bu saçma uygulamada kendimi hedef kitlenin içinde addediyorum:
ben sigaraya ilkokul 5. sınıfta başlamıştım.
* mavi önlüğümle, üst cebindeki
beyaz mendilimin hemen altındaki cebimde,
mavi-
beyaz vinston layt paketi taşırdım. ha, bu benim hayvanlığım, benim kötü çevremin üzerime etkisi, benim saçmalığım, evet bu ayrı, fakat, sonuçta şuurum yerinde, hatırlıyorum her şeyi. ve o zamanlar, atatürk'e dair bildiğim şeyler şunlar: düşmanı yurttan kovdu, cumhuriyeti kurdu, babası ali rıza efendi, annesi zübeyde hanımdır. hatta kız kardeşinin makbule hanım olduğunu çok kişi bilmezdi ! selanik de yunanistan'daydı işte.
o zamanlar da bu fotoğraflar vardı. ki atatürk'ten uzak bir çocuk olarak da büyümedim. ama o önlük ile aynı renkteki sigara paketi fotoğrafı gözümün önünden gitmiyor. renk uyumu yakalamış gerzek. bir bok sanıyorum kendimi daha o yaşta. evet, bu fotoğraflar o zaman da vardı. şimdi o kafaya gitmeye çalışıyorum. bir cevap arıyorum. bana bunun gerçekten çok kötü bir şey olduğunun eğitimi "gerçekten" verilseydi keşke. kitaba yazmakla olmuyormuş demek ki, "
sigara sağlığa zararlıdır" yazıyordu, gördüm, bunu da hatırlıyorum. atatürk'ü de gördüm. vapurda bir fotoğrafını hala hatırlıyorum, elinde sigara.
bunlarla birlikte,
büyük taarruz'un başladığı
kocatepe'de, atatürk'ün o meşhur resmindeki düşünceli, sıkıntılı halinin yanında elinde sigarasını da çocuğum görsün isterim açıkçası (baba olunca farklı düşünebilirim, evet, bu ihtimal saklı). ama isterim gibi geliyor. hatta özellikle gösteririm, bak, bitmiş sigara artık sıkıntıdan ama hala elinde, diye.
(bkz:
http://www.1resimler.com/...)
atatürk ile ilgili "ya siz hala anlayamadınız" otomatik cevabının modası geçecek gibi görünmüyor ne yazık ki. benim sigaraya başladığımın üstünden 10 küsür sene geçti, hala içiyorum. hatta vapura çok binen bir insanım, her seferde yakıyorum bir tane, rüzgara doğru. atatürk'ün de canına değsin, benim de canıma değsin. keşke, az içseydi belki bu kadar erken yitirmezdik.. bik ! bik ! hadi lan hadi. önlüğümün cebindeydi paket, aynı renk ! adam gibi eğitim verin çocuklara ! bırakın saçmalamayı allah aşkına..