belki ilginizi çeker
  1. · şafak olmuş cart curt
  2. · disko
  3. · askerlik terminolojisi
  4. · er baş
  5. · askerce
  6. · filiz bingölçe
  7. · manisa batı kışla
  8. · hürgeneral
  9. · çarpılmak
  10. · asker jargonu
gündem
  1. · kız arkadaşı behlül ve sawyer la yatakta basmak
  2. · demokratik sol halk partisi
  3. · 28 kasım 2009 fenerbahçe kasımpaşa maçı
  4. · giyotine yolladılar gitmedim
  5. · itü sözlük yazarlarının aslında içmek istedikleri
  6. · okan bayülgen
  7. · the twilight saga new moon
  8. · benimsinemalarim com
  9. · msn messenger

asker argosu sözlüğü  

1. er,er baş ve askeri okul öğrencilerinin ürettiği argo kelimelerin filiz bingölçe tarafından toplandığı sözlükmüş.
    biraz örneklemek gerekirse;
    sözlükte yer verilen bazı ilginç argo kelimeler ile anlamları:
    -hürgeneral: terhis olan asker.
    -pvc torun: 9 ay askerliğini yapmış kimse.
    -şafaktepti: askerliğin uzamasına neden olacak bir ceza alma hali.
    -poşet: 9 ay askerliğini yapmış kimse.
    -otobancı: komando askerler.
    -ağır makinalı: asker karavanasında çıkan nohut yemeği.
    -lağımcı: siper ve tünel kazmak için eğitim görmüş istihkam eri.
    -mağara: eğitim düzeyi düşük, nerede nasıl davranacağını bilmeyen er.
    -mehmet ağa, mehmet bey: bedelli kısa dönem askerlik yapan askerler.
    -sakal istirahati: yüzünde yara çıktığında revirden izinli olarak sakalını uzatan er ya da erbaş.
    -tenekeci: tankçı askerlere verilen isim.
    -uzun namlulu: asker karavanasında çıkan pırasa yemeği.
    -dede: bir yılını doldurmuş asker.
    -disko: kışla içerisinde bulunan hapishane.
    -kara şimşek: erlerin karavanasında mercimek yemeğine takılan ad.
    (cursed, 07.10.2005 02:06 ~ 02:11)
  2. ben mi yapayım bu şafaktan sonra? : az günü kalan usta askerin, angarya işlerle uğraşan çömez askerlerle dalga geçiş cümlesi.
    boru yapmak: bir askerin diğer bir askerden daha az şafağı(gün) olması durumu. çeşitli kullanılış biçimleri mevcuttur " sana da boru", " zoruna gidenin borusuna gitsin" ya da sadece uzun ve kalın bir sesle " boruuu" gibi.
    pilli ya da poşet: kısa dönem asker.
    sünger: ctesi sabahları kahvaltıda çıkan omletimsi.
    aç aç yapmak : toplu halde şişe kola alınıp kapakları açılır ve kapağın altındaki numara kiminkinde en küçükse ödemeyi o yapar.
    sarı kola: yedigün
    (solti, 03.06.2006 12:42 ~ 12:44)
  3. (close2death, 03.06.2006 12:47)
  4. şafak demiş camelokko: burada camelokko yerine car curt,miyav miyav gibi kelimeler de konulabilir. askerin terhis gününe yaklaştığını ifade eder.
    bu son x başka yok: burada x yerine gün ismi,banyo,spor saati koyulabilir. askerin o işi bir daha yapmayacağını haykırarak arkadaşlarını çatlatmasına yardım eden bir kalıptır.
    (battal boy cekirge, 03.06.2006 13:07)
  5. disko: disiplin koğuşu
    (yallahtazyik, 03.06.2006 13:20)
  6. içtimadan düşmek: içtimaya girmeyen bir dostu görevli ya da nöbetçi gibi göstermek.
    (solti, 03.06.2006 13:51)
  7. sanılanın aksine;
    disko: disiplin kurulu
    (bkz: çıktım ordan biliyorum)
    (gxix, 03.06.2006 16:57)
  8. askerî öğrencilerin pek kullanmadığı argo sözlüğüdür.
    (gxix, 03.06.2006 16:57 ~ 03.02.2007 00:12)
  9. evvela bi: (bkz: argo)

disko bir kısaltmadır, dolayısıyla argoya girmez.
    lağımcı ise ta osmanlı döneminde bu askerlere verilen isimdir. ingilizcesi de tunneler'dır. lağımcı kelimesi argo kullanımda değil, terim anlamı kullanımındadır.
    (tuygun, 03.06.2006 17:13)
  10. gabi - gerizekalı aptal beyinsiz insan.

(bkz: manisa batı kışla)
    (zet, 12.11.2008 14:03 ~ 14:03)
  11. (dünyayı kurtaran adam, 12.11.2008 14:04)
  12. bu şafaktan sonra ben mi yapayım: askerliğinin bitmesine sayılı günler kalan mehmetçiğin alt devrelerine iş buyuruken kullandığı kelime

şafak sıkıştırması: yine askerliğin son günlerinde/aylarında er kişinin sivil hayat düşüncelerine dalması ve iyice darlanıp uyku vb. sorunlar yaşaması

şafağın karanlık olması 300 ve üzeri şafağa sahip kişilere şafak sorulması sonucu alınan cevaptır genelde. bu kişiler saymamayı tercih ederler ki doğrudur.

sıçtığın bok nizamiyeden dışarı çıkmadı demek: yeni gelen askerleri sindirmek ve angarya işleri yaptırmak için söylenir. hemen arkasından da genellikle; bu şafaktan sonra ben mi yapayım amuğa goyim denir.

ızdırap çavuş: askerline sürekli iş buyuran çavuşlar için kullanılır, yüzüne böyle söylenir ama arkalarından ana avrat sövüldüğü bilinmektedir.

baba yatar şafak atar: askerin yatağa girerken genellikle yüksek sesle haykırarak söylediği cümledir. ertesi gün şafağın 1 gün azalacağı coşkusunu içinde barındırır.

adam mı vurdun ya da albay mı tokatladın demek; askerliğinin bitmesine çok ama çok olan kişiler için taşşak geçmek amacıyla söylenen söz. (unutmamak gerekir ki askerler birbirlerine karşı özellikle şafak konusunda çok acımasızdır ve "ben çektim o da çekecek" mantığı ön plandadır.)

ses kes şafak dinle demek: artık eve dönüş hazırlığı yapan askerin durduk yere kalabalık bir asker grubu içerisinde herkesi susturarak bağırarak şafağını söylemesi olayıdır. amaç yeni gelenleri kıskandırmaktır.

komutanların askere yarramın kurma kolu demesi: özellikle zırhlı birlikler okulundaki uzman çavuşların askerlere kullandıkları en belirgin küfürdür. böyle seslenen komutana er kişi emredin komutanım der. bu kişi kısa dönemse işi biraz yokuşa sürme töleransı vardır.
    (maslow, 12.11.2008 14:45)
  13. tugaycı: tugay komutanı
    daşşak mı bastı: niye laf dinlemiyon.
    ggp: göte gelen personel.
    kep altı: en üst devrenin bir alt devresi.
    arazi olmak: içtimadan ya da angarya işten kaytarmak.
    (king nothing, 08.05.2009 19:07)
  14. (bkz: askerce)
    (earendill, 08.05.2009 19:13)
  15. doğruluğunu bilmemekle beraber: (bkz: gastenin yalancısıyım abi)

sert ve manyak komutanlar için: (bkz: abbas)
    açılımı:

a rar
    b ulur
    b ulduğu
    a nda
    s iker

daha ılımlı komutanlar için: (bkz: cabbar)
    açılımı:

c oflatır (korkutur)
    a rar
    b ulur
    b ulduğu
    a nda
    rapor eder
    (kiaransalee, 08.05.2009 19:33 ~ 19:33)
  16. dumur ile eş anlamlı olabilir:

koca bir bölük önünde, yüzbaşı rütbesinden gelen veciz söz: askere demirden am versen, sikine zımpara sarar yine siker.
    (avluda oturan sizofren, 08.05.2009 19:44 ~ 19:44)
  17. "bennenni bot bağladın"
    "bu şafakla ben mi yapem"
    "şafak olmuş comolokko"
    daha askere gitmeden öğrendiğim nadide örneklerindendir.
    (togisama, 08.05.2009 19:47 ~ 19:47)
  18. olur mu: "sikimde olur mu" cümlesinin hafifletilmiş versiyonudur. örnekle açıklamak gerekirse:

kısa dönem çavuş: aslan, komutan üç masa daha gelecek dedi.
    en üst devre: olur mu çavuş? ("bu şafakla sikimde olur mu" demek istedi)

bi şafak söle de serinleyelim: alt devreyle şafağının çok olması konusunda dalga geçmek amacıyla kullanılır. misal:

- bi şafak söle de serinleyelim.
    - 345 heralde.
    - yuh ulan köy mü yaktın.

ben mi gidiim: genelde nöbete giden arkadaşlarla taşak geçmek için kullanılan bir kalıptır. ben mi yapiim, ben mi koşiim gibi versiyonları da vardır. örneklemek gerekirse:

- yarın spor varmış.
    - ben mi koşiim olm.

tava sapı: açıkçası bunun yaygınlığını bilmiyorum ama kepsiz dolaşan asker demektir.

çaresiz: şafağı çok olan asker.

üst devresinin şafağını bilmeyen: ya ibnedir ya götveren.

yatışa geçmek: dinlenme halinde olmak, iş yapmamak. bunun için illaki yatmak gerekmez. iş yapılmaması kaydıyla kantinde oturmak bile bir nevi yatış sayılır.

otuzbeş (veya herhangi bir plaka): içtimada komutan sağdan saydırırsa, sana da şans eseri plaka numaran gelirse, plaka numaranı avazın çıktığı kadar bağırırsın. düşük bi ihtimaldir. fakat yapması keyiflidir. bunun bir de şafak sayısının denk gelmesi söz konusudur ki onda da avazın çıktığı kadar bağırılır. hatta komutan iyi biriyse, şafağım 28 diye bağırılır mesela. zorunuza gitmesin diye eklenebilir.

şafağım diyor comolokko: şafak 30'un (bazı yörelerde 20) altına indi mi sevdiğimiz arkadaşlar kıskanmasın diye şafak söylenmez yerine comolokko denir.

kolluk bende kıllık bende: kolluk çavuşluğu tutulduğu zaman insanın ister istemez kıllaşması, sinir bozucu bi hal alması.

nöbet ağacı: paso nöbet yazılan asker veya nöbeti uzamış asker.

atarsa: tipik bi kişisel bi rahatlama kelimesidir. mesela şafağınız 102. siz onun yerine atarsa 101 diyosunuz, kendinizi kandırıyosunuz bi yerde ama bi gün de olsa bitmiş gibi davranıyorsunuz. mesela benim gibi karakolda nizamiye çavuşluğu yapmış arkadaşların işi akşam 6 gibi bitmektedir. bu saatten sonra direkt yatışa geçersiniz, işiniz, gücünüz, nöbetiniz yoktur. o an şafağınızı kendiniz attırabilirsiniz. gece onikiyi beklemeyebilirsiniz. saat 17:00'da 98 (atarsa 97) olan şafağınız saat 18:00'dan sonra 97'ye düşüyor. siz de bu saatten sonra atarsa 96 diyebiliyorsunuz. görüldüğü gibi gün boyu şafağınızla dilediğiniz gibi oynayarak kendinizi kandırıyorsunuz ama faydalı oluyor.

kilitlemek: bir görevin başınıza kalması. komutanlar isteyerek, arkadaşlar ise piçliğine size görev kilitleyebilirler veya kilitletebilirler. çavuşlar için nöbet kilitlenmesi, araç komutanlığı kilitlenmesi, muhafızlık kilitlenmesi, mıntıkanın kilitlenmesi gibi örnekleri vardır. bunun yanında çöpün kilitlenmesi, bulaşığın kilitlenmesi gibi örnekler de uzun dönem alt devrelerin en çok karşılaştığı şeylerdir.

bi an iki sandım: şafağı 200 ve üstü olan asker bulunur. şafağı sorulur. maksat dalga geçmektir. eskiden yaygın olduğunu duydum fakat günümüzde unutulmuş bir kalıptır. fakat 30-35 yaşlarında olan bi adamın kule nöbetindeki askere yaptığını gördüm.

- şafağın kaç aslan.
    - 234 abi.
    - of bi iki sandım, sevindim.
    (hepten aykırı, 10.06.2009 16:20 ~ 16:25)
  19. astek : asteğmen rütbesinin kısaltmasıdır bir yerde ama argo olarak da asteğmenlerle alay etmek amacıyla kullanılır.. asteğmenler kendilerine astek dendiğinden bozulurlar..
    (suursuz, 10.06.2009 16:26)
  20. agd olmak: .mı g.tü dağıtmak.
    benimle mi bot bağladın: şafak üstünlüğünü belirtmek veya karşıdaki kişinin devresi olmadığını ifade etmek için kullanılır.
    s.kimde olur mu: umurumda değil.
    sen sivilde bacak omza yaparken ben askerde tüfek omza yapıyordum: şafak üstünlüğü belirtir.
    şafak comolokko: şafak azlığını belirtir.
    (tarzan, 10.06.2009 16:33)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil