ateş düşürme teknikleri 

adana çık aradan

1. sirkeli bir bez alıp alna yapıştırmak.
    (wondrous, 20.06.2006 23:54)

2. bir tablet asprini suda eritip vücuda sürmenin de içinde yer aldığı teknikler.

böyle söyleyince aklınıza tüysüz, süt gibi ablalara asprin eriğiyi sürdüğünüz aklınıza geliyorsa, ateşiniz düşmemiş demektir.
    (palanthaser, 20.06.2006 23:57)
  3. ateşi çıkan kişiyi anadan doğma soyup buz gibi suyun altına sokmak
    (bkz: zatürreye davet çıkartmak)
    (troke, 21.06.2006 00:02)
  4. 2-3 tane havluyu soğuk olmayan yaklaşık 35-36 derece sıcaklıkta su dolu bir leğene koyun. ondan sonra bir havluyu hastanın alnına yerleştirin, diğer havlular ile bilek içlerini, koltukaltlarını, karın ve kasık bölgelerini silin. bezleri en fazla 3 dakika da bir suya sokun. bir havluyu ıslatıp alna koymanın ateş düşürmeye bir yararı olmayacaktır. 20-30 dakika boyunca havluları sık sık ıslatarak sürekli değiştirmeniz lazım. bu arada bol bol su içirin. eğer bu yeterli gelmezse hastayı 35-36 derece sıcaklıkta su dolu küvete sokun ve en az yirmi dakika bekleyin. soğuk su ile 1-2 dakika duş yapmanın yararı yoktur, tam tersine zararı vardır. ateş düşürmek içn asla kolonya, alkol, sirke, buz ve soğuk su kullanmayın. bunlar damarları büzer ve ateşin düşmesini engeller, üstelik vücudun iç ısısını daha da yükseltir. özellikle küçük bebeklerde havale riskini arttırır.
    (chrystal, 21.06.2006 00:06 ~ 00:07)
  5. panadol içirmek.cıbıl cızlak soymak.yer yer ıslak bez parçaları koymak.
    (dinazor kafa, 21.06.2006 00:06)
  6. (önden uyarı: doktor değilim sadece beyin fırtınası yapıyorum. yazdıklarım hatalı olabilir)

-bir sorunu çözmek istiyorsanız evvela o sorunu oluşturan nedir onu bulmanız gerek. yani hastanın ateşi çıktı ama niye çıktı? bunu bilmeden hemen "şöyle edeyim böyle edeyim" demenin ne faydası vardır bilinmez (misal ben bilmiyorum ama laf salatası yapıyorum). bundan dolayıdır ki hastanın ateşinin niçin yükseldiğini bulup ona göre bir yöntem geliştirmek faydalıdır. bunu kişi evinde geliştiremeyeceğine göre en akılcı yöntem (eğer imkân varsa) hastayı hastaneye götürmektir.

bunun haricinde hastanın üstünü örtüp "terletelim de ateşi düşsün" mantığı sağlıklı değil. vücut zaten soba gibi yanarken bir de ısıl izolasyon sağlayıp termodinamik ilkelerine karşı çıkmanın akla mantığa sığar yeri yoktur. benim bildiğim en iyi yöntem ılık suyla ıslatılmış bezlerle hastanın diz arkasına ve dirsek içlerine müdahale etmektir (yani kısacası bezi ıslatıp oraya koyacaksınız). koltukaltına soğuk bir şey koymak akıllıca değildir; zira o bölge vücudun en hassas bölgelerinden biridir (onun için braun silk epil kullanılıyor), buradan akciğerleri üşütmek oldukça kolaydır.

velhasıl termodinamik ilkeleri uyarınca hastanın vücut sıcaklığını düşürmeye çalışın, lakin unutmayın ki vücuttaki ani sıcaklık değişimleri dislokasyonlara yol açabilir. yani buz kullanmayın.

[mühendis yaklaşımı ile buraya kadar. geri kalan yola katırlarla devam edeceksiniz. bizde yol tükendi.]
    (eksiksizuyum, 21.06.2006 00:50)