17 mayıs 2012 perşembe
günün başlıkları: 368 tane
günün başlıkları: 368 tane
- ·
- ·itü sözlük (2)
- ·aşk (2)
- ·
- ·blind guardian (2)
- ·
- ·
- ·türkiye kupası (2)
- ·
- ·
- ·
- ·
- ·
- ·
- ·
- ·
- ·
- ·yalnızlık (4)
- ·
- ·
- ·
- ·gülse birsel (10)
- ·
- ·
- ·
- ·
- ·
- ·
- ·
- ·
- ·
- ·
- ·
- ·
- ·
- ·
- ·
- ·
- ·
- ·
- ·
- ·
- ·
- ·
- ·
- ·kuzey güney (2)
- ·
- ·
- ·
- ·
belki ilginizi çeker
atalet momenti
- cisimlerin harekete karşı koyma isteklerin fiziksel yansıması. bir tanım yapmanın imkansız olduğu şey.
(bkz. atalet kuvveti)
(bkz. atalet) - (bkz. atlet momenti)
- kornish in sıklıkla kullandığı fizik şeysi
(bkz. herşeyi atalet momentine bağlamak) - bir bölü oniki be haş küp.tanımını yapabilen bi hocaya saygılarımı sunacam.
- kornishe ulan ne adamsın dememi saglayacak buyulu sozler
- bu yaz kornish'i daha da iyi anlamamı sağlayan hadise
- ruh halime göre değişen durumdur.
- abi bugün çıkıp akşam yemeğini dışarıda yiyelim.
- yav manyak mısın, az sonra maç başlayacak.
- hadi ama lütfeeeeen.
- cık.
- noolur. hadi!
- çekiştirmesene be! olmaz.
- ühühüühüüü
- hiç şansın yok.
- bari para ver
- al, kaybol
- gachayım..
görüldüğü gibi burada eylemsizlik momentim fazladır.
- hacım biz salona gidiyoz, basket atıcaz.
- sunumum var yarına, gelemem.
- neee korktun di mi!
- ne korkması be çalışıyoz işte.
- taam la avans da vericem.
- ulan şimdi s.ktim belanı ama ha!
- nıhahahah! 30'da biter.
- sahaya gömücem seni, viledayla silecekler.
- düdük
burada ise gazın da etkisi ile eylemsizlik momentim azdır.
budur. - efenim kendisi, beni togo'lu dolandırıcılara karşı temsil eden hayali bir avukattır. benim hayal alemimde usual suspects'teki kobayashi gibi bir adamdır. ayrıca msn ortamında da benim adıma konuşur.
- genel anlamda cismin bir eksen etrafında dönmeye karşı koyduğu direnci ifade eden, mekaniğin en muğlak tanımlarından biri. m^4 gibi 4. boyuta taşınan akıl sır ermez bir birimi vardır. (bkz: tarafsız eksen)
- "duran bir nesneyi hareket ettirmek için gereken enerji, hareket eden bir nesnenin hareketini devam ettirmek için gerekenden daha fazladır"
bundan çıkarılacak olan sonuç zor ve önemli olan ilk harekettir - "otobüs ani fren yapınca öne gitme eğilimi oluyor".
üniversite son sınıf öğrencisi bunu diyen, otobüslerle ilgili bir sunum yaparken, amfide. atalet eğilimi. eğilim sislemi. hey yavrum. - 19 mart pazartesi günü vizede götümüze girmesi muhtemel konulardandır kendisi.
- inşaat mühendisliğinde kullanımı oldukça hassas olan bir şeydir. şeydir diyorum çünkü açıklamak çok zordur belli bir kavramla. bir momenttir işte. yanlış hesaplanması durumunda emniyetli gerilmeyi aşabilme ihtimaliniz artar ve sisteminiz çökebilir. tabikide paket programlar kalkıpta yanlış hesaplamaz. fakat sınavda çok can yakar. kesitlerin atalet momentlerini hesaplarken, eksenin değişmesi ile kafamızın karışması bir olur.
(bkz: sıçtımının momenti) - erkek adamın sözünden dönmemesidir.
- her derste karşınıza çıkabilecek bir zımbırtı. yok arkadaş adam "atalet momentini şöyle buluruz bikbik..." diyo çat diye sonucu yazıyor. ulan amına koduğumun evladı ben zaten o nasıl bulunuyor bilmiyorum ki, adamı kanser eder valla. eğer bi gün derste hoca atalet momenti anlatırsa nabın edin dinleyin o dersi yoksa bi daha sittin sene öğrenemezsiniz amına kodumunun şeyini.
- iki çeşittir efenim bunlar
birisi alan atalet momentidir
ötekisi kütle atalet momenti
tanımını yapmak gerekirse, bir cismin, bulunduğu şekil veya sahip olduğu kütle dolayısıyla ivmeye karşı koyduğu tepkidir.
alan atalet momentine örnek vermek gerekirse: elinize bir a4 kağıdı alın ve kenarından tutup sallayın, rahatça dalgalanacaktır. şimdi de tuttuğunuz kenara dik kenarlardan birini 2 cm içeriden katlayıp tekrardan sallayın. bu sefer rahatça sallanmayacaktır. çünkü siz kağıdın şeklinde yaptığınız ufak bir değişiklikle o eksendeki atalet momentini arttırarak ivmeye karşı direncini arttırmış oldunuz ve eskisi kadar hız değişikliği gerçekleşmedi.
sıklıkla mukavemet hesaplarında kullanılır. örneğin bir elemana gelen gerilimi bulmak için.
kütle ataletine en güzel örnek ise her sayısalcının bildiği newtonun meşhuer fnet=m*a denklemidir. buradaki m*a kütle ataletini temsil eder. farkedileceği gibi kütlenin artışı ivmenin azalmasına neden olacaktır. (fakat buradaki m*a terimi atalet momenti değil, yalın haliyle atalettir. momentinin hesabı farklıdır.)
kütle ataletinin en sık kullanıldığı yer her türlü dinamik hesaptır. rotasyonal hareket (titreşim olabilir) hesaplarında ise kütle atalet momenti kullanılır. - kabaca,
kütle atalet momenti, cismin açısal hızındaki değişime karşı gösterdiği dirençtir. yani k.a.m ne kadar büyükse o kadar zor döner bu cisim.
alan atalet momenti ise cismin kesiti üzerinde bulunan bir eksen etrafında eğilmeye karşı gösterdiği direncin bir ölçüsüdür. - babasının feynman'a "duran cisim hep durmak ister, hareket eden cisim ise hep hareket etmek ister. işte buna eylemsizlik denir" diye anlattığı şey. sonrasında küçük bir arabanın içine bir misket koyar. misketin ilk pozisyonunu yerde işaretler. arabay biraz hareket ettirir, eylemsizlik dolayısıyla misket arabayla beraber hareket etse bile geri gelir ve yere çizilen ilk pozisyonuna döner.
(bkz: what do you care what other people think)