,ızgaralarda hazır bekliyordu zaten dedirten olay.muhtemelen fonda da ah bir ataş ver çalıyordur.
- (bkz: illa ki pınar sucuk)
|