komik olmuş evet. neden mi?
insanlarımız anlayamamış sanırım. atatürk de
insan. ("yok efendim o insan değil." vs. bir şeyler söyleyecek olan biri varsa girinin devamı onlar içindir.)
yahu anlam veremiyorum. nedir bu atatürk'ü yüceltme çabası. bakın yanlış anlaşılmasın. yüceltme derken yaptığı işleri yüceltmek, kahramanlığını belirtmekten bahsetmiyorum. benim derdim onu insan üstü bir varlıkmış gibi görüp/gösterip, ardından da "aa o da bizim gibi insanmış." tepkisi verilebilecek bir belgeselin ardından "can dündar burada atatürk'e hakaret etmiştir." nidalarına anlam veremiyorum.
neden?
amaç ne ola ki atatürk'ü bu şekilde (yapmacık bir şekilde) yüceltme çabaları içerisine girilmekte? neden yer yer komik duruma düşülüp atatürk'ü zedelemekte insanlar? yahu kardeşim şunu anla yeter:
"atatürk dünyanın bir numaralı lideridir."
bunu öğren, bunu kafana yaz yeter. şanslıyız ki bizim liderimiz oldu. şanslıyız ki tam da bataklığın ortasındayken tuttu çıkardı bizi. ama nasıl? bir yumrukta otuz asker devirmesiyle değil elbette. akıllı, ileri görüşlü, karizmatik bir lider olması sayesinde ve biraz da türk halkının tutunacak dal arıyor olması sayesinde. bu lider (evet lan bildiğin insan) karanlıktan da korkabilir, uykusunda sayıklaya da bilir, ne bileyim, sırtını falan da kaşıyabilir. anlaşıldı mı yavrum? o da insan. bu ülke onun insancıl davranışlarının sayesinde değil az önce de bahsetmiş olduğum liderlik özelliğinden dolayı kurtulmuştur. o özellikleri
mustafa'yı
atatürk yapmıştır zaten. yoksa misal karanlıktan korkan herkes atatürk olabilirdi. (saçma bir mantık ama öyle)
lütfen mustafa kemal atatürk dendiğinde bağnazca onu savunmaya, onu yüceltmeye yönelik tikleşmiş, alışkanlık haline gelmiş, yer yer komik hareketlerden kaçının artık. onun da bir insan olduğunun ve bu yüzden öldüğünün farkına varın artık. uyanın!
can dündar neylesin bu memlekette? ha? napsın lan adam sizler için? napsın da gözünüze girsin? ilkokul kitaplarında yazan kahraman atatürk'ü görmek istiyorsunuz sadece. korkuyorsunuz o yüzden mustafa'yı görmekten. anlam veremiyorsunuz normal bir insan nasıl böyle büyük bir liderdi aynı zamanda. işte bu yüzden de yıllardır "türkiye'ye atatürk lazım." geyiği dönmüyor mu? neden içimizden biri "yeni atatürk" olmasın ki? olamaz işte bu kafayla. çünkü o gökten iner değil mi?
edit: başta komik olmuş falan demişim ama düşününce hiç de komik değilmiş. hadi şimdi ağlancak halimize oturup ağlayalım. nasıl olsa başkaları güler.