kendini geliştiremeyen beyinlerin sık kullandıkları -şöyle olurdu,böyle ilerlerdik...gibi kelimelerle tamamladıkları cümleler bütünü.atatürk başladı,biz devam etmeliydik.ama maşallah bizde çene çok,icraat yok.çok daha ileri gidebilirdik geçmişe saplanıp kalmasaydık.atamızı grurla ve özlemle anıyoruz ama yokluğunu yakınmaya dönüştürmenin hiçbir yararı yok.
"keşke atatürk yaşasaydı" şeklinde kullanılabilecek söyleyiş. elbette artık yok ve olmayacak... artık avunmayı ve avutmayı bırakıp onu gerçekten anlamak gerek.
dünyaya geri gelseydi bu söze çok sinirleneceği kesindi.atatürk atatürk diye elleri dizlere vurup ağıt yakmanın zamanı çoktan geçmiştir.zaman artık atatürk'ü anlama,onun yolundan gitme zamanıdır...çok mu zor?bir nutuk okumak,hadi diyelim kitap okumayı sevmeyen bir milletiz ulan bari gençliğe hitabe'yi alın okuyun be...
beni görmek demek mutlaka yüzümü görmek demek değildir.benim düşüncelerimi,benim duygularımı anlıyor ve hissediyorsanız bu yeterlidir.
saçma bir varsayım, ayrıca geçmişe dair eğerle başlayan cümleler kurmak sağlıklı bir durum değil.
yine de beyin cimnastiği yapmak adına diyebilirim ki, bazı kelleler uçardı.
ne kadar ciddi değil mi? öyle de olmalı; bir devleti yönetmek, muhalefetin ve iktidarın sık sık içine düştüğü traji-komik laf ebeliklerine yer vermeyecek kadar ciddi bir iştir, öyle olmalıdır.
o kadar işinin arasında ortaya çıkardığı onlarca yazılı eser,meclis tutanakları ve tarihi belgeleri okuyarak,inceleyerek ve sonuçlar çıkararak doğruları bulup çağımıza uydurup yüzbinler yetiştirmek gibi meşakkatli bir işe girişmeye üşenen bünyelerin ruha su serpme metodu.
muhtemelen alzheimer olurdu kimse heveslenmesin bizi kurtarırdı falan diye.fakat sağlıklı olsaydı ve chp nin başına geçseydi iyi olurdu,muhtemelen ülkemiz iyi bir muhalefet partisi görürdü.daha fazlası olamazdı.ak parti, atatürk çıksa gelse yine de iktidarı kaptırmaz kimseye.vahamet bu şekilde.
ölmeyip 50'lere 60'lara kadar yaşayan benzerlerinin, silah arkadaşlarının, durumu incelenerek az çok geyik değil mantıklı tahminlerde bulunulabilir.
(bkz: ismet inönü)
atatürk yaşıyor olsa herhalde allah belanızı versin sizin ,hiç ama hiç anlayamamışsınız beni,bu kafayla sizden hiç bir şey olmaz, üzerimden siyaset yapıyorsunuz,reklam yapıyorsunuz,duygu sömürüsü yapıyorsunuz ,anmayın lan benim adımı,benim sizin gibi torunlarım yok derdi herhalde. tabii tarzı bu şekilde olmazdı,ben kendi ağzımdan ifade etmeye çalıştım .
türk milleti tarafından bir türlü aşılamamış olan argümandır. atatürk yaşasaydı... denir, devamında ise bir çok gerçekleşememiş ve ütopya olarak kalmış olgular sıralanır. geri kalmış beyinlerin bir ürünü olarak doğan cümledir. atatürk bir şeyler başarmış ancak ondan sonra gelenler bunu devam ettirememiş, yapılabilecek bir şey yok; gerçek budur. değiştirilemez ve hiç bir şekilde yadsınamaz. ortalama cümlelerle, beyin fırtınaları yaratmaya fazla gerek olmadığı gibi binlerce farklı tipte, spesifik atatürk yaşasaydı cümleleri kurulabilir. herkesin gözünde yarattığı, o mükemmel türkiye'ye hiç bir zaman ulaşamayacağımızın ezikliğinden doğan bir durumdur bu. ne bir eksik ne bir fazla...
"gençler cesaretimizi takviye ve idame eden sizlersiniz. siz, almakta olduğunuz terbiye ve irfan ile insanlık ve medeniyetin, vatan sevgisinin, fikir hürriyetinin en kıymetli timsali olacaksınız. yükselen yeni nesil, istikbal sizsiniz. cumhuriyeti biz kurduk, onu yükseltecek ve yaşatacak sizsiniz."
bakın ne güzel demiş atamız; yükseltin, yaşatın... "vefatımın üzerinden yetmiş sene de geçse, hala ve hala yasımı tutun." demiş mi? dememiş. o zaman eyvahlar olsun bize...