sivil gözle bakıldığında insana saçma gelebilir bu disiplin şekli. hatta mantığın bittiği yerde askerli başlar diyenler de var bolca. halt etmişler...
tarihi sorgularken, 300 yıl öncesinin durumunu günümüz gözüyle değerlendirmek nasıl bir yanılgıysa, askeri disiplini dışarıdan değerlendirmek de öyle bir hatadır.
psikolojik eğitime başlatırlar, psikopatlık olur. tabi canım.
bu ülke balkan savaşı gibi bir badire geçirmiş. nedir balkan savaşı? 4 balkan ülkesi birleşmiş bize savaş açmış değil mi? bu tanımı yapacak sığ kişilerin malazgirt savaşı tanımı da şöyle olur, "çok çetin muharebeler oldu, türk komutanlarının üstün stratejileri ve askerimizin kahramanlığı sayesinde savaşı kazandık". evet, gayet sığ. ben hiçbir edebiyat sınavına çalışmazdım ve her sınavdaki cevaplarımı aynı şablon üzerinden verirdim, aslen hiçbir bilgi de içermezdi.
balkan savaşı, türk savaş tarihinin yüz karasıdır. ordunun bu kadar büyük korkaklık gösterdiği başka savaş bilmem. karşı tepeden gelen, geri çekilen türk birliğini bulgarlar sanıp korkudan dağılan bir ordumuz vardı. böylesine zihinsel zayıflık geçirilmiş bir savaş, kesinlikle bize ders olmalıdır. bu yüzdendir ki, askerin morali üst seviyeye çıkarılmak ve bozguna neden olacak etmenleri ortadan kaldırmak zorundayız.
askerlik, savaşın zor koşullarına karşı hazır bireyler yetiştirmektir. zaten savaş yok, neden gidiyoruz askere olayı değildir bu. barış zamanı dosta güven, düşmana korku salmak, savaş zamanı ülkeyi en iyi şekilde korumaktır askerlik.
astın üste mutlak itaati konusu da balkan savaşı'nda önemli bir yer tutmaktadır. mektepliler ile alaylılar, ittihatçılar ile hürriyet ve itilafçılar büyük bir çekişme halindeydi orduda. hatta bir tarafın astları, üstleri diğer taraftaysa sözlerini dinlemiyor ve başarısız olmasını sağlamaya çalışıyordu. büyük bir felakettir bu.
askeri disiplin de bu şartları düzenlemek üzerine kurulmuştur. hedeflediği çok şey vardır.
uktecinin notu üzerine, emin olabilirsiniz ki bu sistem halk üzerinde uygulanmaya çalışılmamaktadır. belki de böyle olsa şuandaki bozulmuşluktan daha iyi olabilirdi (yanlış anlaşılmasın, yalnızca disiplin sistemi).
ukteci notu: ""kanunlara, nizamlara veamirlere mutlak itaat ve astın ve üstün hukukuna riayet etmektir. şuurlu bir itaatin alışkanlık hâline getirilmesidir"
bu disiplinin bir de halk üzerinde uygulanmaya çalışıldığı geri kalmış ülkeler vardır ki, bizle alakası yok tabi."
kırkayak misali yürümek yerine, (ki tüm bacaklar bir denge içinde olsa bile ayrı hareket eder) cyborg (rap rap) misali yürümektir. övünülecek, meşrulatırılacak hiçbir tarafı da yoktur. en uç örneği, adolf hitler'in önünde geçen ss kıtalarıdır. ha bir de saruman'ın orkları var, ama onların disiplini zayıf, onlara kesinlikle askeri eğitim aşılanmalı.