öyle bir cümle söyler ki hepimiz aslan kesiliriz on yıla kalmaz bu ülke adam olur.. çünkü o olumsuz şartlarda söyledikleriyle milleti örgütlemiş ve 15 yılda 150 yıllık şeyleri gerçekleştirmiştir.
''ben size söyleyeceğimi ölmeden önce söylemiştim ama hiçbirşey anlaşılmamış demek ki şu halinize bakın. şimdi dağılın ve yalnız bırakın beni. yalnız bırakın ki doyasıya ağlıyayım.''
-ben bile kurtaramam artık memleketi, kusura bakmayın ben geldiğim yere geri dönüyorum.
ve belki içini dökmek isterse...
-80 küsür yıldır demokrasiyi, laikliği, getirmeye çalıştığım yenilikleri sizler hala içselleştiremediyseniz, hala laikliğin anlamını tartışıyorsanız, demokrasi ile laikliği birbiriyle çatiştiriyorsanız, kapattığım tekkeleri açmış, daha da ötesi tarikatları kurumsallaştırmışsanız, parayla adaleti satın almayı, adam kayırmacılığı, rüşveti, torpili bu kadar olağanlaştırmışsanız....e ne haliniz varsa görün o zaman, size iyilik yaramaz....
atatürk, dirildiğinde o masmavi gözlerindeki öfke ve kararlılıkla "ben sizi uyardım" diyecektir; zira ulu önder yıllar önce bu günleri görerek, gençliğe hitabesinde olacakları çok net bir şekilde ifade etmiştir:
"...memleketin dahilinde, iktidara sahip olanlar gaflet ve dalâlet ve hatta hıyanet içinde bulunabilirler. hatta bu iktidar sahipleri menfaatlerini, müstevlilerin siyasi emelleriyle tevhit edebilirler."
ne mutlu ki, onun dehası bugün de türk gençliğinin yanındadır.