askerlik her erkek türk vatandaşı için zorunluluk olmakla beraber,eninde sonunda bir sorununuz yoksa yapacağınızı hatırlatarak başlayım(sağlık sorunları,vb.).bunun haricinde askerlik vatan borcudur,kaçmak zannımca abes bir kelime oluyor."askere gitmeyi ertelemek" daha uygun olur diye düşünüyorum.iş-güç,ailesine bakmak ve en azından askerde olduğu sürece onların geçimini sağlayacak maddi imkânları sağlamak gibi meşgâlelerle askere şu an gidemeyecekler olabilir.önyargılı olmadan evvel bunu da düşünün,çünkü herkes kendince haklıdır;mâkul sebepleri vardır.zaten kimse "ben askere gitmiyorum ulan" demez,sadece zamanını "erteler".zaten evlenme çağına gelmişse erkişi;en ılımlı baba bile "askere sonra gidersin.şimdi evlenin,sonra bi' ara yaparsın" cümlelerini kolay kolay biraraya getirmez.
(bkz:
askere gitmeyene kız verilmez)
bununla beraber bizzat çevresinde görmüş biri olarak bu "erteleme" yöntemlerini sırasıyla açıklayım:
1)üniversiteyi bitirmek büyük bir avantajdır.askerdeyken lise mezunları ile üniversite(4 yıllık) mezunları arasında bâriz fark olduğunu bütün tanıdıklarım söyler."15 ay yapmamam ben" derseniz mutlaka üniversite okuyun.en kötü ihtimâl 10 ay askerlik yaparsınız.o kalan 5 ayda sizin için kazanç ya da erteleme sayılabilir.
2)yüksek lisans ya da doktora yapmak da diğer bir seçenek.bu sayede ülkenin eğitim seviyesinin yükseldiğine de şahit oluyorum."
ab sürecinde askerlik kaldırmalıdır" diyenlere de sonuna kadar karşıyım.
(bkz:
askerden kaçarken akademik kariyer yapmak)
3)eğer 4 yıllık üniversite bitirmişseniz yılda üç kez askere çağrılırsınız.bunlar kasım,mart ve temmuz dönemleridir.zamanınız geldiğinde bu ayların ilk ve son günleri arasında bağlı bulunduğunuz askerlik şubesine gidip evrâklarınızı almanız ve yedek subay imtihanına girmeniz gerekir.bu sınavlar,evrâkları aldığınız ayı takibeden ayın ilk üç gününde yapılır(1-3 aralık,1-3 nisan ve 1-3 ağustos tarihlerinde).
eğer üniversite mezunuysanız kimse kolunuzdan tutup "tıpış tıpış askere gideceksin" diyemez.mutlaka bahsettiğim sınava girmeniz gerekir.yani "kaçak" konumundayken askeri mahkemeye bile çıkabilirsiniz ama sevkiniz en kötü ihtimalle bir sonraki dönem yapılır.
burada önemli olan nokta şu:askerliğinizi erteletmek istiyorsanız,söz konusu sınav tarihlerini içine alacak bir doktor raporu alıp askerlik şubesine vermeniz lâzım.yani diyelim ki kasım ayında sevke tâbîsiniz.kasım ayının son günlerini ve 1-3 aralık tarihlerini(sınav tarihleri) içine alacak bir rapor almanız gerekiyor(meselâ kasım 25'inden geçerli olmak üzere 10 günlük bir rapor).rapor tarihi dolduktan sonra da askerlik şubesine gidip raporun aslını vermeniz ve "hastalığım dolayısıyla filanca tarihlerde sınava katılamadım.rapor ektedir." gibi bir yazılı ifade vermeniz gerekiyor.bu olayı abartıp birden çok rapor alabilirsiniz(17 kez rapor almış bir tanıdığım var).gıyabınızda mahkemeniz yapılır ve bir sonraki celp tarihinde askere gitmenize karar verilir.
özel sektörde çalışıyorsanız sorun yok ama devlet kurumlarında çalışıyorsanız sorun çıkabilir.siz daha birinci raporu götürdükten sonra askerlik şubesi sizin bağlı olduğunuz dairenin müdürüne bir yazı göndererek:"filancanın daireyle ilişiğini kesip askere yollayın" diyebilir.eğer dairenin size acil olarak ihtiyacı yoksa bir sonraki celpte mutlaka askere gitmeniz gerekir.
son olarak değinmem gereken nokta tıp fakültesi mezunlarının durumu.normal üniversite mezunları yılda 3 defa askere çağrılırken,bunlar yılda 6 defa askere çağrılırlar.rapor ala ala ömürlerinden ömür yemeleri normaldir zannımca.
4)mümkünse üniversiteden mezun olur olmaz askere gidin,mevzûyu uzatmayın.yaş ilerdikçe gitmesi gerçekten daha zor oluyor.