atatürk rozeti ile camiye gelmeyin 

adana çık aradan

1. trabzon'da yobaz bir imamın söylediği söz.
    (bkz: haydi bakalım)
    http://www.hurriyet.com.tr/...
    (trouble, 06.05.2008 12:49 ~ 12:52)

2. söyleyen kişinin belli korkuları olduğunu düşündürür.

canlanmasından mı korkuyor diye düşündürüyor insanı
    (neva, 06.05.2008 12:52 ~ 12:52)
  3. yobazlıkla ilgisi olmayan bir söz. en azından bu kısmı ile öyle.

imamı dinlemedim ancak gazi mustafa kemal'e olan bir hıncı var da onu yansıtmak için bu sözü söylediyse önce yaşadığı ülkenin tarihine bir göz atması gerekiyor. yok eğer adam islam'da insan ya da hayvan (bitki harici canlı) figürü olan bir giysinin (üzerindeki resim, rozet ya da başka bir şey) namazı sakatladığını( namazın sakatlanması= bozulmaması ama tam manası ile yerine gelmesi için engel taşıması) kastediyorsa dininin gereğini (imamlık, önderlik ettiği dinin) yerine getirmiştir.

ek: haberin linki verilmiş. ben yazarken orada yoktu.
    (ageylan, 06.05.2008 12:56 ~ 13:09)
  4. 'bu çağda bu kafa' tepkiselliğini dışarı vuracak yer arayan zihniyete hizmet etmekten zevk duyuyor olmalı çeşitli medya organları. bir an olayın özünü unutalım, olaya değil duruma yoğunlaşalım. anadolu'da herhangi bir şehrin herhangi bir camiinin imamı kalkıp bir şey söylüyor, sen de bunu haber niyetine taşıyorsun basın yayın organına. hayır, imamın zaten entelektüel olmak, zekice yorumlar yapmak gibi iddialarıve dini felsefik olarak da anlamış olmak gibi bir amacı yok ki, allahın bilmemne kasabasının cahil bir imamı, istediği yorumu yapmakta da serbest. ayrıca ülkede bu tip imamlar olması değil ki bugün rejimin tehlikede olmasının sebebi, bilakis atatürkçülüğünü rozet bazında gösteren bir kesimin ihmalkarlığı sebepli daha ziyade.

şimdi ben yolda yürüyordum, otobüs durağının önünden geçerken adamın birisini duydum, 'türk kadınını almaktansa eşek sikerim daha iyi dedi'. şimdi bu adamın beyanatının,köpek insanı ısırırsa haber değildir, insan köpeği ısırırsa haberdir' eksenli gazetecilik anlayışına göre değeri taşıyor olması, ilgili şahsın kamuoyuun gündemini meşgul etmek açısında zayıf, önemsiz bir adam oluşunun neden önüne geçiyor ? tüm cahillerin, görmemişlerin, aptalların, farkındalıksızların beyanatlarını haber yapmak tandanslı bir medya kuruluşu nereye kadar gider, gittiği yerde biz hala biz olur muyuz, düşünmek lazım.
    (scherzi, 06.05.2008 13:03)
  5. haberi okumayan (linki verildiği halde) ve okumadığını söyleyerek yorum yapan yazarlara biraz daha kolaylık olması için

"trabzon müftüsü ahmet bulut ise, atatürk rozeti veya herhangi bir rozetle namaz kılmanın dini açıdan sakıncası olmadığını söyledi.

müftü bulut, rozetle namaz kılınabileceğini, bunun dini açıdan ‘caiz' olduğunu anlatırken, “zaten diyanet işleri başkanlığı'nın yayınladığı ilmihallerde bu konu açıkca yazılmış. rozetle namaz kılmanın hiçbir sakıncası yok” dedi.

müftü bulut, bu konuda kendilerine bir şikayet ulaşmadığını, bu nedenle şu anda herhangi bir soruşturmanın söz konusu olmadığını sözlerine ekledi."

bu imamın iyi niyetinden şüphe ediyorum ben, ve rozetin atatürk rozeti olmasının böyle bir tepki vermesine neden olduğunu düşünüyorum.

edit: imla
    (neva, 06.05.2008 13:05 ~ 13:44)
  6. tam tersini düşürsek cüppe ve sarıkla da camiden dışarı çıkılmaması gerekir.(böylemidir? olabilir...)
    (zapatista35, 06.05.2008 13:12)
  7. "sadece atatürk rozetiyle mi" sorusuyla kontrollü deneyi yapılabilecek laf-ı güzaftır..

mesela tayyip ya da erbakan rozeti olsa caiz midir?

hoca "hayır" diyorsa, bahsi geçen ikaz dini bir yorumdur deriz; yok eğer "evet" diyorsa ya da susuyorsa, bu laf bir siyasi yaklaşımın eseridir, terbiyesizliğin daniskasıdır sözleri dökülür dilimizde..

bense durumun "meleklerin cinsiyeti" ile ilgili olduğu kanaatindeyim..
    (anladın sen onu..)

edit: hocamız her türlü rozet için söylemiş bu sözü, yani dini bir yorum yapmış.. demek ki melekler erkek..
    (acibadem, 06.05.2008 13:17 ~ 13:34)
  8. (bkz: işte o rozet)
    (karizmatik, 06.05.2008 14:00)
  9. islam'da böyle bir ifade vardır. eski dönemlerde puta, resme, heykele tapan bir çok kabile olmasıyla yasaklanışı gayet mantıklıdır.
    (bergen yalcin, 06.05.2008 14:14)
  10. che tişörtüyle tuvalete girmeyin.
    hitler kaşkoluyla misafirliğe gitmeyin.
    jesus chrisis kazağıyla yurda gelmeyin.
    sarkozy gözlüğüyle kerhaneye gitmeyin.

(bkz: gider bu)

edit: hürriyet'e yaptığı tarafsız gazeteciliği için selam ederim
    (anthrax, 06.05.2008 14:23 ~ 07.05.2008 03:29)
  11. hürriyet'in habere verdiği başlık şu şekilde: "atatürk rozeti ile camiye gelmeyin" psikolojimize göre tasarlanmış, müthiş bir başlık. görüldüğü zaman birilerini sinirlendireceği aşikar. sadece başlığı okuyan adam zanneder ki bir gerici imam var, kafayı atatürk'e takmış, o ve onunla ilgili materyalleri camide görmek istemiyor ve çığırtkanlık yapıyor. biraz okuduğumuzda görüyoruz ki olay insan sureti içeren eşyalarla namaz kılınmasının caiz olup olmadığı tartışmasından ibaret. bir imam caiz değildir deyip cemaatini uyarıyor, haberin sonlarına doğru da başka bir imam caiz olduğu kanaatinde ifade veriyor.

rozetle namaz kılmanın dine uygun olup olmadığı tartışılabilir, benim de acizane bilgim insan sıfatı içeren kıyafet vb. şeyler giyilmişken kılınan namazın sakıncalı olduğu yönünde. lakin gözünü hırs bürümüş, kargaşa çıkarmaktan rant kazanan kanıbozukların oyunlarına da gelmeyelim. aynı pilavın her gün ısıtılıp önüme konmasından midem bulanıyor.
    (unknown artist, 06.05.2008 15:15)
  12. "trabzon'un beşikdüzü ilçesi merkez camii imamı sezai yaşar" ın sansasyon yaratan son açıklaması. cami cemaatinin tavrı ise cuma akşamı cami kahvesinde yapılacak basın toplantısında belli olacak. cemaatin borsaları etkilememek için cuma gününü seçtiği tahmin ediliyor. mübarek gün olduğu için de olabilir tabi.
    (aggressive, 06.05.2008 16:16 ~ 16:19)
  13. (bkz: halt yemiş nağmeler)
    (bkz: cami duvarına işeyen imam)
    (bkz: poke imam)
    (bkz: ağzı olan konuşuyor)
    (albastropos, 06.05.2008 16:28)
  14. müftü bulut, rozetle namaz kılınabileceğini, bunun dini açıdan ‘caiz' olduğunu anlatırken, “zaten diyanet işleri başkanlığı'nın yayınladığı ilmihallerde bu konu açıkca yazılmış. rozetle namaz kılmanın hiçbir sakıncası yok” dedi.

(bkz: hanım koş fethullah a yamuk yaptılar)
    (sinenum78, 06.05.2008 17:03)
  15. siktir git diyeceğim,olmayacak.kal diyeceğim hiç olmayacak.en iyisi biz siktirolup gidelim de ülke bu yobazlara kalsın denilesi giri.
    (rafinevinterize, 06.05.2008 17:12)
  16. yine dayanamıyorum.*

üzerinde görünür bir biçimde resimle / fotoğrafla namaz kılmanın yasak mı, günah mı, mekruh mu, caiz mi olduğu tam olarak anlaşılamamış bir durum.
    şimdi kiminki doğru? imam mı, müftü mü, internetteki islami bir site mi bilemiyorum. arada kaldığım zaman işim çok zorlaşıyor.

hımm yoksa kuran a mı bir baksak?

"giyim

namaz için örtünme diye bir koşul yoktur. odasında kendi başına veya eşiyle birlikte namaz kılan biri dilerse çırılçıplak namaz kılabilir. tanrı bizi elbileselerimize göre değerlendirmez ve bizim saklamaya çalıştığımız organları yaratan ve çalıştıran da kendisi olduğundan onları görmekten mahcup olmaz. adem ve hava'nın cennetteki tavırları, suç işleyerek bedenlendikleri için, suçluluk psikolojisiyle gösterdikleri bir refleksti. aradan milyonlarca yıl geçmiş ve bu suç herkese ayan beyan olmuştur! ayrıca, örtü olarak kullanılan pamuk, yün, naylon gibi nesnelerin çıplak vucutları meleklerden gizleyeceği biçimindeki yaygın inanış da temelsiz. bizim çıplak vucudumuz meleklerin umurunda bile olmaz. kaldı ki, banyolardan veya yatak odalarından melekler kaçmaz. onlar her an bizim hizmetimizdedirler ve yaptıklarımızı her an kaydetmektedirler. ayrıca, namazda muhatabımız melekler değil, allah'tır. örtünme toplumsal bir gereksinme olup kişiyi cinsel ve duygusal ilişkilerde diğerlerinden koruma amacını güder. (7:26,31; 24:31; 33:59). "

kaynak : http://www.yuksel.org/... *

resim/fotoğrafı geçtim kuran diyorki çıplak bile kılabilirsin. benim biraz kafam karıştı.

ayrıca
    (bkz: resim çizilir fotoğraf çekilir)
    (trouble, 06.05.2008 17:19)
  17. (bkz: bana bunlarla gelmeyin)*
    (strutter, 06.05.2008 17:24)
  18. (bkz: sağ yap gel)
    (gozlemci, 06.05.2008 18:36)
  19. trabzon'daki milliyetçi düşünceye sahip vatandaş yoğunluğu düşünüldüğünde gerçekliğinin ya da anlamının sorgulanması gereken (imam'ın rahatsızlığı atatürk'le ilgili değil, camiye üstünde portre olan bir obje ile girilmesi olabilir, zira islam'ın kutsal yerlerde fotoğraf, resim, heykel vs bulunması ile ilgili görüşü belli), fakat eğer imamın derdi direkt olarak atatürk ise de trabzon halkı tarafından yola getirilmesi kaçınılmaz olan imamın söylediği söz.
    (kun3uli, 06.05.2008 19:09)