belki ilginizi çeker
  1. · atatürke dirildiğinde sorulabilecek sorular
  2. · atatürk dirildiğinde söyleyeceği ilk söz
gündem
  1. · kapının önünde bir yığın misafir ayakkabısı görmek
  2. · günün tek kelimelik özeti
  3. · erkekte ses tonu
  4. · aklidengegorecelibikavramdir
  5. · dersim katliamı
  6. · yeşim salkım
  7. · colin kazım richards
  8. · ahmet necdet sezer
  9. · sümela manastırı

atatürk dirildiğinde sorabileceği sorular  

1. hani oldu da,atatürk dirildi diyelim ki. durumu gördükten sonra sorabileceği sorular. tabi ki uydurma bir olay,hayal gücüdür. amaç özeleştiridir.

- ben şimdi bunun için mi o kadar çalıştım?
    - 1 dolar kaç lira?
    - ingiliz,fransız,italyan mandasından kurtardıktan sonra amerikan mandasını mı kabul ettiniz?
    - imf nedir? neden bize para veriyor?
    (transistör kazancı, 05.01.2007 12:33 ~ 13:40)
  2. -benim gençlere emanet ettiğim laik demokratik, sosyal bir hukuk devleti olan türkiye nerede? çağdaşlığı, muasır medeniyet seviyesini hedef olarak göstermiştim. tam bağımsızlık kazandırmıştım. devrimlerimle modernleştirmiştim.
    -burası işte!
    -burası mı? söylemişlerdi de inanmamıştım. ben geri döneyim en iyisi.
    (big bang, 05.01.2007 12:39)
  3. bekir coşkun hürriyet gazetesindeki 27 aralık 2006 tarihli yazısında işlemiştir bu konuyu.

yazı şudur:

vakti-saati gelip çattı ve atatürk'ün ankara'ya gelişinin yıldönümünde, işte ben yine "ya atatürk çıkıp gelse" yazımı yazıyorum:

gazi, yanında silah arkadaşları, beyaz bir atın üzerinde ahlatlıbel'den gözüktü, aşağıdaki ankara'ya bakıp ismet paşa'ya sordu:

"yanlışlıkla meksiko city'e inmiş olmayalım paşa, bu ne?.."

"angara..."

"şu dumandan ucu gözüken ne?.."

"atakule..."

"vatanı beton ile örtmüşler, kulenin ucu açıkta kalmış demek... peki bu kendi etrafında dönüp duran efendi, oynamayı unutmuş ankara seymeni midir?.."

"hayır gazi hazretleri, o başvekil tayyip bey..."

gazi başvekil'e dönerek:

"söyle bakalım başvekil, bu her taraftaki delikler ne, düşmanın top ateşine karşı müdafaa hattı mıdır?..."

"altgeçit atam..."

"bu soba borusu nevinden havadakiler ne?.."

"üstgeçit..."

"peki, muasır medeniyet seviyesine geçit temin edilmiş midir?.."

"hedef buyurduğunuz istikamette hayırlara vesile olacak şekilde ilerleme sağlanmış, şükürler olsun ki dış itibarımız son yetmiş yılın en yüksek noktasına yükselmiş, allah'ın izni ile yabancı sermaye bilhassa bankacılık, turizm, sanayi, haberleşme, ulaşım, konut alanlarına akın etmişlerdir..."

gazi, ismet paşa'ya eğilerek:

"biz büyük taarruz'da akını püskürttük, demek ki dönüp öte yandan gelmişler..."

ata, kırbacı ile işaret ederek:

"şu cüz hocası kılıklının elindeki flama ne, suudi kralı da mı bizi karşılamaya gelmiştir?..."

"hayır, o büyükşehir belediye başkanı, elindeki de ankara'nın amblemi gazi hasretleri..."

at binemedikleri için bir at arabasının içinde bekleyenleri göstererek sorar gazi:

"bunlar kim, hamamcı esnafı mı?..."

"kabine üyeleri..."

"mekteb-i mülkiye'den midirler?.."

"hayır gazi hasretleri, ekseriyet imam-hatip'ten..."

gazi, kabine üyelerine "memleketin durumu nedir?" diye sorduğunda, onlar hep bir ağızdan "hamd olsun..." diye bağırırlar.

ismet paşa'nın kulağına eğilir gazi:

"hilafeti kaldırdık da laikliğe geçtik gibi aklımda yanlış kalmış demek ki..."
    (big bang, 05.01.2007 12:44)
  4. atam; durum bu kadar kötüleşene kadar neden bekledin.?
    (sad, 05.01.2007 12:58)
  5. islam inancına göre kıyamet günü(insanların, alemlerin rabbi için kalkacağı gündür.(mutaffifin suresi, 6))nde dirileceğinden dolayı soramayacağı sorulardır.

atatürk'ün soracağı sorular, vereceği cevaplar bu kadar iyi biliniyorken, atatürk bu kadar iyi biliniyorken, neden bir atatürk çıkmıyor diye merak ediyorum. atatürk'ün çanakkale'de savaşırken, istanbul işgal altındayken "fatih sultan mehmet dirildiğinde sorabileceği sorular" diye başlıkların altına giri düzdüğünü hiç sanmıyorum. okumuş- okumamış, bilen- bilmeyen birçok kimse dediklerini atatürke teyit ettirme, ona sordurma kısacası atatürk üzerinden prim yapma derdine düşmüşler. bırak şimdi atatürk ne derdiyi, ne sorardıyı da, ne yapardıyı da bil, yap.
    (eriyenadam, 05.01.2007 13:27 ~ 14:14)
  6. ilk sorusu kesin mecliste devleti yönetme görevini yürütürmüş gibi yapan yaşam formlarının soy-sop-şeriat-tarikat-cemaat durumları ile ilgili olurdu.
    ikinciside bu adamları seçen halkın gerçekten türk halkı olup olmadığı olurdu...
    (enslaved, 08.01.2007 19:49)
  7. (bkz: 12. mesihi beklemek)
    (galliani, 08.01.2007 19:57)
  8. (bkz: atatürke dirildiğinde sorulabilecek sorular)
    (thoughtless, 08.01.2007 20:19)
  9. -milletle birleşip nice zorluklarla kurtardığım ülkeyi pazarlamakla mükellef olan biri varmış, şu an nerede? (bkz: ülkemi pazarlamakla mükellefim)
    veya
    -samsun'a ilk gemi ne zaman?
    (göke, 19.01.2007 21:56)
  10. - ne zaman başladınız memleketin içine sıçmaya?
    (prozac, 30.06.2007 03:22)
  11. - damarlarınızda ki asil kanı neden ısrarla boşa harcıyorsunuz?
    (prozac, 30.06.2007 03:24)
  12. - saat kaç oldu?
    + tam olarak 15:13 paşam.
    - ne uyumuşum bea.
    (hasixtir, 30.06.2007 03:31)
  13. - biraz kestirelim dedik yaptığınız işe bakın! hiç utanmıyosunuz di mi?
    (zinzoline, 30.06.2007 21:12)
  14. (bkz: 19 mayıs 1999)
    (piedra, 20.07.2007 22:53)
  15. doğru şekli atatürk dirilse sorabileceği sorular olan cümle. zira bu şekilde ha dirildi ha dirilecek, eli kulağında anlamı veriyor ki "dirilmek" gerçekleşmesi mümkün olmayan bir şey. ha bi istisna olsa da mümkün olsa keşke, o ayrı bi konu tabii.
    (pushitonmeshitonme, 04.08.2007 10:12 ~ 10:23)
  16. kemalizm ne demek?

çelik nasıl?
    (kuzudis, 04.08.2007 10:30 ~ 10:48)
  17. (bkz: hangi yıldayız)
    (ee caylar kimden, 04.08.2007 10:32)
  18. bu nasıl iştir?okuldan çok cami var.açıklayın bana bu durumu
    (sturridge, 04.08.2007 11:22)
  19. sizi yatırdığım rahat uykulardan hala uyanamadınız mı ki türkiye'nin düştüğü halleri göremiyorsunuz...?
    (magneto, 04.08.2007 11:44 ~ 11:45)
  20. benim kurduğum partiye ne oldu?
    (nicksiz yaşanmaz, 04.08.2007 20:57)
  21. dirilir dirilmez detaylı bir yakın tarih araştırması yapar.akabinde de hiç soru sormaz.
    (bkz: atatürkün gençliğe hitabesi)
    (bkz: bursa nutku)

görev koltuğuna oturduğunda alacağı siyasal,askeri ve ekonomik vaziyetimiz hakkındaki brifinglerden sonra devrimlere kaldığı yerden devam eder.
    (bkz: gül bahçesi yetiştirmek)
    (absolution, 16.11.2007 01:13)
  22. bu kadar taşı üstüme kim yığdı layn?
    diyebilir mesela anıt kabri görünce hatta bu fakir milletin parasını oraya kim gömdü de diyebilir, ilk göreceği anıtkabir olacağı için.

aslında hiç böyle bir şey olmayacak onun için bunlar farazi konuşmalar olarak kalacak ama esas olan insanların kurtarıcı bekleme hastalığı belki de kıyamete kadar sürecek.
    baktığımız zaman, müslümanlar mehdi ile isa'yı, evangelist hristiyanlar yahudilerin ekmeğine yağ sürercesine isa'yı, kıpti'ler firavunu bekliyor. beklenenler listesi zerdüşt, buda, üzeyir gibi tarihteki meşhurların adları ile dolu. biz de atatürk'ü bekliyor olsak fazla bir şey istemiş olmayız.

bu bekleme hastalığı bi tür kolaycılık ve kaçış gibi geliyor bana. bu gün yapmam gerekenleri yapmama gerek yok nasıl olsa birisi gelip bizi kurtaracak şeklinde bir düşünce hakim oldu muydu artık bütün sorumlulukları yık gelecek karizmatik kişiliğin üstüne. sen artık bu günün keyfini sürebilirsin. bu düşünce toplumları tembelleştirip daha yönetilebilir hale getiriyor.

halbuki aslolan böyle bir kişinin gelmeyeceği üzerine bir hayat inşa etmektir. gelirse ne ala, ama ya gelmesse düşüncesini yaşamaktır. böylelikle herkes elinden geleni yapar devrim niteliğinde değil belki ama kurtuluş için ufak adımlarla da olsa bir mücadele verilir.

bir de semavi dinlerdeki geri gelecek peygamber veya imam düşünceleri hakkında bir şey söylemek istiyorum. ben eğer o peygamberlerden veya imamlardan biri olsaydım ve eğer o inanılan şeylere de inanıyor olsaydım öldükten sonra asla geri gelmezdim. çünkü bu iki açıdan ters. birincisi inançların empoze ettiği imtihan anlayışı ile çelişiyor, ikincisi de allah'ı aciz gösteriyor. sanki allah ruh sıkıntısı çekiyor da elindeki ruhlar yetmiyormuş gibi...

sonuç olarak atatürk gelmeyecek, ama biz atatürk gibi cesur, vatansever ve kararlı olalım, inandığımız uğurda savaşalım bu millet daha çok tuğrul ve çağrı bey'ler, ertuğrul gazi'ler, fatih'ler, kanuni'ler, atatürk'ler çıkarır. yeter ki inancımızı yitirmeyelim.
    (anky, 16.11.2007 02:47)
  23. -ekşi hala yazar alıyor mu?

peşin ek not: reklamını seviyorsunuz da...
    peşin ek not iki: neyse ya...
    (diabetik nöropati, 16.11.2007 23:58)
  24. muhtemelen alışkanlıkları devam edecek ve saat kaç diye soracak.

ondan sonra da ''herkes benim ilkelerimin bir ucundan çekmiş, hepsini bünyesinde barındırabilen liderler yetişmiyor mu bu ülkede ?'' diyebilir pekala.
    (timulze, 02.03.2009 12:53)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil